Honor 7X - jednooký dvojník

Recenzia 5,9'' Full HD+ androidu s 4 GB RAM, 64 GB vnútorným úložiskom a 3340 mAh batériou. Ponúka duálny 16 + 2 Mpix fotoaparát.

Smartfóny Huawei a Honor k sebe majú veľmi blízko, a tak je logické, že niektoré riešenia navzájom zdieľajú. Honor 7X napríklad akoby z oka vypadol nedávno testovanému Huawei Mate 10 Lite.

Verzie dovážané na slovenský trh majú veľmi podobnú výbavu, praktický jediný rozdiel je v konštrukcii prednej kamery. Huawei dáva prednosť duálnej technológii, Honor naopak vsadil na jeden klasický objektív.

ikona

Základné info: Honor 7XDual SIM android s 5,9'' Full HD+ displejom s pomerom strán 18:9, čipsetom Kirin 659, až 128 GB pamäťou, duálnym 16 Mpix fotoaparátom a 3340 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vpredu nájdeme natiahnutý 5,93-palcový displej s Full HD+ rozlíšením. To znamená, že sa budete pozerať na klasický Full HD panel, no vďaka pomeru strán 18:9 je k spodnej časti pridaných ešte ďalších 180 riadkov pixelov (preto 1080 x 2160 bodov).

Širokouhlý displej obslúži aj trojicu základných systémových tlačidiel, takže okraje okolo neho mohli zostať pomerne malé. Vpravo hore sa dokonca našlo miesto pre notifikačnú diódu, hoci naozaj skromne malú. Jej zelenú indikáciu neprečítaných udalostí si možno ani nevšimnete.

Hladké a tenké hliníkové telo sa v ruke šmýka. Možno by pomohli inak skosené okraje alebo aspoň hlbšie vybratie pre čítačku odtlačkov prstov na chrbte.

Z konštrukcie Honoru 7X som však mal lepší pocit než v prípade sesterského Huawei Mate 10 Lite. Ten sa nám počas testovania mierne ohol, v tomto prípade sa to nestalo. Zrejme k tomu prispela aj iná orientácia dvojice zadných fotoaparátov, ktorých otvory už z hliníkovej plochy neodobrali tak veľa materiálu. Sú tiež výrazne ďalej od stredu.

Chválim dobre prístupný vypínač s presným chodom aj stále veľmi praktický 3,5 mm audio jack. Naopak, použitie starého microUSB nabíjacieho konektoru je sklamaním.

Honor 7X prišiel na trh s predchádzajúcou verziou Androidu 7.0, no americkí zákazníci už môžu Oreo skúšať po zaregistrovaní sa do beta programu. Grafickú nadstavbu EMUI 5.1 v ňom nahradí vylepšená verzia EMUI 8.0. Snáď sa čoskoro dočkajú aj slovenskí zákazníci.

Východzí motív prostredia mal trochu nešťastne riešenú uzamykaciu obrazovku, keď šedý aktuálny dátum na farebnom pozadí takmer vôbec nebolo vidieť. Po aktivovaní inej témy sa však rozmiestnenie zmenilo a ja som po rozsvietení displeja videl všetko tak, ako by som chcel. Pribudol dokonca aj krokomer zobrazujúci informácie z vopred nainštalovanej aplikácie Zdravie (Huawei Health).

Okrem cieľového počtu krokov počíta tiež prejdenú vzdialenosť a dokáže vytvoriť bežecký tréningový plán s prípravou na 5 km, 10 km, pol-maratón a maratón.

Ak na uzamykacej obrazovke potiahnete prst od spodného okraja, dostanete možnosť rýchlo spustiť záznamník, Kalkulačku, kuchynský časovač, LED svetlo alebo nasnímať QR kód.

Po odomknutí odtlačkom a stiahnutí hornej lišty nenastanú žiadne prekvapenia. Okrem zmeškaných upozornení tu nájdete rýchle prepínače pre Wi-Fi, Bluetooth, mobilné dáta, spustenie prisvetľovacej baterky či ďalších funkcií. Nechýba ani posuvník pre reguláciu jasu displeja a aktivácia žltého filtra pre ochranu očí počas čítania v noci.

Ochranu zraku môžete načasovať a prispôsobiť si jej intenzitu. Chýba len funkcia automatickej aktivácie podľa západu a východu Slnka, ako to dokáže konkurencia.

Honor namiesto toho prináša možnosť nahrávania diania na obrazovke. Aktivujete ju jedným z prepínačov v hornej lište alebo súčasným stlačením vypínača a horného tlačidla hlasitosti. Zvuk bude nahrávaný z mikrofónov mobilu, takže k videu s rozlíšením 640 x 1280 pixelov budete môcť pridať jednoduchý komentár. Niekedy by sa možno viac hodilo nahrávanie zvuku priamo zo systému, napríklad pri zachytávaní videí z YouTube alebo iných webov.

