Nokia 101

RECENZIA low-endu Lacný dual-SIM klasickej konštrukcie s malým farebným displejom, praktickým svietidlom určený na telefonovanie, správy aj počúvanie MP3 skladieb a FM rádia.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný S30

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 110 x 45 x 15 mm,

hmotnosť: 71 gramov (zistená: 70 g),

displej: TFT, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 36 mm, uhlopriečka 1,8'' (45 mm),

fotoaparát: -

pamäť: ??? celková + microSD karta (do 16 GB),

správy: SMS, obrázkové správy,

globálny prenos dát: -

lokálny prenos dát: ???

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java, budík, kalendár, hry, svietidlo, kalkulačka,

batéria: Li-Ion 800 mAh, BL-5CB,

výdrž: do 6,5 h hovoru / do 25 dní pohotovosti / do 26 h hudby

SAR: 1,28 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 30 € (epicentrum.sk)

Neobsahuje/nepodporuje: mnoho funkcií typických pre bežné telefóny, ale nič špecifické, čo by chýbalo základnému low-endu.

Softvérová verzia testovaného telefónu: finálna

Obsah balenia: telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá WH-102, dokumenty,

Nokia 101 je lacný "dvojsimkový" telefón so základnými funkciami. Je určený používateľom, ktorí hľadajú nový mobil na telefonovanie, písanie SMS správ, počúvanie hudby, prípade FM rádia.

Dizajn Nokie 101 hodnotím ako veľmi zaujímavý. Ak by ste mi povedali, že ste túto hračku pre "malého" kúpili niekde na vianočných trhoch, asi vám aj uverím. Konštrukcia je zhotovená z plastu, plastu, a ešte raz z plastu. To však nie je žiaden problém. Dovolil som si spraviť mini "crash" test a párkrát som ho pustil z výšky asi 1,3 m na tenký koberec. Prežil to bez akýchkoľvek následkov, odletel iba zadný kryt. Vďaka plastovej konštrukcii sa hmotnosť zariadenia vyšplhala na sympatických 71 gramov. Hmotnosť a spracovanie teda hodnotím kladne, povrchovú úpravu tiež. Nokia 101 je príjemná na dotyk.

Predná stena je tvorená 1,8’’ displejom a alfanumerickou klávesnicou. Píše sa na nej celkom pohodlne a rýchlo, nie je ani veľmi hlučná. Horná stena je obsahovo najbohatšia. Nájdeme tu nabíjací 2,5 mm "nokiácky" konektor,svietidlo a 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel. V ľavej stene je otvor pre pútko a v pravej sa nachádza kryt otvoru pre pamäťovú kartu microSD. Maximálna kapacita karty, s ktorou dokáže pracovať, je 16 GB. Zadný kryt obsahuje iba otvor pre reproduktor, ktorého zakrytím nijak zvlášť reprodukované zvuky nestíšite. Na zariadení mi veľmi chýbali tlačidlá ovládania hlasitosti.

Displej ponúkne rozlíšenie 128 x 160 b. a dokáže zobraziť 65 536 farieb. Pri zariadeniach tejto cenovej relácie a funkciami, ktorými disponujú, je to štandard. Na telefonovanie a písanie SMS správ úplne postačí.

Prístroj po vložení dvoch SIM kariet a zadaní PIN kódov sa pripojí k obom sieťam. Prispôsobenie duálneho režimu je možné buď po dlhšom stlačení tlačidla s hviezdičkou alebo v nastaveniach telefónu.

Pohotovostný režim na obrazovke zobrazuje intenzitu signálu oboch sietí, stav batérie, dátum, čas a zmeškané udalosti.

Položky v menu je možné zobraziť ako maticu (3 x 3) alebo zoznam.

V jednoduchom telefónnom zozname sa čísla z oboch kariet zobrazujú spolu (možnosť zobrazenia záznamov iba z jednej SIM karty nájdete opäť v nastaveniach). Pri danom mene je uvedené aj číslo "1" alebo "2", ktoré symbolizuje, na ktorej karte je uložené. Zoznam ponúka aj možnosť filtrovať neželané telefónne čísla, z ktorých sa vám nedovolajú.

Písanie správ je vďaka dobre zhotovenej klávesnici veľmi pohodlné a rýchle. V nastaveniach opäť nájdeme filter neželaných čísel (blacklist), od ktorých nemá telefón prijímať SMS správy. Počet odoslaných SMS zobrazí položka Počítadlo správ.

