Nokia N9

RECENZIA smartfónu + VIDEOVlajková loď s 3,9'' AMOLED širokouhlým displejom, OS MeeGo 1.2, 8 Mpix fotoaparátom, bohatou výbavou a jednoliatym telom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: MeeGo 1.2 Harmattan,

procesor: ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 GHz, PowerVR SGX530

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 116 x 61 x 12 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: ???),

displej: AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 16:9, 854 x 480 b., 49 x 87 mm, uhlopriečka 3,9'' (99 mm), odolné sklíčko Gorilla glass,

fotoaparát: 8 Mpix, dvojitý LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b., 30 fps),

pamäť: 16 (pre používateľa dostupných 9,5 GB) alebo 64 GB, RAM 1024 MB,

správy: SMS, MMS, e-mail, mail for exchange,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), NFC,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, predná kamera,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 450 mAh,

výdrž: do 11 h hovoru / 380 h pohotovosti / 4,5 h videa / 50 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: neznáma / druhý štvrťrok 2011,

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

MeeGo 1.2 Harmattan,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka AC-16, kábel CA-185CD, stereo slúchadlá WH-901, potrebné dokumenty.

Model N9 určite nie je potrebné obzvlášť predstavovať. Polykarbonátové telo, operačný systém MeeGo, optika Carl Zeiss Tessar, to sú parametre vďaka ktorým je N9 na trhu neprehliadnuteľná.

Dizajn N9 upúta na prvý pohľad. Telo je zhotovené z jedného kusa špeciálneho plastu, do ktorého sú vložené všetky potrebné komponenty. Polykarbonát je termoplast s dobrou odolnosťou voči teplu aj nárazom. Vďaka zvolenému materiálu je telefón kompaktný a práca s ním veľmi pohodlná. Ostré hrany v dolnej a hornej stene iba zdôrazňujú akúsi eleganciu a snahu odlíšiť sa od konkurencie. Pri držaní v ruke mi zvolené zhotovenie vyhovovalo, ostrá spodná hrana sa ako keby usadila v dlani a napomáhala istejšej manipulácii. Celý proces od výroby tela až po kompletizáciu finálneho výrobku si môžete pozrieť na nasledujúcom videu (YouTube).

Na prednej strane nenájdeme žiadne ovládacie tlačidlá. Žiadne, ani softvérové, ani hardvérové. Keďže OS MeeGo umožňuje nový spôsob ovládania, pomocou gest, ich vynechaním sa iba zvýraznil už aj tak zaujímavý vzhľad. Funkciu ovládania OS na seba preberá 3,9-palcový displej, ktorý dokonale prechádza do tela zariadenia. Vpredu sa ešte nachádza otvor slúchadla, indikátor nabíjania, svetelný senzor a objektív predného fotoaparátu. Predný fotoaparát využijete iba pri videohovoroch, v nastaveniach fotoaparátu nie je možné prepínať medzi predným a zadným fotoaparátom, čiže fotografiu zhotovíte iba prostredníctvom zadného objektívu. V hornej stene je umiestnený 3,5 mm konektor, slúžiaci na pripojenie slúchadiel a redukcie pre TV-Out výstup (HDMI), microUSB konektor (nabíjanie, pripojenie k PC) a slot pre microSIM kartu. Posledné dva sú chránené krytmi a kryt microSIM karty je možné otvoriť iba po predošlom otvorení krytu microUSB konektora. Na spodnej stene si svoje miesto našli iba mikrofón a reproduktor. Ľavá stena ostala úplne prázdna. Ovládacie tlačidlá hlasitosti a tlačidlo napájania / blokovania výrobca umiestnil na pravú stenu. V zadnej stene je zapustený iba objektív osemmegapixeloveho fotoaparátu a dvojitý LED blesk. Po odstránení zadného krytu... tak táto veta je prípade N9 nereálna. Keďže telo je vyrobené z jedného dielu, všetky komponenty sa do zariadenia vkladali cez otvor, ktorý následné vyplnil displej. A tak je aj batéria ukrytá pod displejom a s prípadnou výmenou vám pomôže asi len servisné stredisko. Nasledujúce video poskytuje pohľad do útrob zariadenia (YouTube).

Porovnanie s Nokiou E6 a Samsungom Galaxy S II

Pri pohľade na displej je hneď jasné, aká technológia bola v tomto prípade použitá. Vďaka ClearBlack AMOLED displeju je zobrazenie farieb naozaj verné a problém som nemal ani s čitateľnosťou displeja v exteriéri. Na uhlopriečke 3,9 palca ponúka rozlíšenie 480 x 854 bodov, podobne ako high-endy radu Xperia. O väčšiu odolnosť voči poškriabaniu sa stará technológia Gorilla Glass.