Medzi aplikáciami od výrobcu je tiež jednoduché Počasie, Zrkadlo, Kompas a klasické FM rádio. Škoda, že mu chýba funkcia RDS. Jeho vypnutie môžete načasovať.

Po zoštipnutí obrazovky (akoby ste chceli zmenšiť tapetu na domácej obrazovke) sa sprístupnia ďalšie nastavenia, napríklad zhustenie mriežky ikon až na 5 x 6, prispôsobenie fulltextového vyhľadávania v telefóne (po potiahnutí prsta zhora nadol) alebo úprava štítkov s počtom zmeškaných udalostí na systémových aplikáciách.

V hlavných Nastaveniach telefónu dostanete na výber medzi dvoma štýlmi domácej obrazovky - na ploche budete môcť mať buď úplne všetky ikony, alebo využijete klasickú Zásuvku a na základnú obrazovku si presuniete len tých najpoužívanejších zástupcov.

Spomínal som trojicu navigačných tlačidiel na spodnom okraji displeja. Ich poradie si môžete upraviť, prípadne pridať aj štvrté tlačidlo pre sťahovanie hornej lišty, ak sa vám na obrovskom displeji bude klasické gesto kresliť príliš ťažko.

Lištu môžete stiahnuť aj pohybom ukazováka po čítačke odtlačkov prstov. Okrem toho dokáže takýto dotyk zdvihnúť hovor, nasnímať fotografiu, zastaviť budík alebo listovať v systémovej Galérii. Gestá si aktivujete v sekcii Odtlačok prsta.

Do veľmi malého množstva aplikácií (mne takto fungoval len Facebook a Facebook Messenger) sa vďaka funkcii Paralelné prihlásenie budete môcť prihlásiť dvomi rozdielnymi účtami zároveň.

Pochváliť musím časť hardvérovej výbavy. Vnútorné úložisko má v prípade na slovensku predávaných verzií 64 GB kapacitu, z ktorého je po prvom spustení dostupných 48,5 GB.

Doplnené bude 4 GB operačnou pamäťou, ktorá by mala stačiť aj na beh náročnejších aplikácií a ich rýchle prepínanie. Širokouhlý displej s pomerom strán 18:9 si doslova pýta, aby ste na ňom využívali režim rozdelenej obrazovky. Aktivujete ho jednoduchým posunutím aplikácie z ponuky multitaskingu smerom nahor.

Horšie je to s výkonom procesora a grafického čipu Mali-T830. Pri najnovších hrách sa budete musieť uskromniť.

Honor 7X kúpite aj ako dual SIM prístoj, v tom prípade však prípadná druhá SIM obsadí priestor pre pamäťovú micro SD kartu. Pri takto veľkom vnútornom úložisku to každopádne bude prekážať len málokomu.

Duálne zadné fotoaparáty už nie sú v rodine Huawei/Honor ničím novým. V tomto prípade hlavnému 16-megapixelovému čipu pomáha 2 Mpix pomocník, ktorý automatike poskytuje údaje na výpočty potrebné pre funkciu Širokouhlá clona a teda softvérové rozmazávanie pozadia.

Tlačidlo pre aktiváciu Širokouhlej clony okupuje jednu z piatich skratiek v prostredí fotoaparátu. Po zapnutí sa vpravo objaví posuvník regulujúci intenzitu rozmazania. Efekt funguje najlepšie, ak do popredia vystupuje jeden plochý objekt.

V prípade množstva listov alebo zložitejších objektov už býva problém zaostriť tak, aby bolo rozmazané len pozadie a nie aj vzdialenejšie časti konárov alebo kvetov. Niekedy telefón rozmazal aj špičky listov, takže takýto bokeh bude skôr zábavkou a zďaleka nefunguje tak dokonale, ako pri drahších smartfónoch od konkurencie. Pri videu softvérové rozmazávanie nie je dostupné vôbec. Predpokladám, že by to nezvládol slabší hardvér. Aj pri nahrávaní obyčajných videí je totiž maximom len Full HD záznam s 30 snímkami za sekundu.

Ak sa nechcete hrať s nastaviteľnou intenzitou Širokouhlej clony, rozmazanie môžete využiť aj v režime portrét. Tu si smartfón všetko nastaví sám. Odporúčam však vypnúť otravné skrášľovanie pleti, ktoré sa v Portréte občas automaticky spúšťa.

K záberom cez deň nemám výraznejšie výhrady. Fotografie majú verné farby, prekvapivo výrazný kontrast a potešil ma tiež slušný dynamický rozsah snímača, ktorý zvláda ostré prechody medzi svetlými časťami a tieňmi aj bez pomoci HDR.

