Sony Xperia XZ2 Compact - výkonná bacuľka

Recenzia 5'' androidu s natiahnutým Full HD+ displejom, stereo repro a 19 Mpix fotoaparátom. Láka na nahrávanie 4K HDR a 960 fps videí.

Máte záujem o poriadne výkonný smartfón s výborným fotoaparátom, no vo vrecku nechcete nosiť nič veľké? Možno vás to prekvapí, ale na výber toho až tak veľa nie je. Priaznivci iOS zrejme siahnu po najmenšom iPhone SE, androiďákom zas už roky zostáva len séria Xperií Compact od Sony.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ2 CompactKompaktný android s 5'' natiahnutým Full HD+ displejom, novým dizajnom, hrubým telom, Snapdragonom 845, 19 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 960 fps Full HD videí, stereo reproduktormi a 2870 mAh batériou. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Model XZ2 Compact je nástupcom XZ1 Compact, Xperie X Compact a predchádzajúcich Z5, Z3 a Z1 Compact. Majitelia týchto zariadení s chuťou na výmenu zrejme budú potrebovať nejaký čas na orientáciu v neustále meniacom sa názvosloví značky.

Konečne sme sa dočkali nového dizajnu a prechodu k displejom so širším pomerom strán 18:9. Navyše, už aj s dlhoočakávaným poriadnym Full HD(+) rozlíšením 1080 x 2160 bodov.

Oproti HD-čkovým predchodcom je to snáď najvýraznejší skok dopredu, hoci XZ2 Compact už až taká kompaktná nie je. Päťpalcová obrazovka bude v tele vysokom 135 milimetrov. Zaskočí vás najmä 169-gramová hmotnosť a 12-milimetrová hrúbka mobilu. Prvá Xperia XZ1 Compact v roku 2014 mala len 135 gramov a rovný centimeter okolo pása. i

Sony navyše nedokáže skombinovať úzke rámy okolo obrazovky s tradičnou čítačkou odtlačkov vo vypínači naboku. Tá sa tak musela presťahovať na chrbát, čo budete preklínať po každom vložení do držiaka na palubnej doske. Držiak navyše s obľubou tlačí na vypínač rovno v strede a pravidelne blokuje displej s rozsvietenou navigáciou. Pred naštartovaním tak budete mobil často mierne posúvať a ladiť jeho polohu.

Definitívne zbohom musíme dať 3,5 mm audio jacku. O pripojenie slúchadiel aj nabíjanie sa postará už len USB-C konektor.

Bacuľatá Xperia XZ2 Compact sa však v ruke drží pomerne príjemne a po čase akceptujete aj polohu čítačky aj hmotnosť. Aspoň pôsobí solídne a matné chrbty oproti lesklým pri väčšej klasickej XZ2-ke nezachytávajú odtlačky ani špinu.

Výrobca sa poponáhľal a používateľom ponúkol Android vo verzii 8.0 Oreo. Spoľahnúť sa môžete tiež na relatívne časté vydávanie aktualizácií firmwéru a bezpečnostných záplat. Oreo so sebou prináša notifikačné bodky na ikonách, ktoré do hornej lišty odoslali neprečítané upozornenia. Po podržaní ikon aplikácií od Googlu a Sony sa zobrazia ďalšie možnosti podobne, ako na iPhonoch s funkciou 3D Touch.

Po výraznejšom pohybe mobilu (napríklad vybratí z vrecka) sa zobrazí čiernobiela obrazovka s hodinami a zmeškanými upozorneniami aj bez toho, aby ste displej museli rozsvietiť sami. Po jednej z aktualizácií počas testovania začala na toto gesto reagovať oveľa spoľahlivejšie, takže poznačenú výčitku k nej som nakoniec mohol vymazať.

Teší ma možnosť nastavenia hustejšej mriežky ikon na domácej obrazovke (maximom je 5 x 6), aj prítomnosť rýchlych prepínačov v hornej lište. Je tu napríklad prepínanie viacerých používateľských profilov (hodí sa, ak XZ2 Compact používate ako služobný mobil), Nočný režim eliminujíuci modré svetlo displeja v noci alebo režim Nerušiť. Ten sa dá aktivovať aj opakovaným stláčaním tlačidla pre zníženie hlasitosti.

Po stíšení zvukov na minimum sa aktivuje vibračný režim a opätovný dotyk na mínusku v boku následne spustí aj režim Nerušiť. Takto som si ho párkrát aktivoval nechtiac a zmeškal preto prichádzajúci hovor.

