Poradňa: Ako je to s vodeodolnosťou smartfónov a inej techniky?

Na smartfónoch, hodinkách alebo reproduktoroch nájdeme údaje ako IP67, MIL-STD-810 či 10 ATM. Čo vlastne tieto hodnoty znamenajú?

Prišlo s tým Sony vo svojich Xperiách a neskôr sa pridali aj ďalší výrobcovia. Oveľa skôr tu však boli vodotesné hodinky a dnes už by kontakt s tekutinou malo prežiť aj množstvo športových kamier, reproduktorov a iného príslušenstva.

V označovaní vodeodolnosti a vodotesnosti pri modernej technike má však mnoho používateľov trochu zmätok. Poradíme, aké údaje si všímať ešte pred kúpou. Vyhnete sa tak možným nepríjemnostiam a zamietnutým reklamáciám.

Pri smartfónoch sa v súčasnosti najčastejšie stretávame s certifikáciou v tvare IPxx (napríklad IP67 alebo IP68. Prvé číslo za označením IP (international protection) udáva ochranu pred vniknutím pevných častíc, v tomto segmente typicky zrniečok prachu alebo piesku.

0 znamená žiadnu ochranu,

1 ochranu pred objektami väčšími než 50 mm

2 ochranu pred objektami väčšími než 12,5 mm (napríklad prsty)

3 ochranu pred objektami väčšími než 2,5 mm (nástroje, káble)

4 ochranu pred objektami väčšími než 1 mm (väčšina káblov, skrutkovače)

5 ochranu proti prachu (nie kompletnú, ale dostatočnú na to, aby neovplyvnila fungovanie)

6 znamená úplnú prachotesnosť (musí vydržať 8-hodinový test)

Ochrany pred vniknutím kvapaliny sa týka výhradne druhá číslica. Tu je certifikovaná stupnica obdobná.

0 znamená žiadnu ochranu

1 ochranu pred kvapkajúcou vodou (10 min. test ekvivalentný 1 mm zrážkok za minútu)

2 ochranu pred kvapkajúcou vodou pod uhlom 15° (3 mm zrážok za minútu)

3 ochranu pred vodným sprejom (zariadenie musí prežiť 10 litrov vody za minútu počas 10 min)

4 ochranu pred striekajúcou vodou (oscilujúci postrek počas 10 min)

5 ochranu pred vodnými tryskami (12,5 l vody za minútu)

6 ochranu pred silnými vodnými tryskami (100 l vody za minútu)

7 ochranu pred vniknutím vody pri ponorení 1 meter pod hladinu počas 30 minút

8 ochranu pred vniknutím vody hlbšie než 1 meter (dĺžka podľa dohody)

Ak teda na krabici od vášho smartfónu nájdete označenie napr. IP67, znamená to, že zariadenie by malo vydržať ponorenie do hĺbky 1 meter minimálne počas 30 min. a zároveň je odolné proti vniknutiu prachových častíc. Pokiaľ sa výrobca rozhodne uviesť len odolnosť voči vode, môže štandard uviesť aj ako IPx7 (bez spomenutia odolnosti voči pevným časticiam).

Výrobcovia často upozorňujú, že sa jedná o ochranu voči sladkej vode. Soľ z mora môže spôsobiť koróziu konektorov a problémy aj v prípade, že voda dovnútra zariadenia neprenikne. Pred pripojením k počítaču alebo nabíjačke nechajte všetko dôkladne vysušiť. Pozor aj na prechod z chladu do tepla napríklad v zime, kedy sa mobil môže zarosiť z vnútra. Neodporúčame ani držiaky do auta, v ktorých na smartfón smeruje výduch klimatizácie.

LG stavilo na vojenský štandard MIL-STD-810. Ten znamená niekoľko záťažových a teplotných testov, ktoré pre model G6 výrobca bližšie vysvetľuje tu. LG G6 však spĺňa aj tradičný rating IP68.

V prípade, smart hodiniek a inteligentných náramkov sa obyčajne používa iné označovanie, už roky typické aj pre klasické analógové hodinky. To môže byť pomerne mätúce. Zaužívaný štandard totiž nehovorí o hĺbke vody, ale o tlaku, ktorý by tesnenia mali vydržať.

Ak teda na svojich hodinkách uvidíte údaj 10 ATM / 100 m, mali by vydržať tlak s hodnotou 10 atmosfér, aký je typicky 100 m pod vodnou hladinou. V laboratórnych podmienkach! Pokiaľ pod vodou otočíte rukou, tlak na tesnenia a otvory bude mnohonásobne vyšší. Zvýšený odpor určite pocítite už pri pohybe dlane vo vani.

Norma ISO 22810 teda uvádza nasledovné:

Water Resistant 3 ATM / 30 m - pre každodenné používanie, odolajú postriekaniu a dažďu

Water Resistant 5 ATM / 50 m - na plávanie a raftovanie

Water Resistant 10 ATM / 100 m - na surfovanie, šnorchlovanie a vodné športy (nie potápanie)

Water Resistant 20 ATM / 200 m - námornícke aktivity a potápanie bez dýchacích prístojov

Aj v tomto prípade platí, že certifikácia platí pre bežné používanie. Nemali by ste otáčať alebo dokonca vysúvať nastavovaciu korunku, prípadne stláčať tlačidlá. Odolnosť môže ovplyvniť aj domáca výmena batérií, hodiky na plávanie a potápanie by teda v servise vždy mali absolvovať tzv. tlakovú skúšku.

Zdroj: WebCite

Diskusia k článku:

smartservisSK 27.01.2018 - 14:56

Treba jednoznačne spomenúť že pri všetkých zariadeniach je odolnosť najvyššia na začiatku, starnutím zariadenia sa odosť rapídne znižuje, z praxe poviem že po roku je to možno až o 50% nižšia úroveň tam kde použité pohyblivé či odnímaľne krytky

ondrakomous27.01.2018 - 15:27 Trvalý odkaz

Vodeodolnost je jen marketing u mobilu, 90% lidi nosí mobil v kapse, kde telefon jenom nosenim dostává neuveritelne zabrat, hlavně se ohýba a tím celá konstrukce včetně těsnění. Největší problém je to u větších mobilu. Takový ty experie z3c, z5c, tam si dokazu predstavit, ze to bude fungovat, jenže kdo dneska dneska vyrobi maly mobil?

Nightmare27.01.2018 - 17:26 Trvalý odkaz

To asi samozrejmost :)

Peter31.01.2018 - 01:21 Trvalý odkaz

Tie drziaky su speci.. Ludia si chvalia tie, co idu presne do vyduchov kurenia, lebo nezavadzaju.. neuvedomuju si ale, ze v lete dostava fon brutalny studeny AC vzduch.. v zime horuce kurenie... sele zle!

Celá diskusia 4 príspevky