Honor 10 prichádza na Slovensko

Najnovší top model čínskeho výrobcu ponúka elegantný dizajn so sklenenou zadnou stenou, 5,84'' natiahnutý Full HD+ displej, čipset Kirin 970, ultrazvukovú čítačku odtlačkov vpredu a duálny fotoaparát s technológiou umelej inteligencie AI 2.0.

Na domácom čínskom trhu bol Honor 10 uvedený už v polovici apríla, európska verzia sa svojej premiéry dočkala až 15. mája v Londýne. Novinku sme už dostali do redakcie na test, a tak vám môžeme priniesť prvé dojmy, skúsenosti aj živé fotografie.

Všetky vlajkové lode Honoru za posledné tri roky lákajú na lesklú konštrukciu, inak tomu nie je ani pri tohtoročnej novinke.

Zadná stena je veľmi elegantná, no zároveň veľmi klzká a je magnetom na odtlačky. Pri položení na menej rovný povrch sa telefón šmýka a ani manipulácia v ruke nie je istá. Preto oodporúčam siahnuť po nejakom ochrannom puzdre. Telefón zároveň ochráni proti škrabancom i odtlačkom.

Napriek tomu, že zariadenie bude v puzdre, vynikne jeho pútavá zadná časť, ktorú zdobí pôsobivý efekt odrazu svetla. Na štýlových farbách sa podieľalo Paris Aesthetics Center, kde vytvorili ich zaujímavé kombinácie. Honor 10 sa zatiaľ na našom trhu objaví celkom v troch farebných prevedeniach. Napríklad v modrom variante s prechodom do jemne fialovej, nami testovaný strieborný sa mení do svetlo modrej a posledným variantom bude elegantne čierna farba.

Prednú stranu vypĺňa 5,84-palcový Full HD+ displej s pomerom strán 19:9. V hornej časti je natiahnutý na maximum, takže nechýba známy výrez. V nastaveniach je možnosť výrez softvérovo zrušiť a využívať klasickú lištu. Na displeji nemusia zavadzať ani navigačné tlačidlá, ich funkciu zastúpi ultrazvuková čítačka odtlačkov na prednej strane, ktorá je na skle iba vyznačená jemnou linkou. Prstom ju vôbec nenahmatáte.

V nastaveniach systémovej navigácie si môžete zvoliť Tlačidlo navigácie mimo obrazovky. Jeden dotyk na čítačku je ako tlačidlo späť, dlhé podržanie čítačky vás vráti na domácu obrazovku a slajdnutie prstom sprava doľava zobrazí naposledy spustené aplikácie. Google asistenta vyvoláte potiahnutím prsta od spodného odkraja obrazovky smerom hore. Gestá fungujú bez problémov a ovládanie telefónu je rýchle a pohodlné. Čítačka reaguje aj na mokré prsty.

Na odomknutie zariadenia môžete použiť aj funkciu rozpoznávania tváre. Najlepšie, keď máte zároveň aktivované rozsvietenie displeja pri zdvihnutí telefónu. Vtedy stačí telefón vybrať z vrecka, a kým sa stihnete pozrieť na displej, je odblokovaný. Rozpoznávanie tváre nefunguje s okuliarmi ani v tme a problém môžete mať aj za slnečného počasia, keď vám slnko svieti do tváre. Pri našom krátkom testovaní fungovalo tak na 90 %.

Ako sa na správnu vlajkovú loď patrí, Honor 10 dostal výkonný čipset Kirin 970 s podporou umelej inteligencie. Sekunduje mu 4 GB operačná pamäť RAM a 64 GB alebo 128 GB úložisko. Slot na pamäťové karty chýba, nájdeme tu len dva sloty pre nanoSIM karty. Väčšine používateľov bude zrejme 64 GB pamäť stačiť, tí náročnejší môžu siahnuť po 128 GB variante.

Operačný systém Android beží vo verzii 8.1 Oreo, rovnaké číselné označenie má používateľská nadstavba EMUI. Výkon telefónu je skoro posudzovať, na plnohodnotný test si budeme musieť ešte počkať, no niektoré reakcie telefónu nie sú tak rýchle, ako by sme očakávali. Huawei P20, ktorý má veľmi podobnú výbavu, s rýchlosťou reakcií nemal problém.

O doručených správach a notifikáciách z aplikácií vás bude informovať malinká zelená LED dióda, ktorú som si takmer nevšimla. Výdrž smartfónu má na starosti 3400 mAh batéria, na reálne skúsenosti treba dlhší test, no Huawei P20 s rovnakou kapacitou mal veľmi slušnú výdrž jeden a pol dňa. Ako jeden z mála smartfónov má Honor 10 infraport, ktorý oceníte pri ovládaní domácej techniky.

Lákadlom novinky sú fotoapráty. Zadný tvoria dva snímače s 24 Mpix a 16 Mpix rozlíšením, ktoré využívajú umelú inteligenciu (AI), ktorá v reálnom čase rozlíši viac než 500 scén v 22 kategóriách. Vďaka AI dokáže algoritmus podľa kontextu konkrétnej snímky prepojiť fotené objekty s optimálnym nastavením fotoaparátu. Rozozná tak napríklad západ slnka, portrét, rastliny, zvieratá, sneh alebo napríklad jedlo.

Nechýba rozostrenie pozadia, portrétový režim ani známe špeciálne efekty, ako je Svetelné grafity, Stopy svetiel Stopy hviezd a Hodvábna voda. Umelú inteligenciu využíva aj predný 24 Mpix fotoaparát s clonovým číslom f/2.0. Pri zapnutom skrášlovacom režim nahráva video len v HD rozlíšení. V bežnom režime aj vo Full HD a Full HD+ s pomerom strán 18:9.

Kompletné špecifikácie sa dočítate v článku Základné info: Honor 10.

Predaj Honoru 10 štartuje na Slovensku 16. mája. Cena 64 GB verzie má príjemnú cenovku 439 €, za model so 128 GB úložiskom zaplatíte 499 €. Telefón bude možné z oficiálnej distribúcie zakúpiť u predajcov Alza.sk, NAY, Datart, TPD, Okay, Mall.sk, hej.sk a taktiež u operátora O2.

Diskusia k článku:

Knoxville 15.05.2018 - 18:19

To co mate Lenka nejaky poskodeny kus? Tam na tej fotke ten preliaceny roh...

Sategi_8215.05.2018 - 18:39 Trvalý odkaz

Skoda ze aspon vyssia verzia nema 6GB Ram...to ty bola instantna kupa :D
Teda..pockal by som do pozajtra kvoli OP6 , pre istotu

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease15.05.2018 - 19:09 Trvalý odkaz

Foťák bude zrejme o fús lepší na P20, ale zas 150-200€ navyše.
Toto mi je sympatickejšie kvôli 3,5mm jacku a infraportu.
View 10 sa dá už za 455€ + ešte 6GB RAM, microSD, silnejšia batéria.

Me_Gusta15.05.2018 - 20:26 Trvalý odkaz

455€, ale z akeho eshopu :)
Neviem sa rozhodnut, ci View 10 alebo tento.

Celá diskusia 8 príspevkov