Poradňa: Ako si stiahnuť svoje fotografie z Instagramu?

Náš návod vám poradí, ako si opäť stiahnuť obrázky zo svojho profilu na Instagrame. Využiť môžete aplikáciu pre Windows alebo rozšírenie pre prehliadač Chrome.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Sociálna sieť Instagram sa pre mnohých používateľov stala miestom, kde si odkladajú väčšinu svojich obľúbených fotografií. Najmä po dávnejšej aktualizácii, ktorá umožnila nahrávanie snímkov vo vyššom rozlíšení a klasickejších pomeroch strán 16:9 alebo 4:3 namiesto pôvodného štvorca.

Ako postupovať v prípade, že by ste ich zo svojho účtu radi opäť stiahli?

Na základe našich skúseností odporúčame použiť počítač. V obchodoch App Store a Google Play nájdete niekoľko mobilných aplikácií, ktoré sa tvária, že fotografie do telefónu stiahnuť dokážu. Medzi spleťou "Instagram Downloaderov" ale budete dlho hľadať tie, ktoré nie sú platené a pracujú s obrázkami v plnom rozlíšení.

Najviac sa nám osvedčil JDownloader dostupný pre Windows, Mac alebo Linux. Fotografie dokáže stiahnuť v maximálnom rozlíšení 1080 x 1080 pixelov, čo je formát, v akom ich ukladajú aj servery sociálnej siete. Snímky s iným pomerom strán budú výrezom vyššie uvedenej hodnoty - záber z iPhonu vo formáte 4:3 teda bude mať veľkosť 1080 x 810 bodov.

Samozrejme, nie je to práve rozlíšenie pôvodnej fotografie, no kvalitnejší obrázok už z Instagramu nedostanete a pre zobrazovanie na displeji mobilu, odoslanie mailom alebo nahratie na Facebook to môže stačiť. Pri videách je prepad kvality oveľa výraznejší, pôvodne Full HD video uploadnuté na Instagram vám JDownloader stiahne v rozlíšení 640 x 360 bodov.

Práca s JDownloaderom je pomerne jednoduchá. Po inštalácii ho spustite, prejdite do karty LinkGrabber a po kliknutí pravým tlačidlom myši vyberte Add New Links.

Sem pridajte URL odkaz na fotografiu, ktorú chcete stiahnuť, napríklad https://www.instagram.com/p/Bf0gfnLhb7g/.

JDownloader si tento odkaz načíta a v zozname ukáže priamo výsledný JPG obrázok. Ten stiahnete pravým klikom myši a vybratím položky Start Downloads.

Pokiaľ namiesto URL odkazu na konkrétnu fotografiu alebo video vložíte url odkaz celého instagramového profilu (napríklad https://www.instagram.com/fony.sk/), program načíta všetky existujúce fotografie a videá v ňom. Použítím skratky CTRL+A a klikom na sťahovanie tak na disk svojho počítača bleskovo uložíte všetky fotografie zo svojho Instagramu naraz.

Ak používate desktopový prehliadač Chrome, skúsiť možete aj rozšírenie Downloader for Instagram. Hneď po otvorení URL adresy svojho profilu si určite všimnete, že po presune kurzora myši nad každú z fotografií sa objaví jednoduché tlačidlo pre stiahnutie daného obrázku. Aj v tomto prípade by ste mali dostať JPG súbor s maximálnym rozlíšením 1080 x 1080 bodov. Pri videách to bude tiež 640 x 360 bodov, ako s JDownloaderom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Dejvo 04.03.2018 - 23:03

Neexistuje nástroj, ktorý by stiahol všetky fotky z profilu naraz?

Matej Krajčovič05.03.2018 - 10:34 Trvalý odkaz

Jdownloader, stačí ako link použiť URL na celý profil, nie len jednu foto.

Celá diskusia 3 príspevky