Systémové nastavenia sú bohatšie než v prípade konkurentov. Xperii XZ2 Compact nechýba NFC využiteľné pre bezkontaktné platby cez Google Pay ani podpora zdieľania obrazovky cez DLNA, Miracast alebo Chromecast. Obraz na novšie televízory tak budete schopní prenášať bez akýchkoľvek káblov. K môjmu 4K televízoru od LG sa stačilo priblížiť a v Galérii mobilu kliknúť na ikonu pre prenesenie fotografie alebo videa.

Táto funkcia dáva zmysel aj kvôli podpore nahrávania 4K HDR videí, na ktorých plnohodnetné sledovanie sledovanie budete potrebovať práve nový HDR televízor alebo monitor.

Na výber dostanete aj tri režimy pre samotný 5-palcový displej v telefóne. Na výber je "Profesionálny" režim, ktorý sľubuje vernú ukážku skutočných farieb, "Štandardný" využívajúci technológiu Triluminos a určité softvérové úpravy pre sýtejšie farby alebo jas a nakoniec trochu zbytočný "Režim superjasných obrázkov". Ten však už farby neprirodzene deformuje a nezmyselne napumpuje saturáciu.

Voľba bude každopádne na vašom vkuse, spolu s úpravou vyváženia bielej farby v ďalšej položke menu. Možností je možno až priveľa a stačil by skutočný stred nastavený výrobcom. Pamätajte, že úpravy obrázkov zdieľaných na Facebook či Instagram môžu byť bezpredmetné, ak farebný profil vášho mobilu uletí niekde inde, než realita na displejoch vašich priateľov.

K displeju samotnému ale pochopiteľne nemám žiadne výhrady, vďaka menšej uhlopriečke ponúka jedno z najjemnejších zobrazení. V poriadku je tiež čitateľnosť na slnku a pohľady z väčších uhlov.

Mobil má vďaka Snapdragonu 845 v kombinácii so 4 GB operačnou pamäťou dostatok výkonu aj na najnovšie hry a najnáročnejšie aplikácie. Zo 64 GB úložiska vám po prvom zapnutí zostane dostupných 46 GB priestoru, pričom do zásuvky v ľavej časti rámu vsuniete aj doplnkovú microSD kartu. Škoda, že sa mobil pri otvorení šuplíka vždy úplne zbytočne reštartuje, ale to je dlhodobý neduh všetkých Xperií.

Počítať môžete s odolnosťou voči vode a prachu certifikovanou ako IP65/68. Podľa webu výrobcu smartfón prežije dážď a umývanie pod tečúcou vodou, informácia ale kompletné ponáranie pod hladinu neodporúča.

Systémové aplikácie ničím neprekvapia, Telefón aj Kontakty sa mi používali dobre. SMS správy sú prakticky rovnaké ako v niektorých smartfónoch s čistým Androidom. Páči sa mi automatické konvertovanie znakov s diakritikou na jednoduchšie bez mäkčeňov a dĺžňov, takže sa ľahšie zmestíte do obligátnych 160 znakov.

Predvolená klávesnica je od SwiftKey. Ich produkt podľa mňa patrí k tým najlepším a ponúka aj naozaj šikovný a spoľahlivý slovenský pediktívny slovník. Obsahuje tiež ponuku smajlíkov pre spestrenie komunikácie.

V ponuke aplikácií nájdete jednoduché počasie, Skicu pre kreslenie a anotácie už vytvorených screenshotov a Movie Creator pre bleskové vytváranie krátkych filmov, (takzvaných highlightov) z vašich fotografií a výletov. Export môže byť vo Full HD rozlíšení a telefón ho dokáže vytvárať aj úplne sám, na čo vás po kompletizácii filmu za posledné obdobie upozorní notifikáciou.

Xperia Assist a nástroj Xperia Actions vám zas má pomôcť pri pravidelných činnostiach pomocou vopred vytvorených scén ovládajúcich základné nastavenie telefónu. Profil "Dobrú noc" napríklad dokáže v naplánovanom čase zapnúť letový režim, spustiť režim šetrenia energie a vypnúť všetky zvuky. Ak máte v práci každé ráno úvodnú poradu, skúste scénu "Odstrániť rušivé vplyvy" s vypnutím zvukov a vibrácií, pri cestovaní zas môže pomôcť "V zahraničí" so selektívnym povolením roamingu len pre vybrané aplikácie.

Myslelo sa aj na uľahčenie kopírovania údajov zo starších smartfónov s Androidom, iOS alebo Windowsom cez aplikáciu Xperia Transfer Mobile, ktorú tiež nájdete hlbšie v nastaveniach a položke Systém.

