Na jeden záber: Sony Xperia XZ1

Videorecenzia minuloročného top modelu s 5,2'' Full HD displejom, vodeodolnou kovovou konštrukciou, stereo reproduktormi a 19 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 960 fps videí. Zaostruje nielen zadná, ale aj predná kamera.

Sony Xperia XZ1 by mala už čoskoro spoznať svojho nástupcu, stále však patrí medzi smartfóny, ktoré si zaslúžia pozornosť. Vodeodolná konštrukcia má matnú povrchovú úpravu, a tak sa nemusíte obávať neustáleho leštenia odtlačkov.

Ostré rohy však tlačia do dlane a pri dlhšom držení telefónu v ruke je to nepríjemné. Výbavou patrí XZ1 medzi top modely a podrobné špecifikácie sa dočítate v základnom infe.

Lákadlom sú fotoaparáty. Predný poteší 13-megapixelovým rozlíšením a automatickým zaostrovaním, zadný 19 Mpix snímač dokáže zhotoviť videá až v 4K rozlíšení. Nechýba Full HD video s 60 fps, no najzaujímavejšou funkciou je záznam super spomalených videí s 960 fps. Úsek dlhý dve desatiny sekundy sa pri prehrávaní natiahne na šesť sekúnd, ukážku týchto videí si môžete pozrieť v tomto článku. Krátky komentár ku kvalite fotoaparátov spolu so skúšobnými snímkami a videami nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ1.

V recenzii, ktorú sme vám priniesli už v októbri, sme pochválili slušnú výdrž na jedno nabitie, polohu stereo reproduktorov aj hardvérovú spúsť fotoaparátu umiestnenú v bočnej stene.

Videorecenzia

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Diskusia k článku:

Fyi de Will 22.02.2018 - 11:25

richard, možno by sa chcelo trošku naučiť niečo o fotografovaní a aplikácii fotoaparátu v xperiách (mne narozdiel od teba apk foto vyhovuje). to na čo ty chceš klikať, aby si zaostril na daný objekt a majú to všetci výrobcovia, tak sony má na to hardwérovú spúšt, kedy si na daný objekt zaostríš stlačením harvérovej spúšte do prvej polohy a pri jej podržaní si upravíš kompozíciu fotkytak, že posunieš záber tak, aby si mal zaostrený objekt tam, kde ho cheš mať a spúšť dotlačíš a odfotíš. podľa mňa je to rýchlejšie, samozrejme, keď to vieš. hdr je síce až v menu, ale automatický režim si sám detekuje protisvetlo a dolu v pravom rohu sa ti zjaví ikona protisvetlo a vtedy fotí mobil v režime hdr. tamsa vždy objaví ikona s popisom, akú scénu fotoaparát detekuje. k rozmazaniu pozadia: na to má sony vo svojom fotoaparáte aplikáciu tiež, ale keď vieš niečo o hľbke ostrosti, tak nepotrebuješ softvérový bokeh efekt a dokážeš urobiť fotku i bez neho a na to sa žiadna softvérová apka nechytá. inak, keď zapneš fotoaparát, tak ak nevieš, tak nad videom sú aplikácie fotoaparátu, kde máš ten bokeh efekt, časozberné video, obrázok so zvukom a ďalšie. a hardwérová spúšť u mňa nie je prežitok, pretože vďaka nej viem urobiť fotky, ktoré by sa bez nej urobiť nedali. takže odo mňa asi toľko.

Tomas22.02.2018 - 13:11 Trvalý odkaz

A ako tym hardverovym tlacidlom zaostris na nieco co je v rohu bez toho, aby si pohol telefonom? Nijak.

Fyi de Will22.02.2018 - 13:16 Trvalý odkaz

a prečo by som nemal hýbať telefónom? tomu nerozumiem. zaostrím na daný objekt a s pridržanou spúšťou posuniem foťákom tak, aby som mal zaostrený objekt na fotke tam, kde ho chcem mať. čo je na tom také náročné?a inak, xperia má i sledovanie objektu aj v automatickom režime, tak ak klepnem na nejaký objekt, tak sa mi naň mobil zaostrí a dokáže ho stále sledovať aj keď hýbem foťákom a zaostrovať naň.

Karol22.02.2018 - 18:10 Trvalý odkaz

Ja už normálne odpadnem z tých reklám na tejto stránke!Kliknem na videorecenziu a spolu s ňou sa mi pustí aj reklama,ktorú ani nejde zastaviť,kým sama neskončí.Moje nervy!

Tomas22.02.2018 - 19:36 Trvalý odkaz

A co ak chces mat telefon zamiereny urcitym smerom, ale zaostrit chces na nieco v rohu a tiez aby telefon exponoval fotku podla svetla v tom rohu? Nespravis to pomocou hw tlacidla.

Celá diskusia 14 príspevkov