Dilema: Sony Xperia XZ2 vs. Huawei P10

Novinka od Sony ponúkne aktualizovaný dizajn a poriadne výkonný hardvér, no Huawei stále drží krok vďaka nižšej cene, duálnemu fotoaparátu a subtílnejšej konštrukcii.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Práve pre vás je určená táto víkendová rubrika. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

O radu s výberom nového smartfónu nás takto požiadal aj Ľubomír: Zdravím Vás. Uvažujem nad kúpou telefónu Sony Xperia XZ2 a zaujímalo by ma, či má optickú stabilizáciu. Ak nie, tak ďalšia voľba by bola Huawei P10 (64GB). Ďakujem a prajem veľa úspechov.

Určite nie je jediný, koho na minulotýždňovom MWC zaujala Sony Xperia XZ2 s konečne novým dizajnom. Jej najväčšou výhodou bude výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 845, hoci je, rovnako ako v prípade konkurenta, spárovaný so 4 GB operačnou pamäťou.

Touto kúpou by Ľubomír získal oveľa väčší 5,7-palcový displej s moderným natiahnutým pomerom strán 18:9. Sony disponuje plnohodnotnou odolnosťou voči vode (certifikácia IP68), bezdrôtovým nabíjaním a stereo reproduktormi.

Trochu nepríjemné môžu byť rozmery. Vo vrecku by nosil takmer 200 gramov a mobil s hrúbkou viac než 1 centimeter. Sklenený chrbát síce vyzerá lákavo, no pri pádoch vydrží určite menej než hliníkové telo P10-tky. Dávame tiež prednosť čítačke odtlačkov vpredu, kde je najbližšie k vašim prstom ovládajúcim obrazovku.

Optickú stabilizáciu 19-megapixelový fotoaparát Xperie XZ2, bohužiaľ, nemá. Sony už niekoľko rokov rozvíja svoj digitálny systém SteadyShot, no aspoň v minulosti platilo, že nebol dostupný pri všetkých rozlíšeniach alebo nahrávaní 4K videí. V tomto smere tak bude mať Huawei P10 stále navrch.

S Huaweiom P10 budete musieť zabudnúť na dodatočných 0,6'' v uhlopriečke displeja aj pomer strán 18:9. Potom získate panel s prakticky rovnakým Full HD rozlíšením. Výhodou tradičného 16:9 je zobrazovanie väčšiny videí bez otravných čiernych pruhov.

Stará škola z vlaňajšieho MWC si zachováva aj 3,5 mm audio jack pre pripojenie obyčajných slúchadiel, no možno aj preto vydrží iba ľahké obliatie tekutinou alebo silnejší dážď. Na ponáranie pod hladinu určite zabudnite.

Okrem opticky stabilizovaného objektívu môže Huawei P10 lákať dvojicou objektívov na chrbte. Tá spája 20 Mpix čiernobiely a 12 Mpix RGB snímač Leica, čo má ponúkať ostrejšie nočné zábery, lákavé monochromatické snímky a efekty s rozmazaným pozadím v režime Portrét, resp. Bokeh.

Je len na vás, či tento čoraz populárnejší efekt považujete za dôležitý. My by sme ho zrejme dokázali oželieť, no je pravda, že Sony v tomto smere za konkurenciou zaostáva a vďaka OIS bude mať Huawei pravdepodobne navrch najmä pri nočných záberoch. Ukážkové snímky nájdete v našom článku Takto fotí Huawei P10 + videá z mobilu.

Kapacita batérií oboch porovnávaných modelov je takmer rovnaká, Huawei P10 ponúke 3200 mAh akumulátor, Sony Xperia XZ2 zas 3180 mAh. Má síce väčší displej, no novší čipset by mal byť energeticky úspornejší.

Japonská novinka s cenou nastavenou na 799 eur príde na trh už s najnovším Androidom 8.0 Oreo. Lacnejšia a menšia Xperia XZ2 Compact bude za 599 eur. Huawei P10 s rovnakou 64 GB kapacitou vnútorného úložiska e-shopy ponúkajú ešte výrazne lacnejšie, od 459 eur. Akutalizácia na najnovší Android majiteľom dorazila práve v týchto dňoch.

Sony teda môže lákať najmä najnovším Snapdragonom a väčším displejom s pomerom strán 18:9. Ponúkne tiež vodeodolnosť IP68 a možno trochu krajší dizajn. Huawei bude výrazne lacnejší, s optickou stabilizáciou dôležitou pri nočných záberoch, praktickejšie umiestnenou čítačkou prstov a oveľa ľahšou aj tenšou konštrukciou. Podľa nás má stále čo ponúknuť.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

sam98 04.03.2018 - 13:09

Nespomínal náhodou Ľubomír xperia XA2? Trochu som zmätený :D

Marek04.03.2018 - 14:08 Trvalý odkaz

Príde mi to tak že Ľubomír chcel počuť porovnanie Sony XA2 nie XZ2.. Autor si to trochu zle prečítal.

Celá diskusia 3 príspevky