Sony sa stále nepúšťa do hry s duálnymi fotoaparátmi, no nemyslím si, že by to bola akákoľvek nevýhoda. Skutočný zmysel majú skôr sekundárne objektívy ponúkajúce priblíženie alebo širokouhlé ohnisko. Dve šošovky len kvôli marketingu ako v prípade lacnejších Huaweiov či HTC-čiek naozaj dokážem ignorovať.

Navyše, bokeh efekt s rozmazaným pozadím vám vykúzli aj XZ2 Compact. V takzvaných aplikáciách fotoaparátu (posunutí režimov smerom nahor) nájdete okrem panorámy, trojrozmerných 3D efektov a zvukovej fotografie aj túto čoraz populárnejšiu funkciu. Fotoaparát exponuje dva snímky za sebou ktoré zloží do 8 Mpix výsledku s dodatočne meniteľnou intenzitou rozmazania, no pri zložitejších scénach má samozrejme značné problémy.

Klasický režim fotoaparátu ponúkne maximálne 19-megapixelové rozlíšenie v režime 4:3 a 17 Mpix v pomere strán 16:9. Poteší typická dvojpolohová hardvérová spúšť na boku, ktorá poslúži aj na rýchly štart aplikácie bez zbytočného odomykania odtlačkom.

V režime Superior Auto si mobil všetko nastaví sám, rozhoduje aj o použití scén pre nočné zábery, makro šport, protisvetlo alebo portrét. Používateľ môže ovládať maximálne blesk a miesto zaostrenia. S väčsinou takýchto záberov však budete určite spokojní.

K rozšíreným nastaveniam sa dostanete po prepnutí na manuálny režim, kde už nechýba korekcia expozície, ISO, vyváženie bielej, ručné zaostrovanie alebo nastavenie času uzávierky.

Fotografie cez deň ponúknu vďaka vysokému rozlíšeniu veľa detailov a skvelý dynamický rozsah. V poriadku sú aj farby, hoci niekedy možno sýtejšie než v skutočnosti. Tradičnému zaostrovaniu vypomáha ešte laserové, takže bude fungovať bleskovo aj v horších svetelných podmienkach.

Výrazne lepšie sú tiež nočné zábery, hoci objektív so svetelnosťou f/2.0 v tomto smere nemôže konkurovať najdrahším Samsungom alebo Huaweiu P20 Pro.

Mrzí ma len, že automatika v Xperii XZ2 Compact sa snaží byť múdrejšia než používateľ. Tak napríklad aktiváciu HDR budete musieť nechať na režime Superior Auto, alebo prepnúť do plne manuálneho režimu, kde už želaný prepínač nájdete. A horšie to bude večer. V manuálnom režime môžem nastaviť čas uzávierky na maximálne jednu sekundu. A Superior Auto? Ak rozpozná opretie o pevný bod, zobrazí ikonu statívu a kľudne vytvorí ešte krajšiu snímku so šesťsekundovou expozíciou.

Veľa som čakal od nahrávania videí. Tohtoročný Compact je spolu s väčšou sestrou prvým mobilom na svete, ktorý dokáže nahrávať záznam v 4K HDR. Má to však niekoľko háčikov.

Prvý sa objaví už pri nahrávaní, kedy sa obraz v hľadáčiku, teda v tomto prípade na displeji, nepríjemne seká. Zdá sa, že hardvér má priveľa starostí s ukladaním plynulého videa do samotného úložiska a vypomáha si orezávaním dát pre samotného používateľa.

Ďalšie otázky vyvstanú pri prehrávaní 4H HDR výsledkov. Špičkové farby na vašom videu uvidíte len na HDR televízoroch (opäť odporúčam zdieľanie cez Chromecast), HDR monitoroch alebo na malom 5-palcovom displeji samotnej Xperie.

Pri sledovaní na obyčajných monitoroch bude video naopak výrazne vyblednuté a oveľa horšie než v prípade, že necháte HDR prepínač vypnutý. Nepomôže vám ani upload na YouTube. Bohaté farby uvidí iba menšina používateľov s HDR monitormi, pre ostatných bude kvalita mizerná. Takéto 4K HDR momentky nepošlete ani cez Facebook Messenger, keďže ten s týmto formátom pracovať nedokáže.

Obávam sa teda, že 4K HDR využije len menšina používateľov, ktorí by zrejme už dávno investovali do profesionálnych HDR kamier alebo zrkadlovky. Pre ostatných bude jednoduchšie nahrávať v klasickom 4K s 30 fps alebo Full HD pri 60 fps (SDR). Aj v týchto formátoch sa však musíte spoľahnúť na automatické zaostrovanie. Zamerať sa na ľubovoľný bod na displeji ťuknutím skrátka nie je možné.

