Dilema: Apple iPhone 8 Plus vs. iPhone X

Rozhodovanie medzi konzervatívnym iPhonom 8 Plus a futuristickou desiatkou nabitou novými technológiami môže zamotať hlavu nejednému priaznivcovi firmy Apple.

Seriál víkendových článkov s názvom Dilema je určený pre tých z vás, ktorí máte dvoch favoritov na nový mobil, ale stále sa neviete rozhodnúť len pre jedného z nich. Nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu dvojicu smartfónov, z ktorej vám pomôžeme nájsť víťaza formou takéhoto článku.

Čitateľka Ivana svoj výber už zúžila: "Chcem si kúpiť mobil od Apple. Môj prvý iPhone. Rozhodujem sa medzi iPhone 8 Plus a iPhone X. Medzi oboma preto, lebo chcem väčší než 4,7-palcový displej pri základnom modeli. Poradíte mi?"

Základom takéhoto rozhodovania môže byť otázka, či hľadáte za každú cenu to najlepšie a plné moderných technológií, alebo dávate prednosť overeným a spoľahlivým riešeniam.

iPhone 8 Plus v tomto prípade zastupuje "klasiku". Má vždy presne fungujúcu čítačku odtlačkov prstov umiestnenú priamo pod displejom, ktorá po dotyku potvrdenom jednoznačnou haptickou odozvou poslúži aj ako tlačidlo pre návrat na domácu obrazovku.

Recenzia: Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo

Takto fotí Apple iPhone 8 Plus: slnečná bratislavská nedeľa

Jeho 5,5-palcový Full HD má klasický pomer strán 16:9, na ktorom budú vyzerať dobre akékoľvek fotografie či videá. Nevýhodou však môžu byť pomerne veľké rozmery, ktoré sa iPhone 8 Plus ani nepokúša maskovať. Tento rok dokonca najväčší smartfón s jablkom v logu stavil na sklenený chrbát, ktorý hmotnosť smartfónu posunul až na nepríjemných 203 gramov.

iPhone X má na papieri 5,8-palcový OLED displej s jemnejším rozlíšením 1125 x 2436 bodov. Má pre značku netradične úzky pomer strán a v hornej časti do neho zasahuje segment so snímačmi a prednou kamerou. Odporcovia ho označujú za výrez, priaznivci naopak upozorňujú, že rohy displeja využívajú aj tie časti prednej strany, ktoré konkurencia necháva prázdne. Percentá ukazujúce zostatok energie v batérii však pri ikone vpravo hore aj tak chýbajú.

Tak či tak, sledovanie videí roztiahnutých na celú obrazovku je trochu čudné. Kompletne iná je filozofia ovládania operačného systému gestami. Väčšina majiteľov zmenu hodnotí pozitívne, no pred kúpou by ste si mali byť istí, že budete jedným z nich.

Iste viete, že chýbajúcu čítačku odtlačkov prstov v iPhone X nahradilo odomykanie tvárou. Z našich skúseností môžeme potvrdiť, že funguje spoľahlivo, ale naďalej platí, že je pomalšie než dotyk na čítačku a dokážu ho zaskočiť neštandardné podmienky - napríklad ostré slnko, zakrytá tvár alebo otočenie mobilu na šírku. Menej pohodlné bude tiež odomykanie telefónu ležiaceho na stole.

Nad X-ko (presnejšie iPhone desať) sa musíte nahnúť, alebo ho vždy zobrať do ruky. Vynahradí to hmotnosťou na úrovni 174 gramov a príjemne kompaktnými rozmermi.

Oba súrodenci odolajú náhodnému pádu do vody vďaka certifikácii IP67, obaja majú sklo na prednej i zadnej strane. Za opravu futuristického iPhonu X po páde na zem však zaplatíte oveľa viac.

Nezanedbateľný rozdiel v cene je už pri nákupe. iPhone 8 Plus v základnom 64 GB variante stojí 909 eur, iPhone X až 1149 eur. A pamätajte, že už v septembri možno o svoju exkluzivitu prídete, kedže technológie Face ID a OLED displeje sa z najväčšou pravdepodobnosťou presťahujú do všetkých nových iPhonov predstavených v roku 2018.

Recenzia: Apple iPhone X - technologický skvost

Takto fotí Apple iPhone X: rozmazávanie pozadia 2.0

Oba smartfóny poháňajú 3 GB operačnej pamäte a procesor Apple A11, výkon teda bude prakticky rovnaký. To isté platí pre duálny 12 Mpix fotoaparát. Vyššiu svetelnosť a stabilizáciu druhého objektívu s 2-násobným priblížením v desiatke postrehnete len pri veľmi pozornom skúmaní fotografií z oboch zariadení.

Výraznejšie body si iPhone X pripíše za využívanie bokeh efektu v režime Portrét pri 7 Mpix prednej kamere. Vďačí tomu práve sústave senzorov okolo technológie Face ID.

Naša recenzia hovorí o prakticky rovnakej výdrži oboch telefónov, hoci iPhone X poháňa 2716 mAh batéria a iPhone 7 Plus 2691 mAh jednotka.

Odpoveď na dilemu X vs. 8 Plus teda nebude jednoduchá, ani pre každého záujemcu rovnaká. Dôležité môže byť aj to, ako dlho si mobil budete chcieť nechať pred výmenou za jeho nástupcu.

iPhone 8 Plus môže byť vôbec posledným konzervatívnym iPhonom s IPS displejom, čítačkou odtlačkov a pomerom strán 16:9. Za relatívne priaznivú cenu. iPhone X bude kompaktnejší, s jemnejšou obrazovkou a návykovými gestami, odomykanie tvárou však nemusí byť vždy ideálne a už tento rok ho môžu dostať všetky nové iPhony. Aj tie, ktorých cenovka nebude štvorciferná.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Manobb 21.01.2018 - 15:26

Čitateľka neuviedla žiadnu informáciu, na čo chce iPhone prioritne používať, takže sa ťažko radí pri riešení dilemy. Preto ak nejde o nejaké zvláštne a hardwarovo náročné operácie, skôr jej doporučujem iPhone 6s Plus. Má oproti obom iPhonom navyše 3,5 mm jack (veľmi užitočná vec) a najmä čítačku odtlačku prsta (oproti X-ku). Výkonovo dnes v pohode stačí a je cenovo výhodnejší. Takže ani dnes by som nekupoval iPhone 8 Plus, lebo je podľa mňa menej zákaznicky prívetivejší a je drahší o 150 €. X-ko je (nielen) úlet, takže o ňom ani len neuvažujem ... Asi som čitateľke v riešení jej dilemy veľmi nepomohol ... ;-)

juryno21.01.2018 - 16:06 Trvalý odkaz

Ved X jednoznacne ak chces len apple.

Pokial chces usetrit polovicu sumy a mat viacmenej tak trochu to iste, lebo kazdy fon daco ma, co ten druhy nema a naopak, tak Galaxy S8 by som ja kupil

Jarin21.01.2018 - 17:55 Trvalý odkaz

Mel jsem SE,7 plus , a 8 . Omezenost systemu me donutila koupit android. Konkretne H P10.vysledek je ze za polovicni cenu mam taktez spickovy telefon.skoda ze jsem musel met 3 iphony a az pak zjistit ze to pro bezneho uzivatele je pouze vyhazovani penez.vsem tem co maji jablko jen proto ze je to in to je stejne jedno

Manobb21.01.2018 - 18:17 Trvalý odkaz

re: Jarin

Súhlas, Huawei P10 vyzerá naozaj veľmi pekne (ako iPhone), menu podobné, výkon prijateľný a cena nižšia. Keby som ho nevidel a nevyskúšal si ho, tak by som Ti neveril. ;-)

Tiež mi už Apple lezie s tou ich politikou "na city". Neustále ma spamuje, že si mám aktualizovať iOS ... a akosi zabúda dodať, že mi tým aj spomalí mobil, aby som ho neskôr musel vymeniť ako pomalý šrot bez možnosti návratu pôvodnej verzie iOS.

Celá diskusia 11 príspevkov