Internetová stránka ministerstva bude informovať o kvalite ovzdušia SR

Web vznikol pod hlavičkou ministerstva životného prostredia. Informuje o kvalite ovzdušia na Slovensku, národnom programe znižovania emisií a stratégii na zlepšenie kvality.

Kvalita ovzdušia je momentálne veľmi diskutovanou témou, ktorú rieši Európska únia a jej členské štáty. Výnimkou nie je ani Slovensko, ktoré pod hlavičkou ministerstva životného prostredia spustilo novú podstránku. Jej cieľom je informovať o kvalite nášho ovzdušia. napriek tomu, že s ňou má problém stále viac členských štátov EÚ výsledky monitorovania ukazujú, že sa u nás kvalita ovzdušia od roku 2005 zlepšila vo viacerých oblastiach.

Aktuálne máme 12 problémových lokalít, pričom pred časom ich bolo až 19. S cieľom pokračovať v zlepšení bola koncom minulého roka schválená novela zákona o ovzduší, ktorá zaviedla prísnejšie emisné limity. Týkajú sa najmä stredne veľkých spaľovacích zariadení. Nová legislatíva platná od 1.decembra 2017 chce viac informovať obyvateľov o smogovej situácii na Slovensku.

Nová podstránka informuje o národnom programe znižovania emisií, ktorý Európskej komisii predložíme v apríli. Nechýbajú detaily o stratégii na zlepšenie kvality ovzdušia a zoznam expertných pracovných skupín, ktoré budú hľadať efektívne opatrenia na znižovanie emisií.

Nová stránka odkazuje aj na web o vykurovaní. Ponúka informácie o vykurovacích palivách, kotloch, tipy na modernizáciu kúrenia a nájdete tam i legislatívu.

Zdroj: minzp.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu