Fitbit Ionic - slušné GPS hodinky s týždňovou výdržou

Recenzia športových inteligentných hodiniek s pokročilým meraním tepu, GPS, vodeodolnosťou a aplikáciou pre všetky mobilné platformy.

Fitbit patrí medzi najväčších hráčov na poli nositeľnej elektroniky. Napriek tomu sme v jeho portfóliu doteraz našli predovšetkým inteligentné náramky nie hodinky. Po tom, ako Fitbit kúpil Pebble a Vector, sa od nich očakávajú kvalitné výrobky. Najnovšie hodinky s názvom Ionic to však nebudú mať ľahké. Konkurenciou im budú Apple Watch, Samsung Gear a celý rad smart hodiniek s Android Wear.

Základné parametre:

Rozmery 47 x 39 x 13 mm , hmotnosť 47 g, 1,42'' farebný dotykový LCD displej, rozlíšenie 384 x 250 bodov, maximálny jas 1000 nit, Gorilla Glass 3, akcelerometer, digitálny kompas, GPS, GLONASS, optický senzor tepu srdca, Bluetooth 4.0, výdrž batérie približne 5 dní, doba nabíjania do 2 hodín, úložisko 2,5 GB, vodeodolnosť, operačná teplota: -20 °C až +45 °C, maximálna prevádzková nadmorská výška: 9144 m n.m, synchronizácia: automatická bezdrôtová s PC (minimálne Windows Vista alebo Mac OS X 10.6, USB port), iOS (minimálne iPhone 4S alebo iPad 3. generácie), Android a Windows (podmienka Bluetooth 4.0), textové upozornenia, materiál: elastomér.

Obsah balenia:

Hodinky Fitbit Ionic, malý a veľký remienok, nabíjací kábel.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V balení sa nachádza magnetický USB kábel na nabíjanie a náhradný remienok s menšou veľkosťou. Rozdiel je v dĺžke, hrúbka sa líši len minimálne. Sivé gumové remienky v balení sú hrubé, málo ohybné a na pocit mi neboli príjemné. Po dvoch dňoch používania som ich musel nahradiť koženým hnedým Cognac remienkom. Ten je na dotyk oveľa príjemnejší, koža je poddajná a komfort používania je na úplne inej úrovni.

Veľkou nevýhodou je nutnosť kupovať náhradné priamo od výrobcu. Používajú totiž špeciálny mechanizmus na uchytenie do tela hodiniek, nemôžete teda použiť svoje vlastné z obyčajných hodiniek. Na internete som našiel dva typy náhradných remienkov. Športový s perforáciou je dostupný v dvoch farbách a cenou okolo 30 €. Kožený stojí až 60 €, no pre mňa bol nevyhnutnosťou, keďže po bežnom gumenom ma bolela ruka.

Telo hodiniek je vyrobené z hliníka, váži len 30 gramov. Výrobca sa chváli unibody konštrukciou a integrovaním antén do tela hodiniek, podobne ako sme na to zvyknutí pri smartfónoch. Na zadnej strane sa nachádzajú senzory a magnetický konektor pre nabíjanie. Po bokoch nájdeme tri tlačidlá, jedno vľavo, dve vpravo. Všetky majú vrúbkovanú textúru pre lepšie nahmatanie.

Fitbit Ionic sú odolné voči vode až do hĺbky 50 metrov. Odolajú potu, dažďu aj poliatiu. Môžete s nimi dokonca aj plávať. Počas používania som si však všimol, že na spodnej strane a šikmých plochách sa zachytáva veľa nečistôt.

Vpredu nájdeme obdĺžnikový 1,42-palcový LCD displej s rozlíšením 384 x 250 bodov s maximálnym jasom 1000 nit. Pokrytý je ochranným sklom Gorilla Glass 3. Displej má pekné podanie farieb a veľmi dobrú čitateľnosť na slnku. Poteší tiež senzor okolitého svetla a automatická regulácia jasu.

Hodinky poháňa operačný systém FitbitOS 2. Ten som hneď po prvom spustení nainštaloval pomocou aktualizácie. Nepodarilo sa mi to na prvý raz, samotná inštalácia trvala asi hodinu. Prostredie je jednoduché na ovládanie a graficky prívetivé. Hlavnou položkou je ciferník s fitness údajmi. Ďalšie si môžete stiahnuť vo Fitbit aplikácii, ich výmena je možná tiež len tu, na hodinkách nie. Potiahnutím prsta zľava zobrazí percentá batérie a nastavenia prebudenia displeja a upozornení. Posunom zhora zobrazíte prehrávač hudby, zdola nedávne upozornenia. Napravo môžete listovať v menu aplikácii.

