Xiami obmedzí hranicu čistého zisku z hardvéru na 5 %

Čínsky výrobca sľúbil, že obmedzí rozpätie čistého zisku po zdanení na maximálne päť percent ročne. Strop marže sa týka smartfónov, produktov životného štýlu, IoT a má to byť navždy.

Dobrá správa pre fanúšikov značky Xioami, ktorí na výrobkoch firmy oceňujú výborný pomer cena / výkon. CEO spoločnosti Lei Jun zverejnil na Twitter účte správu, v ktorej oznámil maximálnu výšku marže na zariadenia. Informáciu o novom rozhodnutí venované zamestnancom nájdeme aj na blogu Xiaomi.

Päťpercentný strop čistého zisku sa týka mobilných telefónov, lifestylových produktov a inteligentných zariadení do domácnosti (IoT). Ak bude 5 % strop ročného čistého zisku po zdanení prekročený, firma nájde spôsob, ako prebytok vrátiť používateľom. Bližšie informácie sme sa zatiaľ nedozvedeli. Spoločnosť sa chce v dlhodobom horizonte zamerať na dodávky veľkého objemu zariadení s malou maržou.

Lei Jun je presvedčený, že nižšie zisky im vykompenzujú iné služby, ako je video streaming a reklama. Predaj produktov za atraktívne ceny je stratégiou spoločnosti od vstupu na trh. Podľa vlastných slov nechce ísť rovnakou cestou ako iní výrobcovia, ktorí predávajú svoje zariadenia s porovnateľným hardvérom ako má Xiaomi za oveľa vyššie ceny. Chce ponúkať kvalitné výrobky za čestné ceny.

Aj preto sa im darí konkurovať veľkým značkám a v prvom štrťroku 2018 patrila firma do prvej top päťky výrobcov smartfónov. Medziročne Xiaomi poskočilo v dodávkach o takmer 90 %, keď na globálny trh vyexpedovalo 28 miliónov smartfónov. Viac sme sa tejto téme venovali v článku Dodávky smartfónov v Q1 2018 klesli. Môže za to vysoká cena telefónov?.

Zdroj: blog.mi.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu