Alcatel 5 - ľahká štýlovka s nápaditou čítačkou odtlačkov

Recenzia elegantného dual SIM androidu s 5,7'' natiahnutým HD+ displejom, viacfunkčnou čítačkou a predným duálnym fotoaparátom.

Tohtoročná výstava MWC v Barcelone bola aj o novinkách značky Alcatel. Výrobca príliš neexperimentoval a zameral sa skôr na cenovo dostupné modely. Najvybavenejším kúskom novej nádielky je Alcatel 5, ktorý zavítal do našej redakcie pár dní po jeho predstavení. Už z produktových fotografií je jasné, že bude lákať najmä na dizajn a displej s pomerom strán 18:9.

ikona

Základné info: Alcatel 5 (5086D) Android s 5,7'' HD+ obrazovkou, pomerom strán 18:9, 12-megapixelovým zadným a dvojicou predných fotoaparátov. Ponúkne 3 GB RAM a 3000 mAh batériu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Displej s týmto pomerom strán sa v súčasnosti teší veľkej obľube, no v prípade Alcatelu 5 ma zaujalo skôr jeho osadenie. V spodnej časti je okraj minimálny, čo vyzerá dobre, hore na vás ale čaká presný opak. Oveľa radšej by som tu mal rovnomerne rozložené voľné plochy, tak ako napríklad pri modeli Honor 9 Lite.

Plastová konštrukcia je pevná, v tomto smere jej nemám čo vytknúť. Určite by som si ale vedel odmyslieť lesklé plochy v hornej a spodnej časti, ktoré trochu uberajú na exkluzivite a hneď pri prvom kontakte s telefónom je vám jasné, že ide o plast. Okrem pevnosti pochválim príjemne zaoblenú zadnú stenu a tiež boky, ktoré pri silnejšom zovretí nerežú do dlane. Manipulácia je pohodlná a istá. Svoj podiel na tom zohráva aj príjemná hmotnosť 143 gramov.

Odolnosti voči vode a prachu sme sa nedočkali. V nižšej strednej triede je to pochopiteľné. Za mínus však označím rušivé vibrácie, ktoré je v tichom prostredí počuť až príliš.

Rozmiestnenie prvkov v bočných stenách možno označiť za tradičné. Napravo nájdeme tlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania, ktoré je ľahko odlíšiteľné aj vďaka vrúbkovanému povrchu. Obe tlačidlá by som najradšej videl o pár milimetrov nižšie. Bez prehmatávania dočiahne menšia ruka na tlačidlo hlasitosti o čosi ťažšie.

Ľavá stena ponúkne iba šuplík s dvojicou slotov pre nanoSIM karty. Ak nepotrebujete využívať dve SIM karty naraz, do druhého môžete pokojne vložiť microSD kartu. V dolnej stene poteší USB konektor typu C.

Napravo a naľavo od neho sa nachádzajú mriežky, no hlasný reproduktor je iba v jednej z nich. Zvukovým podaním ma za srdce vôbec nechytil, pri viacerých hudobných nástrojoch je zlievanie tónov naozaj počuť, a určite odporúčam využívať radšej audio konektor v hornej stene.

Umiestnenie čítačky odtlačkov prstov do zadnej steny je pri použití minimálneho okraja pod displejom úplne pochopiteľné. Celkovo ju hodnotím na dvojku. Odtlačok bolo niekedy potrebné priložiť viackrát, a aj rozpoznaniu a odblokovaniu to občas trvalo.

Po softvérovej stránke však Alcatel 5 príjemne prekvapil. Používateľ si môže pridať až 5 odtlačkov a každému z nich dokonca priradiť aj funkciu, prípadne spustenie ľubovoľnej aplikácie. Po priložení pravého malíčka sa v mojom prípade telefón odblokoval už rovno so spustenou aplikáciou Spotify. Dotknutie sa čítačka môže spustiť aj fotoaparát, prijať hovor, či návrat na domácu obrazovku.

Telefón je možné odblokovať aj pomocou tváre, no v noci, pripadne v protisvetle, táto funkcia nefunguje. Ako doplnkové zabezpečenie k čítačke odtlačkov ju ale vítam.

Displej s moderným pomerom strán 18:9 dostal iba HD rozlíšenie, čo v súčasnej nižšej strednej triede možno označiť za menšie mínus. Ja pri HD displejoch využívam možnosť nastaviť si menšie zobrazenie písma a zobrazovanie menších položiek, napríklad ikon, čím sa trochu eliminuje raster na displeji. Zobrazenie farieb sa mi páči a dobre sú na tom aj pozorovacie uhly. Priestor na zlepšenie je určite pri jase.

