Takto fotí Huawei P20 Pro

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Huawei P20 Pro s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

hlavný fotoaparát 27 mm (ekv.): 40 Mpix (4:3) / 7 Mpix (18:9), snímač 1/1,7'' (uhl. 14 mm), ISO až 51200, EIS, AF (PDAF + laser), video HD (240 fps, 960 fps) / Full HD (30 fps, 60 fps, 120 fps) / 4K (30 fps)

monochromatický fotoaparát 27 mm (ekv.): 20 Mpix (4:3), EIS,

tele 83 mm (ekv.): 10 Mpix (4:3), OIS, f/2.4,

predný fotoaparát: 24 Mpix (4:3), 16 Mpix (18:9), 26 mm (ekv.), clona f/2.0, Full HD video (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Huawei P20 Pro.

Krátky komentár:

Určite si najprv pozrite článok Takto fotí Huawei P20. Ponúka rovnaké prostredie fotoaparátu, rovnakú čiernobielu kameru aj predný fotoaparát. Je to veľmi vydarený fotomobil. P20 Pro ponúka navyše plnohodnotnú odolnosť voči vode (to sa zíde pri fotografovaní v prírode), veľký 40 Mpix čip a tretí fotoaparát v zadnej stene s trojnásobným optickým priblížením. Ten ako jediný ponúka aj optickú stabilizáciu. Ostatné pracujú len s digitálnou stabilizáciou, ktorá je výnimočná najmä v nočnom režime a pri zázname Full HD videa (4K sa trasie ako osika).

Dnes som strávil pár hodín s P20 Pro pri potulkách mestom. Pohral som sa s rôznymi režimami. Ten istý záber som vytvoril v normálnom režime (40 Mpix), potom v HDR (10 Mpix), následne čiernobielym fotoaparátom (20 Mpix), k tomu tiež čiernobielo so širokou clonou (10 Mpix) a v režime Noc (10 Mpix). Šokovaný som bol z detailov na zábere z čiernobieleho 20 Mpix fotoaparátu a pochváliť musím aj možnosti režimu Noc. Ten pri slabých svetelných podmienkach dokáže malé zázraky.

Rozostrovanie pozadia (široká clona či režim portrét) pokazí väčšinou celý záber. V tomto je Samsung ďalej. 40 Mpix má svoje využitie, no takéto zábery sú veľké viac než 10 MB. Toto rozlíšenie preto oceníte asi len výnimočne - pri krajinkách. V horších svetelných podmienkach robí malé zázraky úsporný čiernobiely fotoaparát známy aj z iných modelov.

Aj preto mi je ľúto, že prepínanie týchto režimov neostalo zachované zo starších Huaweiov. Tam som si mohol jednotnú ponuku režimov preskupiť podľa seba a mať HDR, ČB, panorámu, Noc aj všetko ostatné presne tam, kde som chcel. Tu musím raz prepínať režimy ako na iOS, inokedy sa zas cez ponuku Viac dopracovať k ostatným. Škoda.

AI ma otravuje rovnako ako na P20. Fotím niečo na ulici, Huawei rozpozná tvár na nejakej tabuli a už tam mám režim portrét. Och! Stláčam krížik a vraciam sa do 40 Mpix. Je mi toto treba? Nie. Ani tie presýtené farby režimu zeleň. Snaha bola, štyri mínus. Našťastie môžem celú umelú inteligenciu (ktorá mi pripomína Xperie spred štyroch rokov) vypnúť.

A čo z mojich dnešných potulkách mestom s P20 Pro v ruke vyplýva? Že na večerné zábery vám postačí (aj ho vrelo odporúčam) Huawei P20 s rovnakým monochromatickým fotoaparátom a cez deň je Pro verzia vhodná hlavne na detailné 40 MPix zábery (veľké pokojne aj 12 MB) alebo trojnásobné optické približovanie. To zvláda veľmi dobre. Päťnásobné priblíženie kombinujúce optiku a digitál je už zbytočný experiment strácajúci detaily.

Skok zo 40 Mpix na 7 Mpix v prípade orezu na iný pomer než 4:3 (teda konkrétne 18:9) je viac než smiešny. A keď si uvedomím, že predný fotoaparát vám vytvorí 16 Mpix snímky s pomerom 18:9, neviem, čo si mám o tom myslieť.

Mimochodom, predná kamera je fakt parádna. Hlavne pri videu. Ale zas je tu jeden háčik...a ten si pozrite na mojich záberoch na konci článku.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Ján Šugarek 17.05.2018 - 21:43

Telefón vlastním už vyše mesiaca a stále si ho neviem vynachváliť. Tu sú nejaké moje ukážky kvality fotoaparátu/kamery: Rozšírená realita: https://youtu.be/kQvX1nV-Sow Rýchlosť zaostrovania a sledovanie objektu: https://youtu.be/HAkAKlEHeWo Stabilizácia obrayu má ešte svoje chybičky: https://youtu.be/dYYYVeVPvdQ Nočné fotografie: https://youtu.be/ysl3pm22NhQ Fotografie v rôznych podmienkach: https://youtu.be/t8bZ5VZ5efE 960fps: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=-Sod6EV8wx0

Tomáš Brestovanský18.05.2018 - 02:37 Trvalý odkaz

Len pre zaujímavosť, je to zostava s Intel Core i9 7980XE, Asus Rampage VI Extreme, Asus GTX 1080 Ti Strix OC, G.Skill Trident Z RGB 32 GB 3600 MHz, Samsung 960 Pro 2 TB, Seasonic Prime Gold 1300W, Fractal Design Celsius S36 a NZXT H700i s AER RGB ventilátormi.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne18.05.2018 - 08:54 Trvalý odkaz

pekne :) ale GPU slabe, chcelo by to aspon Titan (hadam, ze mas 4K monitor) :)
(ja mam iba potato PC :( )

Tomáš Brestovanský18.05.2018 - 09:43 Trvalý odkaz

1080 Ti zatiaľ zvláda všetko v pohode v 4K, Titan je zbytočne zdrahší a nárast výkonu nie je taký veľký. Teda pokiaľ nehovoríš o Titan V za 3K :)

Celá diskusia 10 príspevkov