Druhé eso v podobe spomalených videí s 960 snímkami za sekundu už vďaka XZ2 Compact môžeme nahrávať vo vyššom Full HD rozlíšení, avšak len v polovičnej dĺžke oproti HD režimu. Spomalená tak bude len necelá 0,1 sekundy.

Spomalené efekty budú isto zaujímavým spestrením, v jednom klipe totiž môžete spomaliť hneď niekoľko častí videa za sebou a trafiť tak ten správny moment. Čip však potrebovať tony a tony svetla. To vás obmedzí takmer výhradne na nakrúcanie vonku, inak vznikne len klip plný šumu.

Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ2 Compact.

Nová generácia Xperií prišla o 3,5 mm jack. V redakcii sme nemali k dispozícii kompletné balenie, no vy by ste v krabici by ste mali nájsť príslušnú USB-C redukciu. Takto sme mohli otestovať len veľmi hlasné stereo reproduktory. Ich kvalita je naozaj dobrá, hoci s trochu slabšími hĺbkami.

Výdrž na jedno nabitie môže majiteľom starších Compactov zamotať hlavu. Kapacita batérie je totiž o niečo väčšia a ustálila sa na 2870 mAh, no kedže musí pracovať s oveľa jemnejším Full HD panelom namiesto doterajších HD-čiek, viac hodín prevádzky nečakajte. Skôr naopak.

Počítajte maximálne s jeden a pol dňovou výdržou, realisticky ešte o niečo menej. Ja som mal po odpojení od siete o 8.00 hod, jednom dlhšom telefonáte, surfovaní na webe počas cesty do práce a krátkom hraní sa s fotoaparátom 60 % energie už o tretej poobede.

Odmeraný "screen-on-time", teda čas s rozsvieteným displejom sa pohyboval v priemere okolo 4 a pol hodiny. Rýchle nabíjanie cez štandard QuickCharge 3.0 preto zrejme využijete každý večer. O niečo lepšie to bude pri aktivácií režimov STAMINA s obmedzením výkonu alebo Ultra STAMINA, ktorý však ponechá v službe len Telefón, Kontakty, Správy, Fotoaparát a hudobný prehrávač. Na výlety alebo dovolenky bez internetu však bude ideálny.

Výhody:

+ konečne Full HD+ displej

+ jednoduchý prenos obrazu do televízora cez Chromecast

+ odolnosť voči vode a prachu (IP65/68)

+ stále prakticky jediný výkonný kompaktný android

Nevýhody:

- príliš obmedzený automatický režim fotoaparátu (Superior Auto)

- 4K HDR a superspomalené videá s 960 fps zaujmú skôr na papieri

- chýba manuálne zaostrovanie vo videách

- relatívne hrubé a ťažké telo

- čítačka odtlačkov na chrbte

- častá náhodná aktivácia režimu Nerušiť

Orientačná cena: 599 €

Záver

Nová Xperia XZ2 Compact je opäť veľmi výkonný a naozaj sympatický malý mobil. Len nesmiete mať priveľké očakávania. Je to zrejme najlepšia voľba v rozmere do 5-palcov zabalená v už na pohľad robustnom prevedení, ktoré nebudete musieť skrývať do zbytočného puzdra.

Výrobca jej nabalil výborný fotoaparát, stereo reproduktory, odolnosť voči vode a jemný Full HD+ displej. Aj vďaka nemu však už nepatrí k rekordérom vo výdrži na jedno nabitie a propagované 4K HDR či 960 fps videá už po pár dňoch nebudú hlavnými dôvodmi, prečo sa usídli vo vašom vrecku.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ2 Compact.

Diskusia k článku:

rtg 14.04.2018 - 16:29

tie fotky vyzeraju velmi slusne

LOL15.04.2018 - 01:42 Trvalý odkaz

Uz tradicne Sony fotiace ako hnoj. Uz od Xperie Z1 ziadna zmena, len recyklovany rovnaky smejd.

Ondrej15.04.2018 - 12:04 Trvalý odkaz

Asi sa dívame každý na iné fotky.

23roman216.04.2018 - 09:09 Trvalý odkaz

Už som ho dal na reklamáciu. Vrchný reproduktor chrčal, pri hovoroch, hudbe, pozeraní videa.

LOL16.04.2018 - 19:54 Trvalý odkaz

Asi sa pozerame kazdy inak. Vsimni na detail 100% velkosti fotografie a hlavne nocne zabery, aky je to bordel. Takto foti nejaky 200 eurovy cinan a nie vlajkova lod.

Celá diskusia 6 príspevkov