Apple údajne pracuje na vlastných microLED displejoch

Firma vraj výrazne investuje do výroby vlastných microLED displejov. Sú fyzicky tenšie, jasnejšie a energeticky menej náročné než aktuálne OLED displeje.

Aktuálna generácia iPhonov ignorovala prechod na súčasnú OLED technológiu displejov, ktorá má oproti LCD viaceré výhody. Organické LED displeje sú jasnejšie, ohybnejšie, tenšie, ľahšie a jednoduchšie na výrobu.

Ich nástupcom by mala byť technológia microLED, ktorá znova posunie hranice jasu na výrazne vyššiu úroveň. Oproti OLED by mali byť microLED displeje fyzicky tenšie, energeticky úspornejšie, s dlhšou životnosťou, vyšším rozlíšením a nemali by mať problém s vypaľovaním pixelov.

Apple podľa interných zdrojov, ktoré si želali zostať v anonymite, vraj už dlhšie investuje do vlastných microLED displejov. Projekt minulý rok takmer skončil, ale vďaka pokročilejšej technológii napreduje ďalej.

Jeho úspech by výrazne pocítil Samsung, ktorý pre Apple momentálne dodáva väčšinu LCD displejov. Ak by však firma chcela svoje microLED displeje predávať ďalej, mohla by byť veľkou konkurenciou aj pre LG Display, Sharp Corp či popredného výrobcu OLED dispplejov Universal Display Corp.

Odborníci tvrdia, že spustenie výrobného procesu microLED displejov pre Apple nebude jednoduché. Ich výroba je totiž mimoriadne zložitá. Bude vyžadovať nové výrobné zariadenia, môže naraziť na zložité výrobné prekážky, a kým bude microLED technológia pripravená, stále sa za ten čas môže objaviť niečo iné, čo by ju mohlo prekonať, resp. nahradiť.

Podľa zdrojov by sme preto nemali očakávať, že sa zariadení od Apple s microLED displejmi dočkáme v najbližšej dobe. Aj keď na nich firma údajne pracuje, ich budúcnosť stále nie je istá a Apple môže kedykoľvek projekt ukončiť.

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu