Samsung Galaxy Xcover (S5690)

Odolný dotykový smartfón s OS Android 2.3, slabším 3,2 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, kompletnou dátovou výbavou a certifikátom odolnosti IP67.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI

procesor: 800 MHz, Marvell MG2

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 122 x 66 x 12 mm

hmotnosť: 140 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 320 x 480 b., 16 mil. farieb, rozmery 51 x 77 mm, uhlopriečka 3,65'' (93 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: fotoaparát 3,2 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam VGA videí,

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 150 MB ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, digitálny kompas, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, IP67 certifikát,

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh, EB484659VU

výdrž: do 13 h hovoru / do 26 dní pohotovosti

SAR: 0,585 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 240 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, tlačidlo spúšte, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, slúchadlá, dokumenty

Sony Ericsson (dnes už Sony) nedávno predstavil odolný smartfón Xperia Active, a tak sme mohli tušiť, že konkurencia na seba nenechá dlho čakať.

Do rúk sa nám dostala novinka od spoločnosti Samsung, konkrétne model Galaxy Xcover. Jeho poslanie reprezentuje certifikácia IP67, čo je "v preklade" odolnosť voči prachu a zvládnutie polhodinového pobytu vo vode s hĺbkou jeden meter.

Konštrukcia zariadenia je vyrobená z odolného plastu s povrchom, ktorý sa na dotyk javí ako pogumovaný. Snaha o poškriabanie kľúčom sa skončila neúspešne. Týmto by sa mohli výrobcovia inšpirovať aj pri ostatných modeloch. Zadný kryt má textúrovanú povrchovú úpravu a na pevné pripojenie k telu slúži zámok umiestnený v jeho spodnej časti. Na otvorenie môžeme použiť napríklad necht alebo mincu. Po jeho odstránení uvidíme v okolí batérie vykrojený priestor kam zapadnú výstupy (zadného krytu), a zamedzí sa tak prístupu vody k batérii. MicroSD a SIM kartu nájdeme pod ňou. Aká by to bola recenzia odolného telefónu keby sme nevyskúšali čo dokáže. Na fotografiách v galérii je vidieť, že si hravo poradil s mlákou a snehom. V interiéri som mu ešte doprial kúpeľ v miske s vodou. Zvládol to. Voda sa dostala pod zadný kryt ale iba do hornej a dolnej časti (fotoaparát, reproduktor). Dobré tesnenie v okolí batérie iba potvrdilo svoju funkciu. Počas testovania absolvoval aj pár voľných pádov z asi 1,5 m výšky, ktoré taktiež zvládol na výbornú.

MicroUSB a 3,5 mm konektor sú tiež veľmi dobre zabezpečené. Po odkrytí microUSB konektora je vidieť ako hlboko je vsadený do tela. Oba sú však k zariadeniu prichytené iba tenkou stopkou, ktorá sa časom môže odtrhnúť.

Trom hardvérovým tlačidlám s drsnejším povrchom chýba podsvietenie. Sú trochu menšie než otvory v konštrukcii, a tak sa pri dotknutí hýbu.

Tlačidlo ovládania hlasitosti v ľavej stene má aj ďalšiu funkciu. Pri dlhšom podržaní šípky "hore" sa aktivuje LED svietidlo v zadnej stene. Jedným klikom na šípku "dole" sa vypne. Dĺžku podsvietenia môžeme nastaviť v Nastavenia->Baterkové svetlo. Veľmi praktická funkcia.

Tlačidlo zapnúť / vypnúť v pravej stene je jediný prvok, ktorým rozsvietite zhasnutú obrazovku. V iných smartfónoch od Samsungu túto funkciu nájdeme, a tak neviem pochopiť, prečo v Galaxy Xcover chýba. V mnohých prípadoch je jednoduchšie nahmatať tlačidlá pod displejom a pozrieť si aktuálny čas alebo zmeškané udalosti (napr. lyžovanie) ako prstom hľadať tlačidlo v bočnej stene.

