Samsung v Q1 2018: vyššie tržby aj zisk (hospodárske výsledky)

Samsung oznámil hospodárske výsledky za prvý tohtoročný kvartál. Tržby aj prevádzkový zisk medziročne narástli, darilo sa aj mobilnej divízii.

Za prvé tri mesiace tohto roka vykázal Samsung konsolidované príjmy vo výške 60,56 biliónov kórejských wonov (46,87 mld. EUR), čo je o 10,01 KRW viac než pred rokom. Prevádzkový zisk sa vyšplhal na 15,64 bil. KRW (12,10 mld. EUR), o 5,74 bil. KRW viac než v rovnakom období minulého roka.

Príjmy z mobilnej divízie narástli o 4,95 bil. KRW na 28,45 biliónov kórejských wonov (22,02 mld. EUR). Dobré predaje smartfónov sa prejavili na raste zisku. Samsung vykázal prevádzkový zisk vo výške 3,77 bil. KRW (2,92 mld. EUR), o 1,7 bil. kórejských wonov viac než v rovnakom období minulého roka.

Obidve čísla sú väčšie nielen v medziročnom, ale aj v medzikvartálnom porovnaní. Záver roka patrí u obchodníkov k najziskovejším a nasledujúce mesiace nového roka bývajú zvyčajne slabšie. Nie však u Samsungu. Výrobca už pri zverejnení výsledkov za štvrtý kvartál 2017 očakával po uvedení top modelov Galaxy S9 a S9+ vyšší zisk než vo vianočnom období.

Slabé sezónne predaje chcel vylepšiť skorým uvedením prémiových produktov na trh a stratégia vyšla. Za prvý mesiac od ich uvedenia dodal Samsung na trh viac než osem miliónov zariadení série Galaxy S9.

V práve prebiehajúcom druhom štvrťroku Samsung očakáva, že zisk sa medzikvartálne zníži v dôsledku spomalenia predajov hlavných modelov. Plánuje zvýšené výdavky na marketing, ktoré by mali podporiť klesajúci dopyt.

(EUR = 1292,04 KRW; kurz NBS zo dňa 30. 4. 2018)

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu