Google Pay už funguje aj na Slovensku, mobilom zaplatíte v bežných POS termináloch

Priložením mobilu zaplatia majitelia smartfónov s Androidom, funkciou NFC a platobnou kartou od jednej zo štyroch slovenských bánk. PIN zadávať nebudete.

Na Slovensku 28. februára odštartovala služba Google Pay (v minulosti známa ako Android Pay), ktorá umožní v bežných kamenných obchodoch platiť len priložením mobilu. Takýchto obchodníkov s kompatibilnými POS terminálmi pre bezkontaktné platby je aktuálne okolo 43-tisíc.

Na strane používateľa bude podmienkou mobil s Androidom 4.4 alebo novším a funkciou NFC. Z obchodu Google Play si bude musieť stiahnuť aplikáciu Google Pay a nastaviť odomykanie telefónu formou odtlačku, PIN kódu alebo vzoru.

Následne bude do aplikácie schopný pridať podporované karty Visa a Mastercard Slovenskej sporiteľne, mBank, J&T Banky a Poštovej banky. mBank umožní pridávanie kariet pre Google Pay aj priamo cez svoju Android aplikáciu.

Platby do 20 eur budú autorizované jednoduchým priložením prebudeného telefónu ku bezkontaktnému platobnému terminálu, pre vyššie sumy bude nutné mobil najprv odomknúť. PIN ku karte terminál ani smartfón vyžadovať nebudú.

Do aplikácie Google Pay sa dá pridať viacero kariet, po priložení mobilu sa platba vykoná z tej, ktorá bude nastavená ako predvolená. Prepínanie bude možné po otvorení aplikácie. Okrem platobných kariet uloží Google Pay tiež vernostné karty, musia však obsahovať čiarový kód, ktorý načítate cez fotoaparát.

Google bude pracovať na rozšírení pre ďalšie slovenské banky, už čoskoro má do portfólia pribudnúť virtuálna 365.bank. Jej klienti budú môcť Google Pay využívať už pri spustení beta prevádzky banky. Podpora bezkontaktných platieb mobilom mimo platformu Android (napríklad na iOS) sa zatiaľ neplánuje. Cez Google Pay bude možné zaplatiť aj v internetových obchodoch, ktoré do svojej platobnej brány integrujú API od Googlu.

Smartfón neukladá čísla vašich kariet, pre účely autorizácie sa vytvoria jednorazové tokeny. Niekoľko platieb za sebou teda budete schopní vykonať mobilom aj bez aktívneho dátového pripojenia.

Google Pay je okrem Slovenska dostupný v Austrálii, Belgicku, Brazílii, Českej republike, Hongkongu, Írsku, Japonsku, Kanade, na Novom Zélande, v Poľsku, Rusku, Singapure, Veľkej Británii, Španielsku, Taiwane, Ukrajine a USA.

Diskusia k článku:

x_newys 28.02.2018 - 14:01

[IMG]http://i66.tinypic.com/2eeiyv5.jpg[/IMG] Ani som nevedel ze sutazim :D

x_newys28.02.2018 - 14:01 Trvalý odkaz

a co SLSP a kreditky? nemate info? dakujem

viperman28.02.2018 - 15:23 Trvalý odkaz

čo sa týka mbank, netreba stahovat apku google pay, samotna sluzba uz je integrovana v mobilnej aplikacii mbank 3.0, treba si ju len aktualizovat a tam zapnut a nastavit tu sluzbu ku konkretnej platobnej karte :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease28.02.2018 - 15:34 Trvalý odkaz

V článku máš spomenuté platobné karty (Visa a Mastercard) či je kreditná, alebo debetná je jedno.
V tvojom prípade stiahneš do mobilu aplikáciu Google Pay. Nastavíš spôsob zabezpečenia a pridáš kartu.
That´s all.
Ak má niekto mBank stačí mu na to aplikácia banky, ktorú už zväčša v mobile má.
Google Pay má, ale benefit, že netreba nosiť ani klubové a vernostné karty (Tesco, IKEA, Billa..) dajú sa integrovať do apky.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy28.02.2018 - 15:58 Trvalý odkaz

kreditka od SLSP (stedra karta) nie je podporovana. debetna masterka isla pridat bez problemov.

Celá diskusia 17 príspevkov