Sony: aktualizácie na nové verzie Androidu aspoň počas dvoch rokov

Výrobca sa zaviazal, že zákazníci, ktorí si od neho kúpili prémiový model, budú dostávať nové verzie Androidu počas 24 mesiacov od uvedenia na trh. Pre lacnejšie smartfóny to platiť nemusí.

Tempo, akým výrobcovia smartfónov s Androidom reagujú na vydávanie nových verzií operačného systému, je často terčom kritiky. Prakticky okamžite po oficiálnom uvedení si aktualizáciu môžu stiahnuť len majitelia smartfónov zo sérií Nexus a Pixel. Ostatní čakajú niekoľko mesiacov a v prípade lacnejších modelov sa často nedočkajú vôbec.

Podľa aktuálnych dát z webu developer.android.com je Android 8.0 a 8.1 Oreo len na približne 1 % všetkých aktívnych zariadení.

Druhým problémom je dĺžka podpory. Sony teraz vyslovilo záväzok, že svoje prémiové smartfóny bude aktualizovať minimálne počas dvoch rokov od ich vydania.

Nový Android 8.0 dostal už model Xperia XZ1 vydaný v auguste 2017, jeho majitelia by sa tak mali dočkať pravidelných aktualizácií až do polovice roka 2019. Podpora od výrobcu nemusí byť dôležitá len kvôli novým funkciám v systéme (Oreo pridalo napríklad funkciu PiP či notifikačné kruhy na ikonách aplikácií), ale aj bezpečnostným záplatám.

Sony zverejnilo, že opráv pred zraniteľnosťami Meltdown a Spectre, ktoré spôsobili problémy najmä Intelu a desktopovým počítačom s jeho procesormi, sa novšie modely dočkali už v aktualizácii s dátumom 5. januára 2018.

Japonský gigant zároveň vraví, že na mid-range a low-end zariadenia aktualizácie doraziť nemusia "pokiaľ testy nesplnia presné štandardy" a výrobca bude mať pocit, že hardvér nie je schopný používateľovi ponúknuť dostatočný výkon. Toto rozhodnutie však zrejme môže byť aj ekonomické, prispôsobenie OS a zapracovanie vlastnej grafickej nadstavby či hardvéru si totiž vyžaduje nemalé finančné aj personálne prostriedky.

Majitelia smartfónov Sony si môžu dostupnosť poslednej verzie systému a podrobnosti o plánovaných aktualizáciách overiť cez tento odkaz. Pre vyššie spomínané Pixely a Nexusy ich Google zverejnil tu.

Zdroj: XperiaBlog

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 09.02.2018 - 14:33

Tieto vyjadrenia v style "Nikto vam neda to, co vam ja mozem slubit'... To by ma zaujimalo, ci sa prislub vztahuje na verzie androidu, ktore vyjdu do 24mes od vydania pristroja, alebo ci SONY prislubilo 24 mesiacov aktualizacii z ktorych mozno nejaky bude nova verzia. Tiez, ich timing, teraz ked uz je vonku 8.1, a rozbieha sa project Treble skor ukazuje ze zaspali dobu minimalne o rok...

Michal09.02.2018 - 15:17 Trvalý odkaz

No Wayne dovolim si nesuhlasit, taku podporu aku ma Sony som este nezazil. Mam Xperiu X a bezpecnostne aktualizacie chodia vzdy v prve dni v mesiaci.

bedo09.02.2018 - 17:30 Trvalý odkaz

Nuz Wayne, dovolim si povedat, ze Sony ma najlepsiu podporu mimo samotneho googlu...Toto je asi len nejake pripomenutie, nakolko sa podla toho spravaju uz davno. Zober si napriklad Xperiu X Performance(predstavena 22.2.2016), uz nejaku dobu ma Oreo...ako je na tom Samsung a ostatni? Nehovoriac o mesacnych bezpecnostnych aktualizaciach vratane strednej triedy...

Matej09.02.2018 - 17:42 Trvalý odkaz

inak, neviete kde kupit Xperiu X alebo X Performance? Najlepsie dual-sim. Podozrivo sa z slovenskych eshopov vytratili (kdezto Z3 alebo Z5 sa v pohode daju zohnat).

Celá diskusia 10 príspevkov