Druhá beta iOS 11.3 priniesla Battery Health

Druhá beta verzia operačného systému iOS ponúka možnosť vypnúť spomaľovanie procesora pri slabej batérii. Systém upozorní na nedostatočnú kapacitu a odporučí jej výmenu.

Koncom minulého roka sa na Apple spustila vlna kritiky po tom, čo priznal úmyselné znižovanie výkonu procesorov v starších iPhonoch s cieľom zvýšiť ich výdrž. Výrobca vysvetlil, že starnutie batérií je zložitý proces a poprel špekulácie, že by staršie zariadenia spomaľoval úmyselne s účelom motivovať majiteľa kúpiť si novší (rýchlejší) iPhone.

V liste zákazníkom sa oficiálne ospravedlnil a spustil výmenný program, ktorý umožňuje nechať si na iPhone 6 a novšom vymeniť batériu za zníženú cenu. Zároveň sľúbil, že aktualizácia prinesie novú funkciu, ktorá bude používateľa jasnejšie informovať, keď iPhone zníži svoj výkon. Ak s tým nebude súhlasiť, môže to odmietnuť.

Prvá beta verzia iOS 11.3 správu batérie neobsahovala, pribudla až v druhom vydaní. Systém pravidelne vyhodnocuje požiadavky na výkon a schopnosť batérie dodávať energiu aby sa zabránilo neočakávanému vypnutiu telefónu. V novej verzii iOS pribudne sekcia Battery Health (Zdravie batérie), v ktorej môžu používatelia funkcia správy výkonu vypnúť aj zapnúť.

Apple na svojej stránke venovanej vplyvu batérie na výkon iPhonu upozorňuje, že táto funkcia sa zapína až po prvom neočakávanom vypnutí zariadenia, ktorého batéria má zníženú schopnosť poskytovať maximálny okamžitý výkon. Dostupná bude na modeloch iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Novšie iPhony používajú odlišný systém správy výkonu, ktorý umožňuje presnejšie predvídať neočakávané vypnutie a zabraňovať mu.

Zdravie batérie obsahuje aj informácie o maximálnej kapacite batérie a výkone. Pri prvej aktivácii má batéria kapacitu 100 %, s postupným chemickým starnutím sa jej kapacita znižuje. Normálna batéria je navrhnutá tak, aby si pri prevádzke v bežných podmienkach zachovala až 80 % pôvodnej kapacity po 500 úplných cykloch nabitia.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

ondrakomous 07.02.2018 - 21:33

fakt zlepsovak, na 90% iphonu to ukaze "je cas vymenit baterku" a to je prosim pekne všechno?!

Tomas07.02.2018 - 21:59 Trvalý odkaz

Aspon Apple nieco zarobi na baterkach :D

Peter07.02.2018 - 23:26 Trvalý odkaz

aha, aha, cize oni presne vedia :D kedy je baterka zla, ale uz pomaly 2,5 mesiaca "vyvijaju" iOS, ktore integruje moznost to sledovat/vypinat? :D
dobry o*eb. cize iOS to 3mesiace dozadu videlo, sledovalo, len v apple nedokazali tuto funkcionalitu premenit do "klikatelnych" moznosti? :D just kidding me????

Peter07.02.2018 - 23:27 Trvalý odkaz

tym nedokazali myslim, ze im to trva uz 3mesiace a stale je to len v beta verzii?
dobry ofajc.

sa stavim, ze to robilo s fonmi, ktore mali od opotrebovanej baterie daleko... a kedze im na to prisli, musia najst algoritmus, aby to neukazalo ludom, co maju baterku v tiptop stave, ze. mileeee apple.-..

martian08.02.2018 - 10:24 Trvalý odkaz

Dalsou otazkou je, ci sa bude dat rozlisit, ze nahle vypnutie bude v dosledku opotrebovania baterie, alebo daka skryta funkcia v iOS.Uzivatelia tam uz oficialne maju moznost volby, no na pozadi im to napriek tomu stale potajomky mozu vypinat. :)
Za dalsie predpokladam, ze asi nejako predrazia servis tym, co si vypli znizenie vykonu. S oddovodnenim, ze to je v dosledku povoleneho nahodneho vypinania....

Celá diskusia 17 príspevkov