Poradňa: Ktoré smartfóny používajú okrem GPS aj systém Galileo?

Nášho čitateľa zaujíma, ktoré smartfóny dokážu na presnejšie určenie polohy využiť okrem GPS a Glonass-u aj Galileo. Stačí, ak ho podporuje čipset alebo musí prispieť aj výrobca?

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Peter nám píše: "Dobrý deň, rád by som sa informoval, ako je to s podporou európskeho navigačného systému Galileo v mobilných telefónoch. Ide o presnosť určenia polohy Galilea do niekoľkých metrov. Pri iných navigačných systémoch je to 50 až 100 m (GPS, A-GPS, Glonass). Navigačný systém je integrovaný v čipsete. Napríklad processor Qualcomm Snapdragon 835 podporuje Galileo. Pri telefónoch, ktoré používajú tento procesor, však minimum výrobcov podporuje aj navigačný systém Galileo. Podporu deklaruje napríklad LG V30 a OnePlus 5.

Zaujíma ma, či je možné nejako aktivovať navigačný systém Galileo aj u výrobcov, ktorí síce majú HW podporu (správny čipset), ale nie je tam SW nadstavba. Tejto problematike sa nevenuje takmer nikto. Za vašu odpoveď vopred ďakujem."

Náš čitateľ do e-mailu priložil aj zoznam telefónov, pri ktorých výrobcovia podporu systému Galileo oficiálne uvádzajú:

Apple: iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone X

BQ: Aquaris V Plus, Aquaris V, Aquaris X5 Plus, Aquaris X, Aquaris X Pro

Google: Pixel 2, Google Pixel 2 XL

Huawei: P10 plus, Mate 9 pro, P10, Mate 10 Pro, Mate 9

LG: V30

Mediatek: Meizu Pro 7 Plus, Meizu Pro 7

Motorola: Moto X4

Nokia: Nokia 8

OnePlus: OnePlus 5

Samsung: Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note 8

Sony: Xperia XZ Premium

Vernee: Apollo 2

Európska agentúra pre globálne navigačné satelitné systémy, ktorá systém Galileo spravuje, na svojich stránkach všetko podrobne vysvetľuje. Pre poriadok treba dodať, že známejšie GPS vyvíja americká vláda a letectvo, Glonass je ruský a ešte menej známy BeiDou zas z Číny.

Systémy však nemôžeme (aspoň v prípade civilného využitia) považovať za konkurenčné. Naopak, pracujú spolu v programe známom ako GNSS (Global Navigation Satellite System).

Agentúra na svojom webe uvádza, že ak telefón obsahuje tzv. multi-GNSS čip, ktorý podporuje aj Galileo, telefón ho bude automaticky aj používať. Čipsety smartfónov teda zrejme nemajú samostatné antény pre GPS, Glonass a Galileo. Predpokladáme, že spomínaný Snapdragon 835 má len jednu anténu, ktorá je schopná prijímať signál zo všetkých troch systémov a dáta potom posunie príslušným aplikáciám, napríklad Google Mapám alebo navigáciám.

obr: gsa.europa.eu

V tom prípade by výrobcovia mobilov ani nemali priestor implementovať do svojich smartfónov samostatné ovládače pre príjem GPS, Glonass-u a Galileo. Ak zariadenie s tým správnym čipsetom postavíte na miesto, kde uvidí na satelity zo všetkých troch systémov, malo by všetky využiť na o niečo presnejšie určenie polohy než mobily so starším hardvérom, ktoré podporujú len GPS a Glonass. Tie zvyšné európske satelity jednoducho neuvidia.

Galileo by teda mali podporovať všetky mobily, ktoré obsahujú ten správny čipset. To, že ich výrobcovia Galileo nikde nespomínajú, ešte nemusí nič znamenať. Možno mu len pri tvorbe technických špecifikácií svojich produktov nevenovalli pozornosť.

Či váš telefón Galileo podporuje alebo nie si môžete overiť aj sami, na androidoch napríklad prostredníctvom aplikácie GPSTest. Satelity Galileo by vedľa seba mali mať príslušnú modrú vlajočku. Musíte sa však nachádzať v lokalite, nad ktorou práve prelieta jeden z 23 takýchto satelitov.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Zdroj: gsa.europa.eu

Diskusia k článku:

Rastislav.j 02.06.2018 - 12:32

V dolnej časti ste zamenili galila z glonasom

marek123402.06.2018 - 23:56 Trvalý odkaz

Vacsina novsich procesorov Snapdragonu a Mediatek od p10 vyssie. Yen zoznam je dost stary,resp slabo aktualizovany. Inak kazdy 1-2 stary fon podporuje galileo. Problemom je slaba podppra aplikacii.

Celá diskusia 3 príspevky