Operačný systém MeeGo

Dušu N9 tvorí OS MeeGo, ktorý je výsledkom zlúčenia OS Moblin od Intelu a "nokiáckeho” Maema. Budúcnosť tejto platformy bola donedávna veľmi neistá, nakoľko sa Stephen Elop, výkonný riaditeľ spoločnosti Nokia Corporation, vyjadril, že spoločnosť nemá v pláne ďalej podporovať projekt MeeGo. No s nedávnym uvedením bieleho modelu N9 prišli aj prvé informácie o aktualizácii pre tento systém. Update by mal priniesť zlepšenie stability systému, možnosť ovládať hudobný prehrávač na zamknutej obrazovke, defaultné zatváranie aplikácií ťahom nadol (momentálne je potrebné si to v nastaveniach zapnúť) a NFC tag reading.

Stlačením napájacieho tlačidla alebo dvojitým poklepaním po displeji sa rozsvieti zamknutá obrazovka. Tá zobrazuje čas, dátum, poprípade zmeškané udalosti. Následným potiahnutím zamknutej obrazovky z jednej strany k jej protiľahlej, sa telefón odomkne. Prostredie MeeGo má tri obrazovky. Nie sú to však obrazovky, ktoré poznáme z iných OS ako napr. Android, Bada, Symbian Anna. Každá obrazovka má svoju vlastnú funkciu. Prvá nám zobrazuje aktuálne informácie: čas, počasie, zmeškané udalosti, zber údajov zo sociálnych sietí. Na druhej nájdeme vertikálne posuvné menu s ponukou aplikácií. Posledná, tretia obrazovka ponúka prehľad momentálne spustených aplikácii. Tu je možné spustené aplikácie zatvoriť, buď jednotlivo, alebo všetky naraz. Na ovládanie telefónu slúži už spomínaná technológia swipe, ktorá sa vyznačuje najmä jednoduchosťou ovládania. Na "domáce" obrazovky sa dostanete odkiaľkoľvek (z aplikácií, kontaktov, galérie...) iba jedným pohybom prsta (od okraja k okraju) do ľubovoľnej strany. Následne sa tieto spustené aplikácie zobrazia na tretej "domácej" obrazovke t.j. obrazovke so spustenými aplikáciami. Odporúčam zapnúť si v nastaveniach možnosť zatvárania aplikácii jedným ťahom, zhora nadol. Položky v menu sú zoradené do štyroch stĺpcov a n riadkov, podľa počtu nainštalovaných aplikácii. Aj MeeGo disponuje výsuvnou lištou (ako napr. Android), prostredníctvom ktorej je možné prepínať profily, nastaviť hlasitosť zariadenia, zobrazuje zmeškané udalosti a taktiež informuje o online/offline stave v sociálnych sieťach.

Zopár informácii a postrehov zhrniem do nasledujúcich bodov (niektoré z nich sú odpoveďami na čitateľské otázky):

- Hlasitosť zariadenia som porovnal so Samsungom Galaxy S, ktorý je síce hlasnejší, ale zvonenie prichádzajúceho hovoru na Nokii budete určite počuť,

- So signálom som nemal problém, nestrácal sa, dopomáha tomu aj zvolený materiál konštrukcie,

- V menu Nastavenia -> Batéria je zobrazený aktuálny stav batérie v percentách (to ma potešilo) a zostávajúci čas hovorov a pohotovostného režimu. Zostávajúci čas pohotovostného režimu však nezobrazuje presné hodnoty, napr. ak necháte telefón chvíľu nečinný, následne sa vám zobrazia "nereálne" čísla,

- Telefón vo vypnutom dátovom režime často ponúka možnosť zapnúť internetové spojenie,

- V nastaveniach sa aktiváciou internetového spojenia zapne aj Wi-Fi aj dátové pripojenie od operátora (prednostne sa pripája k známej Wi-Fi sieti). To znamená, že ak stratíte Wi-Fi signál, automaticky sa pripája prostredníctvom operátora. Preto pozor, ak máte predplatený balík s malým počtom MB.

Kontakty som si do N9 preniesol cez Bluetooth zo zariadenia s Androidom (Kontakty->Import kontaktov). Na Androide stačí zapnúť Bluetooth a viditeľnosť, N9 si už automaticky vyžiada prenos kontaktov. Pomocou účtu Mail for Exchange je možné zosynchronizovať e-mail, kalendár a kontakty z Google účtu.

