Sony Ericsson Xperia active (ST17i)

PRVÝ KONTAKT s odolným smartfónomOdolný dotykový smartfón s 3'' HVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom vychádzajúci z modelu Xperia mini a doplnený o športové funkcie.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android 2.3.4 Gingerbread + UI Timescape

procesor: 1 GHz Scorpion, Adreno 205 GPU

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 92 x 55 x 16 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 112 g),

displej: TFT, dotykový (kapacitný), 320 x 480 b. (HVGA), 42 x 64 mm, 16 777 216 farieb, uhlopriečka 3'' (76 mm),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1280 x 720 b.), tlačidlo spúšte,

predná kamera: nie

pamäť: 512 MB RAM + 1 GB celková ( dostupných 320 MB) + microSD karta (do 32 GB)

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, ANT+

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, informačná dióda

batéria: Li-Pol, 1 200 mAh, EP500,

výdrž: do 5,5 h hovoru / do 351 h pohotovosti / do 25 h hudby

SAR: 0,86 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, asi 270 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, TV-Out, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: finálna, Android 2.3.4

Obsah balenia: telefón, batéria, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, puzdro na ruku, remienok na zápästie, vymeniteľný kryt, microUSB kábel na nabíjanie aj synchronizáciu, dokumenty

Sony Ericsson Xperia active je ďalší prístroj zhotovený na platforme Xperia mini. Pýši sa označením odolný telefón určený hlavne pre aktívne žijúcich ľudí.

Zameraniu telefónu zodpovedá aj obsah balenia. V ňom môžete nájsť pevné pútko na zápästie, ako aj puzdro na rameno. Ďalej obsahuje stereo handsfree MH650 s príchytkami na uši a asymetrickým káblom, ktoré zaisťujú pohodlné nosenie aj pri náročnejších fyzických aktivitách.

Slúchadlá majú pre Sony Ericsson typický basový charakter. V balení sa taktiež nachádzajú dva vymeniteľné zadné kryty (biely a čierny).

Prednej stene prístroja dominuje dotykový displej, ktorý je možné pohodlne ovládať aj mokrými prstami. Automatický jas je akoby povinný, po priblížení telefónu k lampe sa displej automaticky rozžiaril hoci v nastaveniach nič také, ako automatický jas, nenájdete. Manuálne nastavenie jasu je preto akýmsi "priškrtením" automatickej regulácie. Pri maximálnom jase je čitateľnosť údajov na slnku celkom dobrá. Displej je chránený odolným minerálnym sklom.

Pod displejom sa nachádzajú tri dotykové tlačidlá, ktorých dĺžku podsvietenia nedokážete regulovať, a tak ich vidno len pár sekúnd po dotyku obrazovky, resp. tlačidiel. To prácu s telefónom v tme výrazne komplikuje. Vzhľadom na zameranie telefónu zamrzí absencia hardvérových tlačidiel; použitie dotykových je však pochopiteľné. Pod tlačidlami sa nachádza ešte designovo nie veľmi podarený, no praktický otvor na pútko.

Ľavá stena obsahuje dobre prístupné vypínacie tlačidlo, ktoré slúži zároveň na odblokovanie displeja. Na pravej stene nájdete tlačidlo ovládania hlasitosti (digitálneho zoomu pri fotografovaní) a dvojpolohovú spúšť fotoaparátu. Spodná stena obsahuje kryté konektory microUSB a 3,5 mm jack. Kryty sa dajú konečne otvoriť bez vynaloženia prehnanej námahy. Zadná stena je vytvorená z dvoch úrovní. Pod viditeľným krytom sa totiž nachádza ešte diel oddeľujúci elektroniku od zadného krytu. Pod ním nájdete 2 GB pamäťovú kartu, ktorú vymeníte bez nutnosti vyberať batériu. Horná stena je prázdna.

Zadná stena obsahuje zapustenú šošovku fotoaparátu, čo síce prispieva jej odolnosti, no zároveň sa na nej udržuje prach, ktorý sa ťažko odstraňuje. Ďalej zadná stena obsahuje LED blesk a štrbinku reproduktora. Pri outdoorovom prístroji by človek očakával presné lícovanie krytov, no aj tu sa objavuje praskanie pri silnejšom stlačení zadného krytu.

Výrobca deklaruje výdrž telefónu 30 minút v hĺbke 1 m pod vodnou hladinou.

Zameranie telefónu potvrdzuje aj jeho softvérová výbava. Pre telefón sú vytvorené viaceré aplikácie zamerané na športové aktivity, no väčšinu z nich je treba stiahnuť z Marketu.

Domáce obrazovky Xperie Active, podobne ako v prípade Xperie Mini, ponúka uloženie až štyroch vami vybraných funkcií do jednotlivých rohov. Ak na danej obrazovke máte umiestnený veľký widget, môže tieto šikovné rohy prekryť. Pozor na to.

