Slovenská pošta neodkúpi podiel v 4ke

Štát nevyužije svoje predkupné právo na 20 % akcií spoločnosti Swan Mobile, ktoré bolo súčasťou dohody pri vstupe štvrtého mobilného operátora na slovenský trh.

V októbri 2015 operátor prvýkrát verejnosti predstavil koncept predplatenej karty Moja 4ka. Swan sa spojil so Slovenskou poštou, ktorú vlastní štát, vďaka čomu ponúka svoje služby prostredníctvom viac než 1500 pobočiek pošty po celom Slovensku.

Súčasťou dohody bola aj možnosť štátu využiť opciu na nákup 20 % podielu v Swan Mobile, ktorá uplynula koncom minulého roka. Predchádzajúce vyjadrenia zástupcov firiem nenaznačovali, že by k takémuto kroku nakoniec nedošlo. Naopak, kúpa podielu vyzerala ako najpravdepodobnejší scénár.

Koncom minulého roka spustila 4ka predaj svojich produktov v 40 predajniach siete Digitall. Je teda možné, že postupne pribudnú ďalšie predajné kanály a SIM kartu 4ky si budeme môcť kúpiť aj na iných miestach. Operátor tak nebude odkázaný len na Slovenskú poštu.

V januári sa 4ka pochválila, že jej pribudol 500-tisíci zákazník, no nespresnila, či údaj zahŕňa počet aktívnych zákazníkov alebo množstvo predaných SIM kariet od spustenia prevádzky.

Oficiálne vyjadrenia obidvoch strán:

4ka: V súčasnosti síce nerokujeme o možnom vstupe Slovenskej pošty, vzhľadom na úspešnosť našej spolupráce sme však kedykoľvek otvorení prípadnej diskusii o prehĺbení spolupráce so Slovenskou poštou. Dnes intenzívne komunikujeme o možnostiach skvalitňovania poskytovaných služieb v rámci existujúcich zmluvných vzťahov.

Slovenská pošta: Spoločnosť Swan je dôležitým obchodným partnerom Slovenskej pošty a spolupráca s mobilným operátorom jednoznačne prispela ku komplexnosti nami ponúkaných služieb a produktov.

Našou ambíciou je ponúkať klientom jednoduché a zrozumiteľné riešenia, vďaka ktorým môžu klienti okrem klasických poštových služieb využiť pod jednou strechou aj ďalšie najbežnejšie záležitosti – služby mobilného operátora nevynímajúc. V tejto spolupráci plánujeme pokračovať; opciu na kúpu podielu v spoločnosti sme sa však nateraz rozhodli nevyužiť. K tomuto rozhodnutiu sme dospeli po dôkladnom zhodnotení všetkých aspektov – jedným z rozhodujúcich je náš zámer posilniť pozíciu Slovenskej pošty na balíkovom trhu a zamerať sa na rozvoj medzinárodnej pošty predovšetkým spoluprácou s partnermi z Číny. Do úvahy sme tiež brali avizovaný zámer zmeny predajného modelu spoločnosti Swan, na základe ktorého by služby mobilného operátora boli okrem pobočiek pošty dostupné aj na iných predajných miestach.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Diskusia k článku:

Manobb 22.01.2018 - 12:39

UPOZORNENIE (príspevok je čisto subjektívny názor čitateľa tohoto portálu) 1.) Chvalabohu ... a to aj napriek tomu, že údajne má 4ka 500 tis. (?aktívnych/platiacich?) klientov 2.) Chvalabohu ... pretože pošte sa (všeobecne) nedarí v konkurenčnom prostredí ... sami to povedali, že sa tak rozhodli aj kvôli tomu, že 4ka chce predávať aj cez iné distribučné kanály (= pošta by stratila monopol) P.S.: 4ka je (zrejme) už mŕtvy projekt ... a chvalabohu pošta to pochopila. P.P.S.: Je nepravdepodobné, že by kalkulovali s tým, že 4ku nikto nebude chcieť a potom ju za 1€ odkúpia pred krachom

Dezi22.01.2018 - 16:11 Trvalý odkaz

ked bude najhorsie tak to predaju orindžu

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.01.2018 - 17:07 Trvalý odkaz

Načo by to orange bolo? Ja by som bol rad ak by prišiel ďalší veľký hráč napr Vodafone.

marek123422.01.2018 - 18:33 Trvalý odkaz

Ešte ideálnejšie by bolo, keby to predali Hutchison 3G UK Limited (Three 3), vtedy by tu reálne mohol nastať vietor. Hlavne trojka ma reálne skúsenosti s ťažkými vstupmi na trh. Prípadne Virgin mobile. Vodafone v strednej Európe určite nie je dravý, čo dokazuje aj český trh.

AdoP23.01.2018 - 10:35 Trvalý odkaz

Zvyseny pocet zakaznikov vo stvorke a zeby to chceli predat? To budem sklamany.

Celá diskusia 41 príspevkov