Nájdete tu časovač, odpočet, budík, nastavenia, počasie, peňaženku a prehrávač hudby. Nechýbajú ani aplikácie na šport, a to Dnes s prehľadom denných aktivít, Cvičiť, kde si zvolíte režim tréningu, Tréner, Relax s dychovými cvičeniami a Strava. Ďalšie si môžete nainštalovať v aplikácii Fitbit, no nie je ich veľa. Našiel som kalendár, kalkulačku, mapy, svietidlo, zobrazovač čiarových kódov pre zľavové karty či hru 2048.

Dokopy som napočítal 70 aplikácii, niektoré sa však opakujú. Treba tiež brať do úvahy, že ide o aplikácie tretích strán. Mapy napríklad využívali podklady od Google, boli však extrémne pomalé a vykresľovali sa po štvorcoch s rozmermi 3x3. Zatiaľ je teda ponuka aplikácii chudobná a ťažko predpokladať, či sa situácia nejako zlepší.

Jednou zo zaujímavých funkcii je rozhodne prítomnosť NFC a možnosť platiť hodinkami v obchodoch. Žiaľ, u nás túto funkciu nevyužijete, pretože Slovensko nie je v zozname podporovaných krajín.

Plynulosť systému nepatrí medzi tie najlepšie, spúšťanie aplikácii trvá aj niekoľko sekúnd. Prechod medzi položkami v menu tiež občas sekal a nezvyčajne dlho sa zobrazovala čierna obrazovka pri spúšťaní aplikácií.

Jednou z hlavných funkcií má byť aj prehrávanie hudby z vnútorného 2,5 GB úložiska cez pripojené Bluetooth slúchadlá. Pripojenie slúchadiel je jednoduché a rýchle, prenos hudby presný opak. Ionic musíte pripojiť najskôr k Wi-Fi sieti cez mobilnú aplikáciu, v hodinkách nastavenie bezdrôtovej siete nenájdete. Po úspešnom nájdení a prihlásení do siete musíte čakať, aby sa hodinky pripojili. Trvá to veľmi dlho a častokrát je pripojenie neúspešné.

Ak sa vám náhodou podarí Ionic pripojiť k bezdrôtovej sieti, musíte si stiahnuť Windows aplikáciu na váš PC. Tu musíte opäť čakať na nájdenie hodiniek, ktoré rovnako nebýva úspešné. Keď počítač konečne hodinky nájde, môžete si do nich preniesť hudbu. Prenos hudby je zdĺhavý, navyše po niekoľkých minútach čakania zlyhal. Celý proces som niekoľkokrát opakoval, no ani raz sa mi ho nepodarilo dokončiť.

Hodinky treba chápať skôr ako športové s dodatočnými inteligentnými funkciami. Dôvodom je, že tie inteligentné nefungujú práve najspoľahlivejšie. Začnem samotným prebudením hodiniek. Stlačiť môžete hociktoré z troch tlačidiel, no nechýba ani prebudenie otočením zápästia. To však vo väčšine prípadov nefungovalo na prvý pokus a niekedy ani po niekoľkých opakovaniach. Nebudem preháňať ak poviem, že túto funkciu Ionic nezvládajú a s horšou použiteľnosťou som sa na žiadnych iných inteligentných hodinkách nestretol.

Ďalším kameňom úrazu sú upozornenia. Zobrazovanie notifikácii je jednou z hlavných funkcií inteligentných hodiniek, Fitbit Ionic ani tu neexcelujú. Upozornenia niekedy vôbec neprišli, inokedy boli rozdelené na viac častí po vete, či sa zobrazovali duplicitne. Iba niektoré správy vám dokážu hodinky aj zobraziť, napríklad z Gmailu vám Ionic zobrazí iba adresu odosielateľa a predmet. Namiesto textu emailu uvidíte tri bodky a v detaile sa dozviete len čas doručenia. Ak je predmet alebo adresa príliš dlhá, ani tie neuvidíte celé.

Notifikáciu môžete odstrániť po jednej alebo naraz, s možnosťou rýchlej odpovede však nepočítajte. Najviac ma ale pobavilo upozornenie na hovor, ktorý som mal pred niekoľkými minútami. Po asi dvoch minútach od ukončenia hovoru mi začali hodinky vibrovať, že mám prichádzajúci hovor. Myslel som si, že mi dotyčná osoba opäť volá. Bolo to však asi päť minút staré upozornenie na hovor, ktorý bol už dávno uskutočnený. Dôležité je spomenúť, že všetky tieto problémy boli prítomné aj napriek tomu, že som v aplikácii povolil stále zobrazenie aplikácie v notifikačnej lište. Táto funkcia mala riešiť pomalé alebo chýbajúce upozornenia.