Samozrejmosťou výbavy Xperií je už Timescape, nadstavba združujúca posledné aktivity do chronologického zoznamu. Aplikácia LiveWare ponúka automatické spúšťanie úkonov po pripojení rôzneho príslušenstva, napríklad spustenie hodín či budíka po pripojení nabíjačky. Sony Ericsson myslel aj na večerné použitie a Xperiu Active vybavil aplikáciou Baterka, ktorá je podobná svietidlu v smartfónoch od HTC.

V základnej výbave je prítomný digitálny kompas a krokomer, a taktiež aplikácia na zaznamenávanie športových aktivít iMapMyFITNESS+. Prístroj spolupracuje s meračmi tepu podporujúcimi technológiu ANT+.

Funkcia xLOUD v prehrávači hudby výrazne zosilňuje reprodukciu zvukov zo zabudovaného reproduktora. Toto vylepšenie chýba FM rádiu, ktoré zapnete až po pripojení slúchadiel. Hudba reprodukovaná z Xperie Active či nahlas, alebo cez slúchadlá, ponúka slabšiu reprodukciu výšok, zvuk je plný hĺbok a stredov.

Spolu s aktualizáciou na Android 2.3.4 prišla možnosť zhotovovať 3D panoramatické snímky a taktiež 3D galéria. Snímky sa dajú prezerať na 3D televízore, s ktorým sa dá telefón prepojiť cez technológiu DLNA alebo pomocou základne LiveDock, ktorá premení mobilný telefón na malý počítač. Zhotovovanie 3D snímok si žiada cvik, je zdĺhavé a tak by som to považoval skôr ako doplnkovú funkciu.

Fotoaparát ponúka základné výhody - slušný LED blesk, ktorý neprepaľuje blízke objekty, automatické zaostrovanie, mechanickú svojpolohovú spúšť fotoaparátu a záznam kvalitného HD videa s automatickým zaostrovaním aj počas záznamu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 17 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps, 687 kbps; celkovo: 50 MB / min.)

Zlepšila sa taktiež integrácia facebooku vďaka Facebook inside Xperia.

V základnej softvérovej výbave sa nachádza aplikácia Neoreader, určená na čítanie čiarových kódov, ako aj aplikácia Monitor údajov, ktorá skúma využívanie dát.

Sony Ericsson Xperia active vo vode

Výhody:

+ prachu a vode odolné telo,

+ dobrá vybavenosť,

+kvalitný fotoaparát s mechanickou spúšťou,

+ obsah balenia.

Nevýhody:

- absencia hardvérových tlačidiel,

- zvukový výstup,

- ľahké znečistenie objektívu fotoaparátu,

- FM rádio vyžaduje pripojenie slúchadiel.

Orientačná cena: 269 € (epicentrum.sk)

Záver

Sony Ericsson Xperia active je dobre vybavený telefón v odolnom tele a to všetko pri zachovaní kompaktných rozmerov. Zamrzí absencia hardvérových tlačidiel, čo čiastočne kompenzuje možnosť ovládať displej vlhkými prstami. Vzhľadom na design je určený hlavne mladým ľuďom.

Druhý názor

Richard Hombauer: Xperia Active je taká fajn hračka. Nie je určená na pravidelné nahrávanie videí pod vodou, ale zopár opláchnutí tekutinou znesie. Ak vám padne do blata, jednoducho ju strčíte na pár sekúnd do blízkej mláky a je to. Kryty konektorov sa však istotne po pár mesiacoch jemne uvolnia, aj zadný kryt už po pár týždňoch nie je úplne dokonale pevný a nehlučný. Každopádne, OS Android mám rád, malé telefóny tiež, a keď je takýto stroj navyše odolný voči prachu a vode, nemôže sa mi nepáčiť. Dobrá cena nakoniec ešte zvyšuje šance na predaj telefónu, ktorý konkuruje odlným prístrojom bez výbavy a za ešte viac peňazí. Nie je to Sonim, ale ak sa k nemu budete správať rozumne, máte tu ideálny mobil na výlety do prírody, na lyže či na stavbu. A navyše s veľmi použiteľným fotoaparátom s mechanickou spúšťou v ľavej bočnej stene!

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.11.2011 - 18:54

je pravda ze ma spomalene reakcie akcelerometra ?

anonymous22.06.2011 - 18:37 Trvalý odkaz

rockefeller: no keby je za cenu tak okolo 120e bolo by to fajn :D ale to by som chcel moc,, bude stat minimalne 400e a tolko za fon nedam.

anonymous22.06.2011 - 18:48 Trvalý odkaz

newys: dalsie info: vyrobca udava, ze telefon vydrzi 1m pod vodou bez ujmy cca 30 min, funkcia ANT+ na meranie pulzu, barometer....

anonymous22.06.2011 - 18:49 Trvalý odkaz

heh: pane boze naco tam dali tú hlúposť dole ... hrôza ...

anonymous22.06.2011 - 19:11 Trvalý odkaz

andy35: Ak cenu neprestrelia, tak aj hej. Mam rad odolne masinky ...

Celá diskusia 97 príspevkov