Dilema: LG G6 vs. Samsung Galaxy A8 (2018)

Cena vlaňajšieho top modelu od LG naďalej klesá, a tak nad ním treba uvažovať, aj keď na druhej strane ringu stojí novší a krajšie vyzerajúci Samsung zo série Galaxy A.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Poradiť skúsime aj Júliusovi: "Dobrý deň, plánujem kúpu nového mobilu. V súčasnosti mám Lumiu 950 a som veľmi spokojný, hlavne s tým ako fotí, zhotovuje video a nahráva zvuk. Nakoľko chcem presedlať na Android, rozhodujem sa medzi LG G6 a Samsungom Galaxy A8 (2018). Oba sa pohybujú v podobných cenových reláciách. Ide mi hlavne o video, zvuk nahrávania a výdrž batérie. Dizajnovo sa mi viac páči Galaxy, no výbavou asi zas LG. Prosím, poraďte mi, čo je rozumnejšia kúpa aj do budúcna. Ďakujem vám."

LG G6 určite naplní Júliusove očakávanie na poli fotografií a videa. Zaujme totiž duálnym fotoaparátom vzadu, ktorý na rozdiel od väčšiny konkurentov kombinuje klasický a širokouhlý fotoaparát.

Oba majú snímače s 13-megapixelovým rozlíšením, no rozdielne šírky objektívov vám v praxi umožnia hrať sa aj so zábermi krajiniek, interiérov a veľkých skupín ľudí. Ukázali sme vám to v špeciálnom článku Na Zelené pleso s LG G6 (30 širokouhlých fotiek).

Aj obyčajné fotografie budú výrazne kvalitnejšie než tie zo Samsungu Galaxy A8 (2018). Vyššie rozlíšenie A8-čky v tomto prípade veľa neznamená. A to ani nehovoríme o porovnávaní videí. LG ich dokáže nahrávať v 4K a disponuje tiež dôležitou optickou stabilizáciou obrazu.

Samsung Galaxy A8 (2018) aj LG G6 dostali kombináciu 4 GB operačnej pamäte a 32 GB úložiska. Pri reálnom používaní bude staršie LG stále trochu svižnejšie, vďaka Snapdragonu 821. Pri hrách sa zapojí grafický procesor Adreno 530, ktorý rozdiel ešte zvýši. Bližšie si o našich skúsenostiach môžete prečítať v Recenzii LG G6 - ešte nákazlivejší širokáč.

Samsung Galaxy A8 (2018) je novší mobil a ako píše Július, vďaka zaujímavej kombinácii farieb a prepracovanej skleneno-kovovej konštrukcii možno o niečo príťažlivejší na prvý pohľad. Jeho podobne veľký displej s nižším Full HD+ rozlíšením by sme za nevýhodu nepovažovali.

Teoreticky by mal byť úspornejší než QHD panel u konkurenta. G6-tka však tento rozdiel statočne kompenzuje o 300 mAh silnejšou batériou.

Čítačky odtlačkov prstov, odolnosť voči vode a prachu či klasický audio jack nájdeme v oboch smartfónoch.

Samsungu tak veľa tromfov v rukáve nezostáva. Výsledky z jeho 16 Mpix fotoaparátu nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A8 (2018). Zábery bohužiaľ budú bez optickej stabilizácie a videá iba vo Full HD rozlíšení. Zaujímavejší môže byť duálny predný fotoaparát kombinujúci 16 Mpix a 8 Mpix jednotky, ktoré prinesú obľúbené softvérové rozmazávanie pozadia. Pri selfie snímkach ich ale zrejme každý deň využívať nebudete, vzadu by sa možno hodili viac.

Na záver ešte pohľad na cenu: LG G6 v e-shopoch nájdete za približne 400 eur. Novší, no podľa nás o dosť horšie vybavený Samsung Galaxy A8 sa predáva za oficiálnych 499 eur. V tomto prípade sa teda zrejme netreba báť uprednostniť staršiu a lacnejšiu vlajkovú loď.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Daniel Kmec 03.06.2018 - 13:12

tiež mám (mal som) Lumiu 950 a čo sa týka foto a video je to bomba... v jari som si kúpil galaxy S7 ale teraz tiež uvažujem nad výmenou za LG G6

Tomas03.06.2018 - 14:02 Trvalý odkaz

Prechodom z S7 na G6 si moc nepolepsis. Zbytocnost. Jedine, ze by si tak strasne moc chcel sirokouhly fotak

Peter03.06.2018 - 14:23 Trvalý odkaz

Ak chceš mobil do 500€ a nevadí ti kúpiť z Bazoša úplne nový nepoužívaný, tak za tú cenu máš samsung S9 (550€) poprípade za nižšiu S8 a máš top fotoaparát.

adamkofirda@gm…03.06.2018 - 15:51 Trvalý odkaz

Ja by som mu odporučil HTC U12+. Ten má 4 mikrofóny na nahrávanie videa, audio zoom a ďalšie blbosti kolo natáčania a fotenia. Na nete sú už z neho videá, a ten zvuk z videí je úžasný. G6 by som nebral, hlavne po afére s rozdielnymi foťákmi kde jeden fotí horšie ako ten druhý. Na natáčanie videa tiež to asi nebude najlepší telefón. Na androidfore sa ľudia sťažujú že ten zvuk z videa nieje dobrý hlavne pri natáčaní koncertov, a nepomôže tomu ani úprava v manuálnom móde. Stabilizácia videa tiež nieje najlepšia. Nad Samsungom A8 by som ani neuvažoval, to je stredná trieda, nemáš tam ani veľa možnosti nastavení v manuálnom móde a kvalitou foto/video sa nemôže rovnať vlajkovým lodiam. Keď už chceš telefón ktorý dobre fotí/natáča video so skvelým zvukom tak si radšej priplať za U12+. Alebo si kúp S9, tá ale zas nebude mať až tak kvalitný zvuk u videa ako HTC.

Celá diskusia 19 príspevkov