Skoro som zabudol na vibračný motorček. Ten je veľmi slabý a častokrát preto nebudete vedieť, že ste nejaké upozornenie vôbec dostali. V nastaveniach si môžete zvoliť z dvoch intenzít, normálnej a silnej. Hneď po prvom spustení hodiniek som nastavil silné vibrovanie, no rozdiel oproti normálnej intenzite bol len minimálny. Počítajte preto s tým, že akonáhle budete vykonávať nejakú činnosť, napríklad kráčať či cestovať v MHD, je pravdepodobné, že vibrovanie nebudete cítiť. Mne sa to stalo veľakrát. V nastaveniach si môžete zvoliť, z ktorých aplikácií chcete dostávate upozornenia, taktiež si môžete zapnúť šifrovanie správ.

Fitbit Ionic neohúria inteligentnými funkciami, športovými ale áno. V menu v aplikácii Dnes nájdete denný prehľad vašich aktivít. Počet krokov, aktívne hodiny, tep, prejdenú vzdialenosť, poschodia a spálené kalórie máte vždy po ruke. Dostanete sa k nim aj po stlačení horného tlačidla na pravej strane hodiniek.

V aplikácii Cvičenie si môžete vybrať z behu, bicyklovania, plávania, behu na bežiacom páse, posilňovania, intervalového tréningu a cvičenia s vlastnou váhou. Každý režim ponúka vlastné nastavenia, kde nájdete aj možnosť aktivovať si Always on režim. Pri plávaní si môžete navyše nastaviť dĺžku bazéna. Po spustení cvičenia sa displej deaktivuje, aby vo vode zbytočne nesvietil. Počas tréningu môžete ľavým tlačidlom prepínať medzi rôznymi hodnotami. Každý režim má opäť vlastné jednotky, ktoré meria. Pravým dolným tlačidlom cvičenie pozastavíte, horným ho následne ukončíte.

Tréner vám ponúkne krátke sedem až pätnásťminútové cvičenia zložené z rôznych cvikov. Pred každým uvidíte krátku animáciu s prevedením. Zároveň sa vám odpočítava čas do nasledujúceho cviku. Ďalšie aktivity nájdete v samostatnej aplikácii Fitbit Coach, ktorá má aj platenú Premium verziu. Relax vás prevedie krátkym dvojminútovým dychovým cvičením. Cieľom bude sledovať kruh, ktorý sa zväčšuje a zmenšuje a na základe toho sa máte nadychovať a vydychovať. Cvičenie je sprevádzané aj vibráciami.

GPS v spolupráci s GLONASS zabezpečuje presné meranie lokácie pri športovaní. Záznam trasy sa líšil len minimálne od skutočnosti. Dĺžka pripojenia k satelitom trvala maximálne minútu, a to v husto obývanej oblasti s veľa bytovkami naokolo. Najrýchlejšia lokalizácia trvala približne pätnásť sekúnd.

Aplikácia Fibit má peknú grafiku, no je len v angličtine. Na prvej stránke uvidíte vaše aktuálne výkony a môžete tu tiež listovať medzi prechádzajúcimi dňami. Po otvorení konkrétneho parametru, napríklad krokov, sa vám zobrazí história a ďalšie parametre. Zobraziť si môžete štatistiky po dňoch, mesiacoch či rokoch. Rovnako tiež vidíte, kedy ste počas dňa danú aktivitu vykonávali. V cvičeniach sú zaznamenané trasy, spálené kalórie či grafy tepu.

Nastaviť si môžete svoje ciele pre jednotlivé aktivity, zmeniť časový interval odkedy bude automaticky rozpoznaná aktivita, či pozrieť si svoj týždňový výpis. Zmeniť môžete tiež úrovne tepu a nastaviť maximálnu frekvenciu. Aplikácia umožňuje zaznamenávať si stravu, databázy jedál pre Slovensko a Česko tu ale nie sú.

Nachádzajú sa tu aj rôzne výzvy, prepojenie s Fibit Coach či možnosť pridať kamarátov, no musia byť takisto používateľmi Fitbit. Výzvy zase boli len v USA. Poslednou funkciou je správa samotných hodiniek. Nastavujete si tu ciferníky, inštalujete aplikácie, meníte hlavný cieľ, synchronizujete údaje, či spravujete upozornenia z telefónu.

Výdrž batérie patrí medzi silnú stránku hodiniek. Výrobca udáva päťdňovú výdrž, mne sa podarilo dostať aj na sedem dní. Akonáhle však začnete častejšie používať GPS, nie je problém výdrž skrátiť na tri dni. Pri nepretržitom GPS režime by mali Ionic vydržať desať hodín. Batériu významne šetrí displej, ktorý je zapnutý vždy len pár sekúnd. Always on režim si môžete aktivovať iba pri športovej aktivite. Nabíjanie trvá približne hodinu a trištvrte.

Výhody:

+ výdrž batérie

+ hmotnosť

+ pekný a dobre čitateľný displej

+ rýchle a presné GPS

+ meranie množstva zdravotných údajov

Nevýhody:

- inteligentné funkcie nefungujú ideálne

- obmedzený počet dostupných aplikácií a služieb na Slovensku

- chýba slovenčina

- komplikované sťahovanie hudby do hodiniek

- nemožnosť použiť vlastné remienky

Orientačná cena: 349 €

Záver

Fitbit Ionic zaujmú predovšetkým športovými funkciami. Nájdete v nich množstvo užitočných aplikácií, ktoré vám odmerajú vaše výkony. Spoľahnúť sa môžete na rýchle a presné GPS, meranie tepu či krokov. To všetko je zabalené v ľahkom kovovom tele s odolnosťou voči vode. Ionic si tak môžete zobrať aj do bazénu.

Celkový dojem zo športových inteligentných hodiniek kazí nespoľahlivosť upozornení, občasné spomalenia systému či komplikovaný prenos hudby do vnútorného úložiska. Počas používania som mal tiež dojem, že hodinky vôbec nie sú určené pre náš trh, pretože množstvo funkcii je dostupných len pre USA či zopár veľkých európskych krajín. Nepoteší ani nutnosť kupovať špeciálne remienky, ktoré nie sú najlacnejšie.

Ak hľadáte inteligentné hodinky so športovými funkciami, v tejto cenovej kategórii by som siahol radšej po Samsung Gear či Apple Watch. V prípade, že šport je vašou hlavnou prioritou, môžu byť Fitbit Ionic zaujímavou a lacnejšou alternatívou predovšetkým k modelom Garmin Fenix. V našej víkendovej Poradni sme sa venovali výberu smart hodiniek s GPS, kde sme porovnali spomenutú konkurenciu. Najvýhodnejšou, aj keď nie najkrajšou, alternatívou je podľa nášho kolegu Richarda náramok Gear Fit 2. Za danú cenu ponúkajú veľa muziky, no jeho dizajn nemusí vyhovovať každému.

Diskusia k článku:

23.01.2018 - 19:04

Pekna recenzia. Od fitbitu pouzivam uz tristvrte roka naramok alta HR a vahu aria, nedam na ne dopustit, presne merania vsetkeho mozneho a najma skvela appka. Pokial to dresscode dovoli, naramok neskladam z ruky, no kvoli GPS chcem prejst na tieto hodinky. "Smart" funkcie ma nezaujimaju, na toto nie som cielovka, nemam problem brat telefon do ruky ked je to potrebne.. Ide mi hlavne o sport tracking a zaroven chcem na ruke nieco vacsie nez len tenky cierny sliz :) Po pozitivnych skusenostiach s naramkom snad dostanem co ocakavam, tazko by sa mi opustal fitbit "ekosystem"..

Miro24.01.2018 - 09:03 Trvalý odkaz

Noo tak trochu nemáš pravdu. Iné testy sú na hodinky (rozumej hodinky) a iné na elektroniku ako tieto..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease24.01.2018 - 10:53 Trvalý odkaz

Veď práve. Si prečítaj tú diskusiu na fitbit. Moderátor (zástupca firmy) tam píše, že "Ionic has an IPX7 rating." a to sú iné testy ako na 50M ~ ISO 2281.
IPx7 is not recommended for swimming.
Jo a jedna pani tam píše, že neplávala, ale cvičila v bazéne a Ionic is dead.

Richard Hombauer24.01.2018 - 11:32 Trvalý odkaz

mental ma pravdu, opravime to. 3 ATM = osplechnutie, 5 ATM = sprchovanie, ponorenie pod hladinu, ale na plavanie radsej az 10 ATM. aj ked ja som plaval vzdy so vsetkymi hodinkami a nikdy som nemal viac nez 5 ATM, no redaktor sa musi vyjadrovat opatrne a v suvislosti s instrukciami vyrobcu. a neverim, ze by tieto fitbity vydrzali potapanie do hlbky 50 metrov. tomu neveri ani sam vyrobca, Tomas je ocividne optimista, ale urcite to co najskor v clanku opravi. :) vdaka za upozornenie!

Celá diskusia 28 príspevkov