Naopak, v noci rýchlo nastupuje výrazný šum. Čipu totiž nepomáha ani optická stabilizácia, ani ktovieako svetelný objektív. Clonové číslo f/2.2 dnes považujeme už len za veľmi priemernú hodnotu.

Špecifické nastavenia fotoaparátu odhalíte po vysunutí karty z pravého okraja obrazovky, na opačnej strane bude dostupná voľba režimov HDR, Panoráma, Časozberného snímania, Spomalených videí a manuálne režimy Profesionálna fotografia a Profesionálne video.

V nich ma potešilo ručné zaostrovanie posuvníkom, voľba režimu merania expozície a tiež manuálne nastavenie ISO a času uzávierky v rozmedzí 1/4000 sekundy až 8 sekúnd. Fotoaparát dokážete rýchlo spustiť z uzamykacej obrazovky alebo dvojitým stlačením vypínača.

Predný fotoaparát už na rozdiel od Huaweiu Mate 10 Lite nie je duálny, no efekt s rozmazaným pozadím v režime portrét je dostupný aj tu. Jedinou zanedbateľnou nevýhodou tak môže byť jeho menšie, ale stále slušné 8-megapixelové rozlíšenie. Aj on nahrá videá maximálne vo Full HD rozlíšení. Tu využívanie režimu Portrét neodporúčam, videá v ňom budú mať len HD rozlíšenie.

Druhý pohľad na kvalitu snímok a videí nájdete v článku Takto fotí Honor 7X.

Pri hlasitom prehrávaní hudby využijete pomerne kvalitný reproduktor na spodnej strane. Je umiestnený rozumne, takže som si ho nezakrýval ani pri sledovaní videí a držaní mobilu na šírku. Jeho maximálna hlasitosť bude dostatočná, k perfektnému zážitku ale chýbajú intenzívnejšie hĺbky.

K najväčším pozitívam Honoru 7X musíme zaradiť silnú 3340 mAh batériu, vďaka ktorej sa výdrž pri mierne záťaži dokáže prehupnúť až na hranicu dvoch dní. Reálny čas používania s rozsvieteným displejom sa pohyboval okolo desiatich hodín.

Škoda, že chýba akákoľvek podpora rýchleho nabíjania. Dodávaný 2 A adaptér potrebuje na doplnenie energie do úplne vybitého mobilu až dve a pol hodiny.

Výhody:

+ 4 GB operačná pamäť

+ dual SIM

+ veľké 64 GB úložisko (neprekáža tak hybridný SIM slot)

+ silná 3340 mAh batéria a solídna výdrž

+ duálny fotoaparát, rozmazávanie pozadia aj prednou kamerou

Nevýhody:

- slabé a zašumené nočné fotografie

- pomalší procesor a grafické jadro

- microUSB konektor

- pomalé nabíjanie

- chýba odolnosť voči vode

Orientačná cena: 299 €

Záverečné hodnotenie:

Honor 7X poteší natiahnutým displejom, pekným dizajnom aj lákavou kombináciou veľkého 64-gigabajtového úložiska spolu s 4 GB RAM, vďaka ktorým by mohol zostať dostatočne svižným aj po roku či dvoch. Musíte však zabudnúť na graficky náročné hry.

Zároveň ponúka slušný 16-megapixelový fotoaparát. Majiteľ môže zaexperimentovať aj s efektným rozmazaním pozadím, hoci bokeh efekt nemôže konkurovať výsledkom z oveľa drahších modelov. Duálna predná kamera zo sesterského modelu Huawei Mate 10 Lite mi vôbec nechýbala.

Nízka cenovka so sebou prináša aj niekoľko obmedzení. Je škoda, že smartfón neponúkne rýchlejšie nabíjanie, vodeodolnosť ani praktickejší USB-C konektor.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 7X.

Diskusia k článku:

Nightmare 20.03.2018 - 00:22

Mne to pripada zas ako Honor 9 Lite inak tie fotky su naozaj dobre

Martin20.03.2018 - 15:51 Trvalý odkaz

v recenzii spominate: "Čipu totiž nepomáha ani optická stabilizácia..." V zakladnom infe informacia o OIS chyba. Ako to teda, je? recenzujete nieco (OIS) , co telefon vobec neobsahuje?

Matej Krajčovič20.03.2018 - 16:45 Trvalý odkaz

Z tej vety je po pozornejšom prečítaní predsa jasné, že telefón optickú stabilizáciu nemá. Preto nie je ani uvedená v Základnom infe.

Martin21.03.2018 - 14:11 Trvalý odkaz

Ja som to pochopil tak, ze OIS tam je, ale je malo ucinna "nepomaha"...

Celá diskusia 4 príspevky