Pri 3,65-palcovom displeji by som už čakal rozlíšenie 480 x 800 b., ktoré nájdeme v iných smartfónoch podobnej uhlopriečky (HTC Desire S, Sony Ericsson Xperia Neo (480 x 854 b.)) Priamy konkurent, Xperia Active, ponúka rovnaké rozlíšenie na menšej, 3-palcovej uhlopriečke a rozdiel je vidieť. Najmä zobrazený text vyzerá hladšie, bez "kociek". Displeje obidvoch zariadení sú pokryté odolnou vrstvou Gorilla Glass.

Nadstavbu čistého Androidu tvorí používateľské prostredie od Samsungu, TouchWiz UI. Ponúkne sedem domácich obrazoviek na pripnutie rôznych widgetov, skratiek a priečinkov. V dolnej časti nájdeme okrem ikony vstupu do menu aj priestor pre tri skratky do aplikácií. V predvolenom stave sú to: Vytáčanie, Kontakty a SMS správy. Na prispôsobenie obsahu a poradia tohto riadku a menu stačí vyvolať kontextové menu pomocou ľavého tlačidla (v menu). Vo widgete E-mail už možeme prepínať medzi správami pomocou šipiek. Widget s hodinami stále neponúka priamy vstup do kalendára a nastavení budíka. Obsah výsuvnej lišty tvorí okrem upozornení aj päť skratiek nastavení. Dlhším stlačením tlačidla domov sa zobrazí správca úloh so spustenými aplikáciami. Rozsvietenie zhasnutého displeja trvalo o čosi dlhšie než som zvyknutý u iných androidov od Samsungu.

Inteligentné vytáčanie poslúži pri rýchlejšom nájdení a vytočení kontaktu. Prejdením prsta po kontakte zľava doprava sa začne vytáčanie, v opačnom prípade sa otvorí okno na napísanie správy danému kontaktu. Po pridaní účtov sociálnych sietí sa položky s rovnakým názvom automaticky prepoja.

Klasickú QWERTY klávesnicu dopĺňa klávesnica Swype, ktorá funguje na princípe písania jedným ťahom. O e-maily sa postarajú dve aplikácie, E-mail a Gmail.

Internetový prehliadač neprináša žiadnu zmenu. Už tradične tu nájdeme podporu viacerých okien, záložiek a taktiež správcu sťahovania. Poradí si aj s flash animáciami.

Tento smartfón je určený najmä aktívnym záujemcom. Predstavme si takúto situáciu: s priateľkou / priateľom sa vyberiete do prírody. Po ťažko zdolaných metroch až kilometroch výstupu sa pred vami objaví nádherný pohľad na okolitú krajinu, ktorý vám vyčarí úsmev na tvári. Takýto moment je potrebné zvečniť (ak nemáte poruke nejaký kompakt alebo zrkadlovku). No úsmev zamrzne hneď ako zistíte, že hoci váš telefón prežil ten nečakaný pád do blata po ceste hore, tak na jeho zadnej strane nájdete na dnešnú dobu už slabší 3,2-megapixlový fotoaparát bez natáčania HD videí. V tomto smere je víťazom konkurenčný model Xperia Active, ktorý ponúkne lepší, 5-megapixlový fotoaparát s nahrávaním HD videí a taktiež hardvérovú spúšť. Tu sa však trochu pozastavím. Spúšť na Galaxy Xcover by sme hľadali márne, no v nastaveniach fotoaparátu sa nachádza možnosť použiť ľavé hardvérové tlačidlo ako tlačidlo spúšte. Šikovná funkcia a pri fotení jednou rukou v rukavici je to možno aj pohodlnejšie než by sme mali spúšť v pravej stene.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,2 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 50 MB / min.)

Prehrávač hudby od Samsungu ponúkne triedenie skladieb podľa interpretov a albumov. Po pripojení slúchadiel môžeme využiť aj funkciu 5,1-kanálového režimu. Ekvalizér obsahuje iba prednastavené profily no je ich pomerne dosť. Widget na zablokovanej obrazovke tomuto Samsungu chýba. Pamätáte si ešte ako som spomínal zapnutie LED svietidla pomocou tlačidiel ovládania hlasitosti? Tak táto funkcia asi zapríčinila nemožnosť zmeny hlasitosti v zablokovanom stave. Tak a teraz rukavice dolu, vytiahnuť telefón z vrecka, odblokovať displej, stiahnuť výsuvnú lištu, v ktorej taktiež nájdeme ovládanie prehrávača, a môžeme si pozastaviť alebo zmeniť skladbu. Rýchle a jednoduché, že? :)

FM rádiu s RDS (názov stanice), RT (názov skladby alebo relácie) a automatickým vyhľadávaním chýba možnosť zmeny hlasitosti v zablokovanom stave. V nastaveniach nájdeme aj funkciu automatického vypnutia po určitom čase.

