Poradňa: iPhone ako domáca strižna na úpravu videí?

iPhony alebo iPady môžu vďaka iMovie dostupnému zadarmo poslúžiť aj na zložitejšie úpravy videí. Platí to však skôr pre zábery, ktoré nimi aj natočíte.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dušan by chcel poradiť pri editácií videí: "Zdravím, prosím vás, chcel by som sa spýtať, keď natočím v počítači video, dá sa nejako presunúť do iPadu, aby som ho mohol zostrihať v iMovie? Ďakujem!

Hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá, iPad alebo iPhone môže byť ideálnym zariadením pre editáciu videí. Oba majú dostatok výkonu, pohodlné dotykové ovládanie a výborný softvér pre úpravu videí iMovie dostupný zadarmo.

V iMovie vzniká aj väčšina obsahu na YouTube kanáli Fony.sk. Kolega Richard totiž videá na iPhone aj natáča. Strih priamo v smartfóne hocikde na cestách a jeho upload na YouTube z rovnakého zariadenia je teda logickou voľbou. Takto jednoducho upravíte aj všetky svoje videá z dovoleniek či výletov. Netreba sa obťažovať presunom do počítača.

Dušan má však trochu zložitejšie požiadavky. Videá podľa svojich slov vytvára na počítači - možno sníma dianie na displeji a vytvára tak video súbor, s ktorým chce ďalej pracovať, alebo má na svojom disku zábery z akejkoľvek videokamery či fotoaparátu.

Najpohodlnejší by preňho teda bol strih v niektorom zo strihacích softvérov pre klasický Windows. Profesionálny Sony Vegas či Adobe Premiere však rozhodne nepatria k tým najlacnejším. iMovie pre iPhone je zadarmo.

Aby bolo možné so súbormi v iMovie na iOS pracovať, musia byť vo formáte, ktorý iPhone či iPad dokáže prečítať. Inými slovami, aby ich iOS dokázalo zobraziť v systémovej Galérii.

Weby, ktoré sa tejto problematike venujú uvádzajú, že by malo ísť o formáty H.264, MPEG-4 alebo M-JPEG spolu so zvukom a dátovým tokom v tom správnom formáte.

Takéto súbory by potom malo byť možné nahrať na ľubovoľné cloudové úložisko (Google Drive, Dropbox atď.), odkiaľ ich jednoducho stiahnete do svojho iPhonu alebo iPadu (objavia sa teda v Galérii) a otvoríte v iMovie pre ďalšiu úpravu. Presunúť ich môžete aj prostredníctvom iTunes.

Ak bude Dušanov videosúbor v podporovanom formáte, mal by sa bezproblémov preniesť do jeho iPadu. Ak nie, bude ho musieť konvertovať. Našťastie, na internete nájdete množstvo konvertorov, ktoré majú parametre videa pre úspešné zobrazenie v iPhonoch a iPadoch nastavené už vopred ako jeden z profilov.

Aj tak sa však obávame zbytočného poklesu kvality. iOS zariadenia sú podľa nás ideálne pre zostrihanie videí, ktoré svojím smartfónom alebo tabletom aj priamo nahráte. Pre zložitejšie úpravy z klasických kamier alebo súbory v iných formátoch odporúčame investovať do profesionálneho editovacieho softvéru pre Windows, prípadne použiť bezplatnú verziu iMovie na macOS.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Nightmare 21.04.2018 - 18:12

Ja by som len skromne dodal, že Sony Vegas nie je program, ktorý by používal profesionál. Tí siahnu vo väčšine prípadov po Adobe Premiere, Final Cut Pro alebo, samozrejme, Avid Media Composer. Na záver, nech si každý strihá v tom, v čom sa mu pracuje dobre a kde je s výsledkom svojej práce spokojný. Hoci aj v iMovie na tablete či v telefóne.

Nightmare21.04.2018 - 18:12 Trvalý odkaz

V poradni stale o iPhone :/

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.04.2018 - 23:16 Trvalý odkaz

To preto, ze Google nema k iMovie alternativu. (zatial)

XiaomiManiac23.04.2018 - 00:38 Trvalý odkaz

Vy...toto sa na nejake one s dotykovym naj mega super bla bla bla bla bla Apple iBlbosti podsuvane sfanatizovanymi redaktormi a utekaj si kupit legalny VEGAS pre windos na humble bundle za 20 usd. Nemas zaco :)

deathwalker23.04.2018 - 08:22 Trvalý odkaz

čo je to windos? vegas otvori videjká z Iphonu? čo ked ma slaby pc a ipad je na editaciu videa výkonnejší? XioamiMainac ty si ale šašo počmarany. a Ten Vegas je stara verzia, ani tych USD20 za to nestojí si do PC inštalovať MAGIX malware. viem o čom pišem, ale ty zjavne nie, ouca. choď si ťahať dreveneho kačera do piesku tam patriš...

Celá diskusia 14 príspevkov