Orange už meria dáta prenesené v zahraničí. Priamo v appke alebo zákazníckej zóne

Jednotné pravidlá pre európsky roaming dotlačili operátorov k výhodnejším cenám za 1 MB dát v celej EU. Navyše, pokiaľ sú voľné megabajty súčasťou vášho mesačného paušálu alebo doplnkového balíka na Slovensku, časť z nich môžete bez doplatku presurfovať aj v zahraničí.

Operátori sa musia držať jednoduchého vzorca na výpočet veľkosti takto využiteľných dát. Ten je určený nasledovne: 2 x mesačný poplatok bez DPH za paušál delené 6 eurami (dátový roamingový príplatok).

Ak teda v Orangei platíte 20 eur mesačne za dnes už nedostupný program Data Max 20 so 6 GB internetu na Slovensku, v ostatných krajinách EÚ z neho môžete bez príplatku vyčerpať 5555 MB. Zákazníci však mali až doteraz problém túto časť svojej spotreby presne odsledovať. Aplikácia Orange Go aj zákaznícka zóna môj Orange totiž mesačné dáta počítali len vcelku.

O2 a Telekom uplatňujú roamingové príplatky už od štartu regulácie v júni 2017, Orange sa pridal v apríli 2018.

V posledných dňoch na obe miesta konečne pribudli samostatné počítadlá pre celkový objem prenesených dát a zostávajúci počet megabajtov voľných pre spotrebu v EÚ bez príplatku.

Presné počítanie dát prenesených doma a vonku môže byť dôležité aj pre osoby dlhodobo sa nachádzajúce v zahraničí. Operátori totiž vyhodnocujú vašu štvormesačnú dátovú spotrebu a porovnájú počet prenesených dát na Slovensku a v zahraničí. Ak napríklad používate dátový program veľký 6 GB mesačne, z ktorých ste dva mesiace preniesli 6 + 6 GB na Slovensku, a potom v dvoch mesiacoch 5 + 5 GB v Nemecku, nebude to žiaden problém. Ak ste však strávili tri mesiace po sebe v zahraničí a 15 GB preniesli tam, váš mobilný operátor vám môže danú spotrebu nad rámec regulácie spoplatniť. Pretože v zahraničí spotrebúvate viac dát než doma.

Diskusia k článku:

Dezi 17.05.2018 - 14:27

Nedotlacili vsetkych. 4ky sa to netýka

viperman18.05.2018 - 10:44 Trvalý odkaz

radšej kebyze tu apku celu prekopu a zakaznicku zonu cez web ani nehovorim! nejde tam nic aktivovat, clovek si nemoze ani aktivovat automaticke navysenie dat, zmenu programu ani nehovorim, polovicka veci tam hlasi chyby....

Celá diskusia 2 príspevky