watchOS 5: rozpoznávanie aktivít, vysielačka a vylepšená Siri

Vylepšená verzia operačného systému pre inteligentné hodinky je zameraná na podrobné monitorovanie fitnes aktivít, hlasovú asistentku Siri a komunikáciu medzi používateľmi Apple Watch.

Vývojárska konferencia WWDC 2018 prineisla softvérové novinky. Okrem iOS 12 pre mobilné zariadenia, o ktorom sa dočítate v tomto článku, ukázal Apple novinky v systéme watchOS. Predaje stúpajú, výrobca sa pochválil medziročným 60 % rastom.

Pre tých, čo radi súťažia s ostatnými, pridal Apple sedemdňové súťaže. Už dnes dostávate odmenu v podobe odznakov, ktoré sa vám zobrazia na displeji hodiniek po splnení konkrétnych cieľov. V novej verzii watchOS 5 môžete súťažiť s priateľmi, s ktorými zdieľate svoju aktivitu a keď vyhráte, získate odznak.

Kto rád chodí na turistické prechádzky alebo cvičí jógu, bude mať tútu činnosť podrobne monitorovanú. Tak ako niektoré konkurenčné hodinky konečne aj Apple Watch sami rozpoznajú niektoré fitnes aktivity. A tak keď si neskoro zapnete napríklad beh, Apple Watch bude mať spustený záznam cvičenia už od začiatku behu. O údaje tak neprídete. Na základe tepovej frekvencie, keď pulz klesne, hodinky pochopia, že ste docvičili a monitorovanie sa ukončí.

Apple Watch poslúžia aj ako vysielačka. Používateľom hodiniek bude k dispozícii funkcia Walkie Talkie. Na jej využívanie bude potrebné Wi-Fi pripojenie alebo mobilné dáta. Na Slovensku sa model s eSIM a podporou LTE nepredáva, a tak sa bude dať využiť iba Wi-Fi.

Siri už nebudete musieť aktivovať hláškou Hey, Siri, ale bude stačiť dvihnúť zápästie, pozrieť sa na displej a začať hovoriť. Medzi ďalšie novinky patrí možnosť počúvať podkasty, budú podporovať združené notifikácie a pre vývjárov tretích strán bolo sprístupnené API na prehrávanie hudby na pozadí.

Nový watchOS 5 príde v oficiálnej verzii rovnako ako iOS 12, teda na jeseň tohto roka. Aktualizáciu nainštalujete iba na druhú a tretiu generáciu Apple Watch, na prvú nebude k dispozícii.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu