Orange Monte Carlo (ZTE Skate)

Dotykový android (v2.3) s dobrou cenou a veľkým WVGA displejom. Navyše ponúka Fotoaparát s AF a LED bleskom, jednoduché FM rádio a šikovné gestá.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3.5

procesor: 800 MHz, Qualcomm MSM7227T

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 126 x 67 x 11 mm,

hmotnosť: 136 gramov overenédisplej: TFT, 480 x 800 b., dotykový (kapacitný), 65 tisíc farieb, rozmery 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí,

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 512 ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 400 mAh

výdrž: do 4 h hovoru / do 200 h pohotovosti

SAR: 1,1 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, 200 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 2.3.5

Obsah balenia: telefón, nabíjačka, slúchadlá, 2 GB microSD karta, dokumenty.

Orange Monte Carlo je v skutočnosti model Skate od značky ZTE. Spoločnosť Orange je známa tým, že občas modely tejto značky trochu softvérovo pozmení a ponúka ich pod novým názvom.

Monte Carlo poteší najmä veľkým dotykovým displejom a dobrou cenou. Rozmery som porovnal s modelom Samsung Galaxy S. Aj napriek väčšiemu displeju Monte Carla boli takmer totožné. Plasty na Orange Monte Carlo pôsobili príliš lacno. Ako keby ste kúpili hračku telefónu v Dráčiku. Vibrovanie zariadenia som viac počul než cítil. Celé telo je tiež veľmi náchylné na odtlačky, a tak sa pravidelnému čisteniu určite nevyhnete. V ruke sa však Monte Carlo vďaka svojim tvarom drží prekvapivo dobre.

V hornej časti prednej steny nájdeme slúchadlo a senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Pod displejom potešia tri hardvérové tlačidlá, ktorých zhotovenie pôsobí taktiež veľmi lacno. Tlačidlo šípka slúži aj na svetelné upozornenie. Pri zmeškaných udalostiach, nabíjaní alebo slabej úrovni batérie bliká viacerými farbami. Chýba ale možnosť rozsvietenia displeja týmito tlačidlami, ktorú by pri vysokom umiestnení napájacieho tlačidla v pravej stene určite ocenili najmä majitelia s menšími rukami.

V pravej stene ešte nájdeme microUSB konektor. Jeho umiestnenie v strede neprekáža pri používaní zariadenia v režime naležato a zároveň nabíjaní. V pravej stene sa nachádza iba tlačidlo ovládania hlasitosti. Audio konektor nájdeme v hornej stene. Veľkú plochu zadnej steny využili na svoje umiestnenie objektív fotoaparátu s LED bleskom, sekundárny mikrofón a reproduktor. Pod zadným krytom nájdeme sloty na microSD a SIM karty, ku ktorým sa dostaneme až po vybratí zvláštne tvarovanej batérie.

Jediným plusom displeja je jeho veľkosť. Inak je to klasické LCD so slabšími pozorovacími uhlami a veľmi slabou čitateľnosťou v exteriéri. Jas na maximum však tento nedostatok do určitej miery eliminoval.

Vďaka Orangeu bol klasický Android doplnený o nový vzhľad domácich obrazoviek, ktoré sú ladené do oranžova. Chýbala mi možnosť odstrániť nevyužívané obrazovky. Obsah aplikácii v dolnej časti je taktiež nemenný. Orange doplnil aj ponuku widgetov o položky VIP kontakt, Galéria, Hodiny a alarmy, Prehľad správ Orange, Profily, Správy, Tipy a Vyhľadávanie na Wikipédii. Z widgetu Hodiny sa však nedá priamo presunúť do nastavení budíka a ani do kalendára. Widget Profily mi aspoň trochu vynahradil chýbajúcu ponuku nastavení vo výsuvnej lište.

Najzaujímavejším doplnkom sú Gestá. Nakreslením daného útvaru na domácej obrazovke sa priamo dostanete do zvolenej aplikácie. K dispozícii máme 27 typov.

V ponuke aplikácií chýba možnosť premiestnenia jednotlivých položiek. Dlhším podržaním sa aplikácia iba presunie na úvodnú obrazovku. Ani v kontextovom menu som túto funkciu nenašiel. Mnoho používateľov si ale svoje zariadenia prispôsobujú rôznymi launchermi z Marketu.

Aplikácia Kontakty si neporadila s previazaním telefónnych kontaktov a kontaktov z Facebooku. Pri volaní sa mi tak nezobrazovala fotografia. Po prijatí hovoru druhou stranou zariadenie zavibruje, a tak som si párkrát doprial nechcenú masáž hlavy. Kontakty môžete ukladať do skupín a k často kontaktovaným sa dostanete cez položku Obľúbené. Fanúšikov inteligentného vytáčania isto poteší prehľadávanie ako v číslach, tak aj v menách a priezviskách.