V aplikácii Kontakty nájdete všetky kontakty pokope (Skype, Gtalk, Facebook) spolu aj so zobrazením ich momentálneho stavu. Triedenie je buď podľa abecedy alebo dostupnosti. Inteligentné vyhľadávanie by ste však v N9 hľadali márne.

Aplikácia Účty umožňuje pomocou účtov Skype, Google, Facebook, Twitter, Nokia, Cal DAV, Flickr, Picasa, SIP a YouTube prístup k vašim udalostiam, multimédiám a kontaktom z jediného zariadenia.

SMS a MMS správy, Gtalk rozhovory, Skype a Facebook chat sú taktiež sústredené do jednej aplikácie: Správy. Klávesnica v N9 mi veľmi vyhovovala. Rýchla odozva, slovenská lokalizácia, presné písanie a dobrý odstup medzi jednotlivými klávesmi premenia písanie na zážitok. Zaradil by som ju medzi najlepšie defaultné softvérové klávesnice, s ktorými som sa doposiaľ stretol. Stále však Android ostáva jediným OS, do ktorého si pohodlne nainštalujete akúkoľvek klávesnicu z obchodu s aplikáciami.

Internetový prehliadač je veľmi rýchly ale chudobný. Ak máte otvorených viacero okien, prepínanie medzi nimi je možné iba z tretej "domácej" obrazovky (spustené aplikácie). Absencia záložiek mi chýbala asi najviac. Skopírovať adresu bolo niekedy až nereálne, N9 chýba kurzor, ktorým viete presnejšie lokalizovať momentálnu pozíciu a uľahčiť kopírovanie textu. Ako je u zariadení v tejto cenovej hladine zvykom, aj N9 dokáže vytvoriť Wi-Fi hotspot. Prehliadač žiaľ nepodporuje flash animácie.

V súčasnej dobe je NFC technológia často spomínanou témou. NFC alebo Near Field Communication je krátkodosahové, vysokofrekvenčné, bezdotykové spojenie, umožňujúce výmenu dát medzi zariadeniami do vzdialenosti okolo 10 cm. Posledné modely z dielne Nokia disponujú touto technológiou a N9 nie je výnimkou. Mnohí si NFC spájajú najmä s možnosťou bezkontaktnej platby pomocou služby "wallet". N9 ale nedisponuje zabudovaným bezpečnostným prvkom alebo tzv. Single Wire Protokol (SWP), a preto je prítomnosť NFC smerovaná na iné využitie. NFC poslúži napríklad pri prenose súborov, spájaní dvoch zariadení, poprípade zariadenia a príslušenstva, napr. s 360° reproduktorom od Nokie.

Fotoaparát s optikou Carl Zeiss Tessar a automatickým zaostrovaním je oproti N8 akýmsi krokom späť, ale stále sa radí medzi to lepšie na súčasnom trhu. Bohatú ponuku v nastaveniach tvorí výber scény (Makro, Krajina, Portrét, Noc, Športy), kompenzácia expozície, svetelná citlivosť (ISO 100-800), detekcia tváre a geotagging. Pre N9 nie je problém zachytiť HD video (1280 x 720 b.), poteší kontinuálne preostrovanie, naopak možnosť priblíženia počas natáčania chýba.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30fps; celkovo: 55 MB / min.)

N9 ponúka prehľadný a vkusný prehrávač hudby, ktorý prichádza s technológiami Dolby Headphone a Dolby Digital Plus (spracovanie a dekódovanie). Audiofilovia sa chytajú za hlavy, plebs sa teší. Tieto technológie totiž vytvárajú virtuálny priestorový zvuk prostredia. Prehrávač si poradí formátmi MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, a FLAC, hlasitosť znížite / zvýšite aj v zablokovanom stave. Prehrávač triedi skladby podľa interpretov a albumov. Je prepojený so službou Ovi Hudba, v ktorej si môžete kúpiť skladby alebo albumy vašich obľúbených interpretov. Veľkým nedostatkom bola pre mňa neprítomnosť ekvalizéra, bez ktorého si plnohodnotné prehrávanie hudby neviem predstaviť. Nemilo ma prekvapili slúchadla v balení, ktorých kvalita určite neohúri a o pohodlnosti sa v tomto prípade tiež nedá hovoriť.

