Úložisko UFS 3.0 ponúkne maximálnu rýchlosť až 23,2 Gbps

Vrámci klasického spojenia bude prenosom 11,6 Gbps dvojnásobne rýchlejšie než aktuálna generácia UFS 2.1. V prípade dvojcestného spojenia dokáže dosiahnuť rýchlosť až 23,2 Gbps. Zlepšila sa operačná teplota aj spoľahlivosť údajov.

UFS je štandard pre flash úložisko, ktoré vystriedalo eMMC. Používa sa v mobilných telefónoch, fotoaparátoch, tabletoch a podobných zariadeniach. Aktuálnu generáciu UFS 2.1 nájdeme napríklad v telefónochOnePlus 5, Samsung Galaxy S8 alebo HTC U11.

Firma JEDEC, ktorá sa zaoberá vývojom štandardu, predstavila novú generáciu s označením UFS 3.0. V prípade klasického prenosu ponúkne rýchlosť 11,6 Gbps, čo je dvojnásobok USF 2.1. Nový štandard dokáže prenášať aj dvojcestne, kde môže dosiahnuť maximálnu prenosovú rýchlosť až 23,2 Gbps.

Okrem vyššej rýchlosti sa môžeme tešiť aj na nižšiu spotrebu. Novinka pracuje s napätím 2,5 V, zatiaľ čo predchádzajúca generácia mala spotrebu 2,7 až 3,6 V. JEDEC pridáva aj údaje o operačnej teplote, UFS 3.0 zvládne fungovať v rozsahu od -40 °C až po 105 °C. Pre vyššiu spoľahlivosť údajov bola pridaná aj funkcia obnovenia a zaznamenávanie chýb.

Firma JEDEC neuviedla, kedy by sme sa úložiska typu UFS 3.0 mohli dočkať. Viac prezradil Samsung, ktorý tvrdí, že produkt s eUFS v3.0 ponúkne v prvom kvartáli tohto roka. Mnohí očakávajú, že by ním mohol byť pripravovaný Galaxy S9, ktorý bude mať premiéru už o necelý mesiac.

Zdroj: jedec.org

Diskusia k článku:

Začať diskusiu