Správy sú zobrazené vo forme konverzácií. Zariadenie ponúka okrem androidovskej klávesnice aj ďalšiu, Textový vstup XT9. Mne však v určitých situáciách automatické dopĺňanie slov prekáža. Zvolil som tú klasickú. Písanie na tak veľkom displeji je veľmi pohodlné. Aj v režime na výšku som písal bez preklepov. O emaily sa starajú dve aplikácie Gmail a E-mail. Druhá spomenutá si poradí aj s viacerými kontami.

Internetový prehliadač ponúka dobrú prácu s viacerými oknami a záložkami. V ponuke nastavení nájdeme aj možnosti vyhľadávania na stránke, zdieľania stránky a taktiež zoznam prevzatých súborov. Chybičkou krásy je absencia podpory flash animácií.

Pod pomalšie reakcie v prostredí sa podpísal 800 MHz procesor. Prechody medzi obrazovkami sú miestami trhané. Platí to aj pre pohyb v menu.

Fotoaparát s LED bleskom a automatickým ostrením príliš neohúri. Stále však hovoríme o 200 € telefóne, ktorého prednosťou má byť veľký displej, a preto by ostrá kritika nebola namieste. LED blesk mu môžu závidieť aj drahšie modely, napríklad Samsung Galaxy S Plus. Nahrávanie videa takejto kvality je však jednoznačne sklamaním. Kedy ste naposledy počuli o CIF rozlíšení?

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1 MB, MPEG4; 352 x 288 b., 15 fps; celkovo: 5 MB / min.)

Prehrávač hudby sa nedočkal žiadnej úpravy. Skladby rozdelí podľa umelcov a albumov. Na vytvorenie zoznamu obľúbených skladieb slúži funkcia playlist. Počas prehrávania je zobrazený obrázok albumu. Ovládanie vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke chýba. Veľmi jednoduché FM rádio bez RDS ponúkne iba možnosť uloženia staníc.

Kalendár bez informačnej lišty si taktiež nezaslúži veľkú kritiku, keďže v Markete nájdeme už veľa iných, prepracovanejších a zadarmo. Včasný príchod do práce zabezpečí budík s možnosťou opakovania.

Aplikácia Documents To Go dokumenty iba zobrazí. Za editáciu a vytváranie si budete musieť priplatiť.

Počas testovania som zariadenie využíval najmä na kontrolu e-mailov, prezeranie webu a telefonáty. Monte Carlo mi tak vydržalo necelé dva dni. V telefóne som nepoužíval SIM kartu od Orangeu, a tak sa zdá, že aj napriek úpravám, Monte Carlo nie je blokované.

Výhody:

+ veľký displej

+ notifikácia v tlačidle "šípka"

+ Orange Gestá

+ cena

Nevýhody:

- plastová konštrukcia pôsobí veľmi lacným dojmom

- nízka čitateľnosť displeja na slnku

- prázdna horná lišta

- slabé zábavné funkcie

Orientačná cena: 200 €

Záver

Monte Carlo je cenovo dostupný smartfón, ktorého najväčšou prednosťou je veľký displej. Bolo vidieť, že 800 MHz procesor niekedy nestíhal. Spomenúť musím aj menej kvalitný fotoaparát. No ak by tieto mínusy neobsahoval, určite by sa so svojou cenou nepohyboval na úrovni 200 €. Je to dobrý telefón pre nenáročného používateľa, ktorý mobily nepoužíva vonku, ale skôr v kancelárii či MHD, kde ocení veľký displej na prezeranie webu, čítanie e-mailov a pod. V danej cenovej hladine by sme mu ťažko hľadali konkurenta. S dobrou cenou pri viazanosti v Orange je určite zaujímavým lákadlom. Nečakajte však kvalitu porovnateľnú s 300-eurovými modelmi podobných parametrov od konkurencie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.09.2011 - 02:00

Na otazku internet v Notebooku cez mobil: Nastavenia / Bezdrotove pripojenia a siete / Zdielanie datoveho pripojenia. Tam je moznost bud cez USB, alebo Wifi. Ak Wifi, telefon sa bude spravat ako access point (treba nastavit heslo v Nsatevanicha prenosneho pristupoveho bodu).

anonymous02.09.2011 - 03:01 Trvalý odkaz

vladko123411: za tu cenu je to pekne vybavene :) ale brandovany nie---

anonymous02.09.2011 - 03:02 Trvalý odkaz

vladko123411: a inak je to nic ine ako zte skate :)

anonymous02.09.2011 - 09:28 Trvalý odkaz

oden: Ved to tam mas napisane v zatvorke ze je to ZTE Skate. A inac to brandovanie sa da vypnut v menu. A mozes si stiahnut hocijaky launcher v markete.

anonymous02.09.2011 - 11:04 Trvalý odkaz

juro: Zdravim, to pojde len na orange ?

Celá diskusia 255 príspevkov