Qualcomm predstavil novú sériu procesorov Snapdragon 700

Výrobca čipov chce znížiť rozdiely medzi sériami 600 a 800. Hardvérová novinka bude lacnejšia, prinesie však lepšiu podporu pre umelú inteligenciu a zníženie spotreby energie.

Procesory od Qualcommu poháňajú väčšinu noviniek predstavených na MWC v Barcelone. V Samsungu Galaxy S9 spolu s Galaxy S9+ a novými Xperiami beží Snapdragon 845, Nokia 8 Sirocco má zas vlaňajší Snapdragon 835.

Spoločnosť ale myslí aj na lacnejšie modely a výrobcom preto už čoskoro ponúkne čipsety zo série 700, ktorá si z vyššej triedy mnoho riešení adoptuje.

Základom bude engine pre umelú inteligenciu Qualcomm Artifical Intelligence a riešenia pre využitie procesorov s rozdielnym výpočtovým výkonom, aby sa pri nižších nárokoch na hardvér šetrila spotreba energie.

Oproti čipsetu Snapdragon 660 majú byť AI výpočty až 2-krát rýchlejšie. Podobné časové a energetické úspory môžeme čakať pri rozpoznávaní hlasu a zachytávaní alebo zdieľaní videí.

Kvalitu fotografií by zas mal zvýšiť obrazový procesor Qualcomm Spectra ISP a to vrátane nočných záberov alebo spomalených videí, či už s prípadnou pomocou umelej inteligencie alebo bez nej.

Energetická efektivita by sa mala zvýšiť až o 30 %. Pri nabíjaní pomôže platforma Quick Charge 4+, ktorá je navrhnutá pre doplnenie 50 % energie do batérie len za 15 minút (pri testoch s podporovaným 2750 mAh akumulátorom).

Počíta sa aj s podporou Bluetooth 5.0, rýchlymi LTE sieťami a operátorskými službami cez Wi-Fi, zrejme napríklad VoWifi (Voice over Wi-Fi).

Komerčná dostupnosť nových procesorov Snapdragon 700 sa očakáva ešte v prvej polovici roka 2018.

Zdroj: Qualcomm

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok