Johny Ive prezradil históriu vzniku Apple Watch

Dvorný dizajnér Apple a blízky priateľ Stevea Jobsa patrí k najznámeším tváram spoločnosti. Johny Ive prvýkrát vyrozprával príbeh o tom, ako sa zrodili Apple Watch.

Prvá generácia hodiniek Apple Watch vyšla v roku 2015. O rok neskôr ju vystriedala druhá, pričom aktuálne sú na trhu dostupné Apple Watch series 3.

O tom, čo stálo za ich vytvorením, prvýkrát otvorene hovorí Johny Ive pre magazín hodinkee.com, v ktorom sa vyjadruje aj na adresu Stevea Jobsa. Prezradil, že počas života hodinky nezvykol nosiť pravidelne a údajne ani žiadne nevlastnil. Projekt Apple Watch s ním nie je nijako previazaný a začalo sa o ňom uvažovať až niekoľko mesiacov po jeho smrti.

Samotná realizácia začala v roku 2012, kedy prešiel Apple sériou závažných rozhodnutí, ktoré stoja za celkovým vývojom. Johny Ive hovorí, že potrebovali trochu viac odvahy, aby sa pustili do úplne nového produktu, ktorý najprv museli pochopiť. Ich cieľom bolo priniesť dizajnové, no zároveň jednoducho ovládateľné hodinky.

Apple nikdy nerobil žiadny prieskum trhu a nezamestnáva konzultantov, no v prípade Apple Watch však oslovilo niekoľko expertov, ktorí boli počas vývoja nápomocní a výrazne ovplyvnili celý projekt.

Dôvod, prečo sa Apple pustil do vývoja hodiniek je ten, že si všimli zaujímavú spojitosť s osobnými počítačmi, ktorou je miniaturizácia. Ive hovorí, že hodinky boli v dávnych časoch monumentálne a mohli sme ich vidieť len na vežiach. Neskôr sa začali zmenšovať a postupne presúvať do domovov, cez vrecká, až na zápästia.

Rovnakú analógiu môžeme vidieť aj pri počítačoch, s ktorými Apple začínal. Práve to bolo hlavnou motiváciou pracovať na hodinkách, ktoré sú aktuálnou jednotkou v predajoch nositeľnej elektroniky.

Zdroj: hodinkee.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu