SIM karta možno bude súčasťou procesora

Firma ARM pracuje na projekte iSIM, špeciálnej SIM karty, korá by mala byť zabudovaná v čipsete. Uplatnenie by mohla nájsť v inteligentných zariadeniach pripojených na internet.

Internet vecí (IoT) je na vzostupe a očakáva sa, že v budúcnosti nájde svoje uplatnenie v rôznych oblastiach priemyslu i bežného života. Zariadenia, ktoré potrebujú pripojenie na internet a Wi-Fi pre ne nie je riešením, už dnes fungujú s vloženou SIM kartou. Tá však zaberá drahocenné miesto.

obr: arm.com

Spoločnosť ARM pracuje na projekte iSIM, ktorý má výrobcom pomôcť šetriť každým milimetrom, pretože SIM karta bude integrovaná do procesora. Oproti nanoSIM zaberie len zlomok priestoru, menej než milimeter štvorcový. Ušetrí nielen miesto, ale aj náklady. Podľa ARM budú výrobcovia namiesto desiatok centov platiť za kartu iba jednocifernú sumu.

obr: arm.com

Potrebná je však súčinnosť s mobilnými operátormi, aby nový typ SIM karty podporovali. Zatiaľ to ani eSIM nemá jednoduché a nenašla si cestu k všetkým operátorom. Čipom so zabudovanou SIM disponuje napríklad LTE verzia hodiniek Apple Watch 3.

ARM už rozposlal návrhy iSIM a hľadá partnerov. Predpokladá, že procesory s novým typom SIM by mali prísť do konca tohto roka. Uvidíme ich ale skôr v zariadeniach Internetu vecí než v mobilných telefónoch alebo tabletoch. Tam sa zatiaľ s klasickou SIM budeme stretávať aj naďalej.

Zdroj: arm.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu