Dodávky smartfónov v Q1 2018 klesli. Môže za to vysoká cena telefónov?

Globálne dodávky smartfónov medziročne klesli o takmer tri percentá. Najväčší podiel má na tom čínsky trh, ktorý zaznamenal najväčší pokles od tretieho kvartálu 2013.

Analytická agentúra International Data Corporation (IDC) pravideľne zverejňuje informácie o počte dodaných smartfónov na trh a globálnom podiele piatich najväčších výrobcov. Medziročne sa dodávky chytrých zariadení za prvý tohtoročný kvartál znížili o 2,9 % na 334,3 miliónov kusov, je to o vyše desať miliónov menej.

Podľa agentúry sa za prepadom dodávok môže skrývať aj neochota zákazníkov tak často kupovať nové zariadenia ako v minulosti. Napriek dobrým predajom vlajkových lodí Samsungu, Applu a Huawei zákazníkom stačia ich minuloročné top modely. Zrejme nie sú ochotní platiť vysokú sumu za minimálne vylepšenia, ktorými sa nové modely líšia od ich aktuálne používaných zariadení.

Lídrom ostáva s dodávkou 78,2 miliónov kusov smartfónov Samsung, no trhový podiel mu medziročne klesol o 2,4 %. Apple si polepšil o 2,8 %, keď v prvom kvartáli 2018 dodal 52,2 miliónov iPhonov, čo je o 1,4 mil. kusov viac než pred rokom. Tretím najväčším dodávateľom ostal Huawei. Medziročne dodal o 13,8 % zariadení viac (39,3 mil.) a patrí mu 11,8 % trhový podiel.

Najväčším skokanom v top päťke výrobcov je Xiaomi, ktoré s dodávkou 28 miliónov kusov poskočilo o 87,8 %. Pred rokom ešte do top päťky výrobcov nepatrilo. Vďačí za to expanizii do nových krajín. Naopak Oppo si pohoršilo o 7,5 %. V sledovanom období dodalo 23,9 miliónov smartfónov.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu