O2 pokrýva LTE sieťou 93,56 % obyvateľov Slovenska

Pol percenta stačilo O2 na to, aby predbehlo v pokrytí Slovenska LTE sieťou Telekom. Ten zatiaľ udáva 93 % pokrytie. Posledné čísla Orangeu hovoria o 90 %, 4ka má stabilných 70 %.

93,56 % pokrytie 4G sieťou dosiahlo O2 už pred niekoľkými týždňami, no s rozšírením sa verejnosti nepochválilo. Pritom od posledného komunikovaného čísla z konca januára pribudlo podľa hovorkyne operátora Terezy Molnár viac než 50 novopokrytých lokalít.

Podľa regulačného úradu využívalo koncom minulého roka na pripojenie do internetu LTE sieť vyše 2,32 milióna používateľov. Pre zákazníka je dôležitá nielen dostupnosť rýchleho inetrnetového pripojenia, ale aj používateľská skúsenosť - stabilita a rýchlosť. Percentá pokrytia sa navyše môžu líšiť podľa použitej metodiky meraní, ktorá nie je medzi slovenskými operátormi jednotná. K objektivite pokrytia by určite prispelo ujednotenie spôsobu výpočtu, na základe ktorého môže operátor označiť danú lokalitu za pokrytú.

Preto sme sa už dávnejšie všetkých slovenských operátorov opýtali, akú metodiku používajú pri výpočte pokrytia 4G signálom v danej lokalite. Väčšina nemala problém poskytnúť podrobnejšie informácie, najviac zo svoje "kuchyne" odhalil Telekom:

O2:

Pri zaradení medzi pokryté lokality dochádza k viacnásobnému testovaniu všetkých funkcionalít siete (volania, dáta) priamo v danej obci alebo lokalite. Dôležitým je nielen to aby, signál zabezpečil zákazníkom dobrú užívateľskú skúsenosť pre volania a dátovanie, ale aby sieť fungovala správne aj po technickej stránke (napr. prepínanie medzi 2G a 4G), ktoré zákazník ani nevníma. V krajských, okresných mestách a na rýchlostných cestách používame na stanovenie kvality signálu najmodernejsie meracie auto.

Telekom:

Slovak Telekom používa pri LTE pokrytí pomerne prísnu metodiku, ktorá do pokrytej časti populácie ráta iba skutočne pokrytú časť a súčasne zákazník dosahuje rýchlosti 2 Mbps pre sťahovanie a 0,5 Mbps pre odosielanie dát. Pri týchto parametroch má deklarované pokrytie 93 %. Pokiaľ by znížil kritéria na na 0,5 Mbps pre sťahovanie a 0,25 Mbps pre odosielanie dát, pokrytie by mierne narástlo. Ak by dokonca ešte ubral silu signálu, no stále by riešil dostupnosť LTE pokrytia, aktuálne by mal už vyše 98 % pokrytie.

Orange:

Orange má prísne kritéria pre posudzovanie pokrytia miest a obcí. Za pokrytú považuje Orange až takú lokalitu, kde má aspoň 50 % jej obyvateľov umožnený prístup do 4G siete. Do celkového počtu pokrytej populácie spadá však len tá časť obyvateľstva mesta alebo obce, ktorá môže mobilný internet v sieti 4G plnohodnotne využívať.

4ka:

Nové miesta sa vyberajú na základe prísnych kritérií.

Diskusia k článku:

Pavol 18.04.2018 - 13:39

Super, že O2 nespí a sieť buduje ďalej. Veľmi by ma však zaujímalo, kedy konečne už spustia aj volania cez LTE sieť - VoLTE, prípadne či uvažujú aj nad VoWifi.

marek123418.04.2018 - 23:02 Trvalý odkaz

VoLTE je len marketingovy tah. Orange aj Telekom maju VoLTE uz nejaky ten mesiac a nic sa nedeje. Dokonca ani iPhony nie su podporovane. Necakaj ziadne zazraky, VoLTE skor skonci, ako sa stihne rozsirit. Ja sa osobne tesim napr. z HD voice v Telekome v 3G a dokonca aj v 2G funguje AMR-WB kodek. O2 nema nasadene este ani LTA-advanced, nema HD voice a ty chces uz VoWifi. O2 musi este dost popracovat na svojej sieti.

david hulák19.04.2018 - 23:44 Trvalý odkaz

A načo vam to je ? počujem sa s druhým aj cez 2G tka je to jedno a rýchlosť načo? 2GB dáta mi nedovolia ani 480p video a na 360P video stačí aj 2G a k tomu stahovať tiež namožem takže tak

martian20.04.2018 - 00:15 Trvalý odkaz

Orange a Note 8, VoLTE sa mi objavilo niekedy na prelome rokov. Len som zvedavy, ci to realne vyuzivam, ak tych podporovanych mobilov na trhu nie je este az tak vela. :) Niekedy zaciatkom roka som pri vytacani nepocul cakaci ton, len "ticho" a zrazu sa prepojil hovor. Resp. pri nezrealizovani hovoru som netusil, ci som tomu druhemu vobec "zvonil" a najde si zmeskany hovor, alebo vobec nic. Toto postupne vymizlo. Mozno to ani nesuviselo.
Realny prinos by mal byt v tom, ze pocas VoLTE sa mi data neprepnu do 2G/E, ci nie? Vie to nastvat pocas Ingressu, alebo online navigacie. :) Nehovoriac o tom, ze pocas hovoru si viem cokolvek vybavit na nete, skontrolovat postu, nieco v cloude, ...ved Note mam prave kvoli takejto efektivnosti ;)

marek123420.04.2018 - 11:54 Trvalý odkaz

Ja kde sa pohybujem je casto aj 3G siet, takze surfujem na 4G a pocas hovoru to prepne na 3G a volam a surfujem paralelnr. Na to mi VoLTE netreba.

Celá diskusia 9 príspevkov