Aplikácia na videa chýba, zobrazené sú v galérii. Hoci má prehrávač podporu DivX, radšej som navštívil Android Market a stiahol si jeden z mojich obľúbených prehrávačov, MX Video Player.

Samsung okrem prostredia pridal aj známe aplikácie, "Huby". Social Hub umožní prístup k sociálnym sieťam, správam a e-mailom z jedného miesta. V aplikácii Music Hub si môžete kúpiť skladby alebo celé albumy od rôznych hudobníkov.

O prácu s Office súbormi sa postará aplikácia Polaris Office, v ktorej si okrem editácie môžete zvoliť aj typ súboru, napríklad .doc alebo .docx.

Výhody:

+ certifikát odolnosti IP67

+ svietidlo

+ displej s vrstvou Gorilla Glass

+ pevná konštrukcia a kryté konektory

Nevýhody:

- slabšie rozlíšenie displeja

- väčšie rozmery v porovnaní s konkurentom Sony Erocsson Xperia Active

- slabší fotoaparát

- iba klasický obsah balenia

Orientačná cena: 240 €

(epicentrum.sk)

Záver

Priznám sa, model Xcover si ma nezískal. Hoci sa tvári ako odolný smartfón, ako celok mi pripadal "nedokončený". Konkurent Xperia Active to zvládol lepšie. Už v jeho balení je vidieť, že to bude niečo viac než obyčajný telefón. Puzdro na mobil s pútkom a možnosťou pripevnenia k ruke, to sú veci, ktoré aktívny človek privíta. Samsung však ponúka iba typické balenie bez žiadnych dodatkov. Taktiež v systéme nenájdeme aplikácie pre aktívne činnosti. Tie sa ale dajú stiahnuť z Marketu. Menšie rozmery Active sú pri danej cieľovej skupine tiež výhodou.

Hoci ukázal aj pár zaujímavých funkcií, akou je napríklad svietidlo, zároveň sa to odzrkadlilo na absencii zmeny hlasitosti v zablokovanom stave. Trh neponúka veľa odolných zariadení, a preto je možné, že jednotlivé modely budú ťažiť aj z obľúbenosti značiek u potencionálnych záujemcov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.08.2011 - 16:41

ja čakám na SAMSUNG GALAXY Y DUOS. Kedy sa očakáva že bude na trhu?

anonymous11.08.2011 - 18:07 Trvalý odkaz

vladko123411: jeej prvy :D celkom pekny len us mam dost toho androidu!!

anonymous11.08.2011 - 18:18 Trvalý odkaz

psychos: radsej android ako Bada. a ak to bude mat dobry procak a bude za dobru cenu ma na trhu sancu. aj ked ten autofocus by tam mohly dat.

anonymous11.08.2011 - 18:18 Trvalý odkaz

maros: Ako samsungy mam rad sam mam jeden ale uz to trosku prehanaju...desiactky modelov s iba trosku odlisnymi parametrami...su fajn ale myslim si ze keby prisli s niekolkymi typmi mobilov a venovali vacsiu pozornost na vyvoj mohli byt uz davno jednotkou medzi sm. fonmy ako bol tento rok apple...

anonymous11.08.2011 - 20:56 Trvalý odkaz

mase: Hlavne ze si robia reklamu jaky odolny mobile a pritom ten mobil videl blato z rozpravky :) hlavne ze fotky su upravene dakym fotoshopom :) ale nevadi reklama je reklama hlavne nech sa preda a pravda bude dakde uplne inde ;) len snad tu cenu nevystrelia na mesiac.Nic ine okrem odolnosti neuputa

Celá diskusia 37 príspevkov