Prehrávač videí si poradí s väčšinou formátov (3GPP formáty (H.263), ASF, AVI, Flash Video, H.264/AVC, Matroska, VC-1, WMV 9, XVID), titulky vám však nezobrazí.

Zaujímavosťou je, že N9 obsahuje vysielač a prijímač FM signálu, no v zariadení nie je softvér, ktorý by ho spracoval.

O organizáciu času sa postará bežný kalendár s denným, týždenným i mesačným náhľadom a informačnou lištou. Taktiež tu nájdeme budík s opakovaním, jednoduchú kalkulačku, prípadné myšlienky si zapíšete do poznámok. Dokumenty si budete môcť iba prezrieť, editácia akosi chýba.

Pri navigácii vám budú asistovať bezplatné mapy od Nokie. Hlasová navigácia pomôže ako v aute tak aj pri chôdzi.

Medzi ponukou aplikácií nájdete aj YouTube. Je to však iba odkaz na mobilnú internetovú stránku tejto služby.

V čakárni u zubára sa o zmenu nálady postarajú štyri predinštalované hry, konkrétne Galaxy On Fire 2, Angry Birds, NFS Shift a RealGolf2011.

O svižnosť systému sa stará 1 GHz procesor a 1 GB RAM pamäte. Počas testovania N9 pracovala veľmi rýchlo, akýsi náznak spomalenia sa vyskytol len párkrát.

Podobne ako Android, iOS alebo Bada aj MeeGo má obchod (zhodou okolnosti sa volá Obchod), kde si môžete stiahnuť rôzne aplikácie a hry, buď zadarmo alebo za poplatok. Momentálny stav je ale taký, že som v Obchode Nokia nič zaujímavé a potrebné nenašiel.

Batéria s kapacitou 1450 mAh nie je žiadna výhra. Zapnuté dátové pripojenie, automatická kontrola e-mailov, telefonáty, nejaká momentka, hodina hudby a spolu so záverečnými titulkami televíznych novín sa pre daný deň končí aj pracovný čas vášho smartfónu. Pri menšej záťaži si určite poradí aj s dvojdňovou výdržou, no ale ktorý majiteľ by nechcel svojho miláčika používať naplno?

videorecenzia

Výhody:

- pevná konštrukcia

- kvalitný fotoaparát

- AMOLED displej

- bezplatná hlasová navigácia

Nevýhody:

- cena

- prípadná výmena batérie

- nízky počet aplikácií pre OS MeeGo

- FM rádio

- pre používateľa dostupných iba 9,5 GB z celkovej veľkosti 16 GB

Orientačná cena: 539 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia N9 určite patrí medzi to najlepšie čo nám spoločnosť v posledných rokoch, teda od modelu N95, ponúkla. Od kúpy by ma odrádzala najmä cena a nízky počet aplikácií pre tento OS. Vzhľadom na to, že Nokia v posledných rokoch ako keby zaspala a na trh nič prevratné nepriniesla, by som očakával cenu 350 - 400 €, ktorou by už mohla namútiť dosť vody. Keby som mal N9 definovať jedným slovom asi by to bolo slovo "imidžovka". Je to taký kúsok, ktorým sa určite odlíšite, ale pri tejto cenovej relácii by som sa osobne určite poobzeral po iných zariadeniach. MeeGo je však určite zaujímavý OS pre tých, ktorý ho chcú spoznávať bližšie, než len otvorením Obchodu s aplikáciami.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.11.2011 - 13:31

Som majitelom N9 od piatku a nedari sa mi rozchodit offline navigaciu - pyta spojenie so serverom... Aspon myslim, ze by tam mala byt... Navyse som cez vikend aktualizoval software a malo by ist swype v sms, neviem ako ho spustit... Chcem ho len skusit, to nie ze by mi tolko chybalo. Poradite niekto? Vopred dik.

anonymous21.06.2011 - 18:42 Trvalý odkaz

nikolas: Vyzera to dobre ale mne to pripada aku Tablet.. ale ten novy software onom som este nepocul moze to byt dobre,...

anonymous21.06.2011 - 18:49 Trvalý odkaz

nikolas: Tak oprava vyzera to ako mini Tablet :D

anonymous21.06.2011 - 18:56 Trvalý odkaz

jig: Konecne po dlhom case nieco dobre s MeeGo :) Nokia sa nevzdáva :)

anonymous21.06.2011 - 19:06 Trvalý odkaz

tak: sakra preco tam nedali xenon?????????? racej bi som sebe kupil nokiu n82 jak tento

Celá diskusia 278 príspevkov