Takto fotí Samsung Galaxy S9

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy S9 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát: 26 mm (ekv.), 77°, 12 Mpix (4:3) / (9 Mpix 16:9), AF, OIS, clona f/1.5 alebo f/2.4 (automatika uprednostňuje f/2.4), snímač 1/2,55'' (uhl. 9,6 mm), video 4K (60 fps), spomalené 960 fps HD, exp. čas 1/24000 - 10 s

Predný fotoaparát: 8 Mpix (4:3) / 6 Mpix (16:9) AF, f/1.7, QHD video

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Samsung Galaxy S9.

Krátky komentár:

Oproti Samsungu Galaxy S9+ tu nemáme druhý fotoaparát s dvojnásobnou ohniskovou vzdialenosťou, ale akosi mi vôbec nechýba. S9 je totiž mobil šikovnejší do ruky a hlavný aj predný fotoaparát majú rovnaké.

Foťák spustím dvojitým stlačením vypínača. Škoda zahnutých okrajov obrazovky, pri fotografovaní aj prezeraní snímok nám to snáď všetkým v redakcii prekáža. Stále sa v nej niečo leskne.

Nové prostredie, v ktorom prepínate režimy ako na iPhone, sa mi z praktického hľadiska nepozdáva. Ale nad tým som už ohŕňal nos v článku Takto fotí Samsung Galaxy S9+.

Rozostrovanie pozadia v režime Selektívne zaostrenie nepoužíva dva fotoaparáty, ale (podobne ako Xperie radu XZ2) zaostrí najprv na objekt v popredí, potom na pozadie a následne prístroj spraví, čo treba. Výsledok (umelý bokeh efekt) zo zadnej kamery je presnejší než režim zaostrená selfie. Výsledky nájdete nižšie.

So Samsungom Galaxy S9 som sa viac hral aj s prepínaním clony f/1.5 a f/2.4. Nakoniec musím uznať, že pri dostatku svetla má clona f/2.4 význam pri eliminácii optických chýb objektívu v rohoch. Aj keď rozdiel je to malý a pri orezaní do pomeru 16:9 úplne bezvýznamný. Všimol som si však, že aj pri fotografii blízkych potrétov je hĺbka zaostrenia pri clone f/2.4 dosť dôležitá. Pozrite si ostrosť môjho obľúbeného lišajníka na topole pri našej práci. S clonou 2.4 je celý ostrý, s clonou 1.5 už nastáva neostrosť aj v rámci neho.

Takže uznávam, že nejaký význam ta premenlivá clona má, škoda, že ho Samsung nevysvetlil hneď na začiatku. Keď všetko necháte na automatiku, spravíte asi najlepšie.

Pochváliť musím aj optickú stabilizáciu 4K videa so 60 fps, nehovoriac o jeho ostrosti, slušnom vyvážení bielej farby, príkladnom zaostrovaní a ďalších vlastnostiach hodných vlajkovej lode. Pri Full HD sa dočkáte aj plnohodnotnej digitálnej stabilizácie.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Kristian 05.06.2018 - 21:08

No podla mňa fotí super

Peter06.06.2018 - 09:45 Trvalý odkaz

Krásne fotky, verné farby, čo sa mi nepáči je ulička a v diaľke Bratislavský hrad hdr on pôsobí veľmi agresívne a nočné námestie a namiesto lámp veľké biele machuľe.

nanoSIM06.06.2018 - 09:59 Trvalý odkaz

Video nie je dostupné?

Richard Hombauer06.06.2018 - 10:10 Trvalý odkaz

moja chyba. súkromie videí opravené. vďaka za upozornenie.

Celá diskusia 4 príspevky