Prehrávač hudby spolu s 3,5 mm konektorom a slotom na microSD kartu vytvárajú výborné podmienky pre transformáciu tohto zariadenia z telefónu na MP3 prehrávač. V danej cenovej hladine sa dá kúpiť lacná "empétrojka", tak prečo si radšej nekúpiť cenovo dostupnú "empétrojku" s mobilom v jednom. Chýbajúci ekvalizér je síce nedostatkom, ale za najväčší problém hudobného prehrávača je absencia tlačidiel pre ovládanie hlasitosti v bočnej stene.

Jednoduchým FM rádiom bez RDS (zobrazenie názvu stanice) ani RT (zobrazenie názvu relácie alebo skladby) sa môžete dať zobudiť. No nezabudnite pripojiť slúchadlá, bez ktorých sa rádio nezapne. V takom prípade sa namiesto rádia spustí len tradičný alarm. Rádio funguje aj na pozadí.

Z organizačných funkcií spomeniem budík s možnosťou opakovania, jednoduchý kalendár, konvertor rôznych veličín a aplikáciu pripomienky.

V 101-tke nájdeme šesť hier, a to: Beach Rally, Keyboard Master, Music League, Tone Wizard, Snake Xenzia a Sudoku.

V slabo osvetlených priestoroch pomôže LED svietidlo umiestnené v hornej stene zariadenia.

Batéria s kapacitou 800 mAh udrží zariadenie pri živote približne päť dní. Záleží to najmä od počtu uskutočnených hovorov a doby počúvania hudby. Batéria BL-5CB je zhodná so starou známou BL-5C, takže s Nokiou C2-01 si mohla 101-ka akumulátory vymeniť a následne zavrieť kryty. Tým mala Nokia 101 zrazu kapacitu batérie 1020 mAh. To sa nám už nepodarilo s Nokiou 6303, ktorá používa BL-5CT. Tá je úplne inak tvarovaná, má aj úplne iné konektory. Vyzerá to tak, že T na konci označenia batérie určuje jej dva základné rozmery aj tvarovanie (tretí rozmer, teda hrúbka, je rôzny; BL-4CT je rovnako tvarovaná, ale tenšia než BL-5CT, a tak tenšiu batériu z Nokie 5310 Xpress Music do Nokie 6303 bez problémov dáte, ale po vložení hrubšej batérie z nej už tenkú 5310-ku nezavriete).

Výhody:

+ dve SIM karty súčasne

+ 3,5 mm konektor a slot na microSD karty

+ zabudované svietidlo

+ príjemná hmotnosť aj povrchová úprava

Nevýhody:

- absencia tlačidiel ovládania hlasitosti

- chýba stredové potvrdzovacie tlačidlo

- nabíjanie len Nokia konektorom

- hudbu na microSD dostanete len cez čítačku kariet, nie káblom do mobilu

Orientačná cena: 30 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 101 ponúka za málo peňazí veľa muziky. Doslovne. Ako jedného z vlastníkov si viem predstaviť napríklad pracovníka, ktorý potrebuje byť zastihnuteľný na dvoch číslach a očakáva akú-takú odolnosť a poteší sa aj zabudovanému svietidlu. Cieľkovkou môžu byť aj úplní začiatočníci, teda deti, ktoré ocenia hudobné možnosti jednoduchého telefónu. Starší záujemcovia o 101-ku by mali radšej svoju pozornosť upriamiť na seniorské telefóny typu Emporia či Aligator.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.11.2011 - 04:02

Ahojte, neviem sa rozhodnúť medzi Nokia 101 a Nokia X1-01. Pri 101ke vidím ako výhodu nižšiu cenu a podporu JAVA aplikácií. Pri X1-01 je vraj lepšia baterka, má tlačítka na ovládanie hudby a krajší dizajn. Nevýhoda u obidvoch je prenos dát. Skúste mi poradiť, ktorý si vybrať :)

anonymous25.08.2011 - 16:48 Trvalý odkaz

piker: v pohode,25 euri, 3,5mm jack

anonymous25.08.2011 - 16:58 Trvalý odkaz

giermo18: Tak toto si kupim ako zalozny mobil :P

anonymous25.08.2011 - 17:02 Trvalý odkaz

People: na jakeho certa toto predstavuju? Sa boja nejakeho uniku informarcii? Vyrobim to a zacnem to hned predavat, reklama pride sama. Na x1-01 uz cakam druhy mesiac.

anonymous25.08.2011 - 17:29 Trvalý odkaz

em: Neobsahuje/nepodporuje:??????
Dual SIM telefón so základnými funkciami.

Celá diskusia 43 príspevkov