V slnečnom exteriéri by som privítal vyššie hodnoty, pri automatickej regulácii zasa svižnejšie reakcie. Po rozsvietení displeja je jas nízky a rozsvietenie mu trochu trvá. Pri prvom spustení väčšiny aplikácii sa nevyplní spodný okraj. Je to kvôli menej tradičnému pomeru strán displeja.

Stačí však jeden klik na možnosť vyplniť celú obrazovku a pri následných spusteniach už budú aplikácie zobrazené na celom displeji. V nastaveniach displeja ešte pochválim nočný režim s možnosťou automatického zapínania podľa slnka. Okrem toho si môžete nastaviť aj teplotu farieb nočného režimu.

Pod kapotou sa nachádza dvojročný MediaTek MT6750, ktorý výkonom neprekvapí, no pri HD displeji to stačí aj na náročnejšie hry, napríklad Real Racing 3. O chod systému sa stará trojgigabajtová RAM. Napriek slušnej hodnote boli reakcie občas pomalšie, ale nenáročný používateľ to zrejme ani nepostrehne. Operačný systém Android je vo verzii 7.0. Počas používania dorazila aj aktualizácia, no jej nainštalovanie bolo neúspešné a pomohol iba reštart telefónu.

Prostredie od Alcatelu ponúkne slušný základ s možnosťou vybrať si medzi čisto domácimi obrazovkami, obrazovkami so samostatnou ponukou aplikácii, prípade jednoduchou nadstavbou s veľkým písmom a ikonami, ktorú ocenia starší ľudia. Zablokovaná obrazovka ponúkne prehľadné notifkácie v štýle iOS. V ponuke aplikácii nájdeme všetko potrebné, dokonca aj FM rádio s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS).

Fotoaparát kvalitou nešokuje, no na momentky postačí. Výrobca sa zrejme snaží zaujať počtom megapixelov, a tak okrem plného, 12-megapixelového rozlíšenia ponúka aj snímanie v interpolovanom 16 Mpix rozlíšení. Ide o digitálny prepočet, ktorý dieru do sveta nespraví a pri porovnaní týchto dvoch rozlíšení som žiadne výrazne zlepšenie nepostrehol.

Drvivú väčšinu fotografií som preto snímal v 12 Mpix. Prostredie fotoaparátu je prehľadné, so šikovnou ponukou skratiek naľavo, kde oceňujem najmä rýchly prístup k HDR. V režimoch nájdeme panorámu, časozberný záznam, dlhú expozíciu a spomalený záber.

V prípade Alcatelu 5 zaujme skôr predný fotoaparát. Presnejšie dva. Máme tu klasický 13 Mpix a širokouhlý 5 Mpix, ktorý sníma 120-stupňový záber. Medzi funkciami nechýba ani skrášľovací režim, ktorý ja osobne vypínam hneď pri prvom spustení. Nedávno testovaná Xperia L2 ponúka jeden 120° 8 Mpix fotoaparát nad displejom, pričom si môžete vybrať buď plný záber, alebo (menej široký) výrez. Toto konkurenčné riešenie sa mi zdá lepšie.

Batéria s kapacitou 3000 mAh udržala telefón pri živote v priemere deň a pol.

Výhody:

+ dizajn

+ minimum nevyužitého miesta na prednej stene

+ čítačka odtlačkov s podporou rýchleho spustenia aplikácií a funkcií

+ dva predné fotoaparáty

+ USB typu C

+ nízka hmotnosť

+ šikovná odomykacia obrazovka

Nevýhody:

- iba HD displej

- chýba NFC

- starší čipset

- nízky jas displeja

- odomykanie tvárou nefunguje večer ani v protisvetle

Orientačná cena: 199 eur

Záver

Alcatel 5 zaujme nenáročných používateľov, ktorí si namiesto parametrov všímajú skôr vzhľad. Ten spolu s displejom natiahnutým na takmer celú prednú stenu považujem za hlavné ťaháky tohto telefónu. Hardvérová výbava je slabšia, no stačí. Skôr ma trápila neúspešná aktualizácia systému, pri ktorej som stroskotal na bootovacej obrazovke, čo môže niektorých používateľov zneistiť. Vo výbave by som rád videl aj NFC, ktoré po spustení Google Pay na Slovensku nabralo na význame. Alcatel 5 neprekvapí, ale s cenovkou pod 200 eur si svojich fanúšikov určite nájde.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Alcatel 5.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu