Google sprístupnil Android P Developer Preview

Google uverejnil prvý náhľad svojho nového operačného systému, ktorý prinesie viaceré zmeny. Nové grafické prostredie doplní podpora výrezu na displeji, lepšia bezpečnosť či nižšia spotreba batérie.

Najnovší operačný systém Android 8.0 Oreo debutoval len nedávno a stále sa nemôže pochváliť širším zastúpením. Množstvo používateľov totiž na svoju aktualizáciu ešte čaká. Napriek tomu už Google pracuje na jeho nástupcovi, ktorý má pracovné označenie Android P. Jeho skutočné meno zatiaľ nepoznáme

Prvý náhľad môžeme aktuálne vidieť v Developer Preview programe, ktorý odhaľuje viaceré novinky. Téme sa venovali aj XDA Developers. Na prvý pohľad najvýraznejšou zmenou je nové grafické prostredie a animácie. Prepracované boli notifikácie, prechodové animácie, ikony v nastaveniach a ďalšie drobnosti.

Vizuálne zmeny dopĺňajú samozrejme aj systémové. Po novom sa automaticky vypne Wi-Fi hotspot v prípade, že k nemu nebudú pripojené žiadne zariadenia. Systém dokáže zistiť, či je Wi-Fi sieť dátovo obmedzená. Ak áno, na dátový limit vás upozorní. Novinkou budú aj upravené tlačidlá hlasitosti, screenshot editor, šetrič batérie už nebude zobrazený oranžovou a text pri výbere sa pre lepší prehľad automaticky priblíži.

Šetrenie batérie si budete môcť naplánovať, funkcia nerušiť sa dočká zjednodušenia, orientácia displeja môže byť uzamknutá v režime na šírku, pribudne podpora až piatich Bluetooth zariadení súčasne a viac nastavení dostanú dokonca aj vibrácie. Zmenou prejdú nastavenia notifikácií a zmizne podpora Substratum tém. Google tiež upozorňuje na zlepšenú bezpečnosť a nižšiu spotrebu batérie.

Okrem toho bola v Developer Preview verzii objavená aj podpora výrezu na displeji, ktorým je známy iPhone X a množstvo výrobcov ho okopírovalo. Android P prinesie aj natívnu podporu prehrávania HDR videa.

Google na stránku Developer programu pridal časovú os, ktorá odhaľuje vydanie systému. Podľa nej by sme sa mali dočkať ešte štyroch testovacích verzií s tým, že finálny systém vyjde v treťom štvrťroku 2018.

Zdroj: developer.android.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu