Samsung Gear IconX (2018) - slabá výdrž minulosťou

Recenzia vylepšenej verzie športových Bluetooth slúchadiel s prehrávačom hudby, vnútorným úložiskom a dobrou výdržou.

Slabinou prvej verzie Samsung Gear IconX bola krátka výdrž batérie na jedno nabitie, ktorá dosahovala len hodinu až dve. Môj známy si ich kúpil, no potom, ako sa mu slúchadlá po 45 minútach vybili, sa ich rozhodol vrátiť. Koncom augusta kórejský výrobca predstavil druhú generáciu, ktorá mala okrem iných vylepšení priniesť aj lepšiu výdrž. Recenziu preto začneme práve ňou.

Základné parametre:

Rozmery slúchadla 19 x 22 x 23 mm, puzdra 74 x 45 x 32 mm, hmotnosť slúchadla 8 gramov (overené), puzdra 56 gramov (overené), akcelerometer, IR, kapacitný dotykový senzor, Bluetooth 4.2, úložisko 4 GB, výdrž batérie 7 hodín (nezávislý režim), 5 hodín (režim Bluetooth), 4 hodiny (hovor), batérie 2 x 82 mAh, batéria v puzdre 340 mAh, USB-C (puzdro), reproduktor 5,8pi Dynamic Driver, kompatibilita Android 4.4 a novší, 1,5 GB RAM a viac.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nové Gear IconX (2018) som používal väčšinu času v Bluetooth režime, v ktorom by mali vydržať až päť hodín. Pri mojom testovaní som sa dostal na hodnoty tri a pol až štyri a pol hodiny. V priemere bola teda výdrž okolo štyroch hodín, čo je menej ako udáva výrobca, no viac než dvojnásobok oproti predchodcovi.

Po vybití oboch slúchadiel ich vložíte do puzdra s 340 mAh batériou, ktoré ich nielen ochráni, ale zároveň nabíja. Na 100 % sa dostanete za hodinu a dvadsať minút, a znova tak môžete počúvať hudbu cez Bluetooth približne štyri hodiny. Výrobca hovorí o možnosti nabiť slúchadlá z puzdra len raz, čo je z časti pravda. Po druhom vybití a vložení do puzdra sa Gear IconX (2018) nabíjajú ešte polhodinu, kým sa puzdro nevybije. Toto krátke druhé nabitie vám dá ešte ďalšiu hodinu a pol prehrávania hudby. Celkovo sme sa tak dostali na deväť a pol hodiny, čo je veľmi dobrá hodnota. Nabitie slúchadiel aj doku cez USB-C kábel trvá približne necelé tri hodiny.

Dlhšiu výdrž výrobca sľubuje pri prehrávaní z vnútorného 3,42 GB úložiska. Hovorí o hodnote sedem hodín. Toto tvrdenie som samozrejme tiež otestoval a bol som príjemne prekvapený. Prvé slúchadlo sa vybilo po siedmich hodinách a ôsmich minútach, druhému chýbali len tri minúty do sedem a pol hodiny. V tomto prípade prezentovaná výdrž naozaj zodpovedá realite, čo veľmi chválim.

Počas používania som si všimol, že sa slúchadlá vybíjajú, aj keď neprehrávajú žiadnu hudbu. Predpokladám, že za to môže Bluetooth pripojenie. Odporúčam ich preto hneď po ukončení prehrávania hudby vložiť späť do puzdra, kde sa nabijú, ale hlavne ich v ňom nestratíte. Miniatúrne rozmery Gear IconX (2018), ale aj samotného puzdra mi spôsobovali vrásky na tvári, pretože je naozaj ľahké ich stratiť. Je potrebné dávať si veľký pozor, aby ste slúchadlá do puzdra správne vložili, dok zavreli a odložili ho na bezpečné miesto, lebo ani sa nenazdáte a už budete mať len jedno slúchadlo alebo v horšom prípade celé puzdro niekde zabudnete.

Nová verzia vyzerá na nerozoznanie od tej minulej. Tentokrát máte ale na výber z troch farieb - čiernej, sivej a ružovej. V rovnakej farbe dostanete k slúchadlám aj puzdro, ktoré je teraz oválnejšie, má menšiu šírku a väčšiu výšku. Zmeny sa dočkal aj USB konektor, ktorý je teraz typu-C.

V balení nájdete dve náhradné dvojice gumených nástavcov a špičiek špuntov. Celkovo tak môžete jedno slúchadlo vybaviť deviatim kombináciami gumových častí. Najskôr som používal stredné veľkosti, ktoré sú nasadené štandardne. Kvôli bolesti uší som ale neskôr siahol po najmenších gumičkách, ktoré situáciu výrazne zlepšili. Na internete som našiel niekoľko diskusií a komentárov, ktoré spomínali bolesť uší a množstvo používateľov preto slúchadlá vrátilo. Mne pomohla výmena gumičiek, napriek tomu sa bolesť po niekoľkých hodinách opäť dostavila. Ak máte tú možnosť, slúchadlá si pred kúpou vyskúšajte, nemusia vám totiž sedieť.

Väčšie rozmery a vymeniteľné gumové násady majú za účel zamedziť pohyb slúchadiel v ušiach počas pohybu, čo sa im darí veľmi dobre. Pri kráčaní, behu ani inom športe sa mi nestalo, že by mi slúchadlá vypadli z uší. Ani po chytení a ťahaní sa hneď neuvoľnia, treba použiť väčšiu silu. Slúchadlám do uší sa vyhýbam, pretože mi vypadávajú, Gear IconX (2018) však nie. Ďalšou výhodou pevného uchytenia v ušiach je tesnenie a zvuková izolácia. Vďaka tomu je tlmený zvuk okolia a vy si môžete lepšie vychutnať prehrávanú hudbu. Netreba však očakávať úroveň slúchadiel s izoláciou okolitých zvukov, na tie Gear IconX (2018) nemajú.

Ovládanie dotykovou plochou je jednoduché a intuitívne, nie vždy je však úplne presné. Najmä pri prehrávaní hudby z vnútorného úložiska sa mi stávalo, že namiesto pozastavenia a následného prehratia skladby som ju preskočil. Ovládanie hlasitosti tiež nie vždy funguje podľa predstáv. Škoda, že aspoň jedno slúchadlo nie je vybavené hardvérovým tlačidlom.

Pripojiť ich môžete prakticky k akémukoľvek smartfónu či počítaču. Vyskúšal som niekoľko androidov, iPhone aj Windows počítač. Pre spárovanie je potrebné vložiť slúchadlá do puzdra a na zadnej strane stlačiť a držať Bluetooth tlačidlo. Následne ich spárujete s príslušným zariadením a môžete začať počúvať hudbu.

Na PC môžete využiť funkcie zastavenia, spustenia či preskočenia skladieb, funguje aj ovládanie hlasitosti. Hlasovú asistentku Cortanu však neaktivujete. Gear IconX (2018) môžete pripojiť aj k Apple zariadeniam. Ja som ich odskúšal na iPhone 8, na ktorom opäť fungovalo ovládanie hudby. Slúchadlami tiež môžete spustiť Siri a narozdiel od niektorých Android zariadení, v iOS vidíte v stavovej lište aj úroveň batérie. V App Store však nenájdete Gear Fit aplikáciu pre Gear IconX (2018), prídete tak o pokročilé funkcie či správu hudby na vnútornom úložisku.

Primárne sú Gear IconX (2018) určené pre zariadenia s operačným systémom Android. Používať ich môžete opäť po pripojení priamo cez Bluetooth a bez obslužnej aplikácie, opäť však bez pokročilých funkcií. Naďalej bude fungovať ovládanie hudby a hlasitosti a po dlhom podržaní sa spustí hlasové ovládanie Google. Treba tiež upozorniť, že ovládate hlasitosť slúchadiel, nie smartfónu. Na využitie ďalších možností slúchadiel budete potrebovať aplikáciu Samsung Gear.

V nej si môžete nastaviť hlasitosť slúchadiel, zobraziť tipy pre ovládanie dotykovej plochy, spravovať čítanie oznámení, zmeniť slúchadlo na cvičenie či nájsť ich pomocou pípania. Upraviť si môžete poradie položiek menu či jazyk hlasového sprievodcu. Nájdete tu informácie o stave batérie, žiaľ iba vo forme ikonky, nie percent. Rovnako nezistíte ani stav nabitia puzdra. Samsung Gear slúži aj pre sťahovanie a inštalovanie aktualizácií. Počas môjho používania dostali slúchadlá jeden update. Na smartfónoch Samsung budete môcť využívať hlasového asistenta Bixby či zjednotené ovládanie hlasitosti slúchadiel a telefónu.

Prenos hudby do vnútorného úložiska môžete spraviť niekoľkými spôsobmi. Na počítači po pripojení puzdra cez USB-C kábel uvidíte dve úložiská. Hudbu je potrebné uložiť do priečinkov MUSIC na oboch slúchadlách, ak ju uložíte len v jednom, nebudete ju môcť prehrať. Druhou možnosťou je využiť aplikáciu Gear IconX Manager, ktorej inštalačný súbor nájdete v priečinku TOOLS. Po inštalácii aplikácie môžete do slúchadiel hudbu pridať, alebo uloženú zmazať. Aplikácia je graficky podarená. Z nejasného dôvodu však nepodporuje drag and drop a okno, v ktorom vyberáte hudbu na stiahnutie, nepozná sieťové úložiská.

Hudbu si môžete preniesť aj cez android, a to dvomi spôsobmi v aplikácii Samsung Gear. Najjednoduchšou možnosťou je prenos cez Bluetooth. Vyberiete si pesničku z vnútorného úložiska telefónu a tá sa uloží do slúchadiel. Pozor však na limit 60 MB pre jednu skladbu. Ak máte dlhší playlist zložený do jednej skladby, prenos vám aplikácia nedovolí. V tom prípade môžete využiť poslednú možnosť, a to prenos cez kábel. V balení Gear IconX (2018) nájdete USB-C kábel a dve redukcie - z klasického USB type-A na USB-C a druhá je na microUSB. K telefónu pripojíte redukciu, USB-C kábel k puzdru a redukcii, a prenos aj väčších súborov môže začať. Širokú kompatibilitu so zariadeniami a možnosti prenosu hudby do slúchadiel veľmi chválim.

Kvalita zvuku počas telefonovania je veľmi dobrá. Testoval som hovory cez internetové aplikácie aj cez operátora a druhá strana si nikdy na kvalitu nesťažovala. Bolo ma dobre počuť, aj keď som mal na hlave čiapku, ktorá prekrývala aj uši, a bol som v mestskej doprave. Dvojica mikrofónov dokáže úspešne filtrovať okolitý ruch od vášho hlasu aby vás druhá strana počula. Zvyknúť si však budete musieť na udivené pohľady vášho okolia počas telefonovania, keď sú slúchadlá prekryté napríklad čiapkou.

V neposlednom rade dokážu slúchadlá zaznamenávať športovú aktivitu pomocou osobného trénera Running Coach. Ten vám zmeria prejdenú vzdialenosť, počet krokov, spálené kalórie či čas aktivity. Tieto údaje si následne môžete zobraziť v aplikácii S Health. V Samsung Gear máte zase možnosť zmeniť si intenzitu na ľahký poklus, vytrvalostný beh či spaľovanie kalórii. Následne stačí tréning cez slúchadlá aktivovať a môžete sa dať do pohybu. Po ukončení podržíte prst na dotykovej ploche a počkáte na hlášku o ukončení tréningu. Vtedy vám osobný tréner prečíta namerané hodnoty, ktoré potom nájdete opäť v Samsung Gear a S Health. Na rozdiel od prvej generácie Gear IconX tu nenájdeme meranie tepu, ktoré však na predchodcovi nebolo nijako presné.

Kvalita reprodukovaného zvuku je podobne ako pri prvej verzii veľmi dobrá. Treba brať do úvahy, aké sú Gear IconX (2018) malé, nemožno ich preto porovnávať so slúchadlami na uši. Zvuk je čistý, vyvážený. Hrajú veľmi dobre, no netreba očakávať zázraky. Dôležité je tiež spomenúť, že ma z nich nebolela hlava ani po niekoľkých hodinách používania. Počas testu výdrže batérie pri prehrávaní z vnútorného úložiska som ich mal vyše sedem hodín neustále v ušiach, čo mi vôbec nerobilo problém. Hlava ma síce nebolela, ale ušnice, ako som už spomínal, áno. Ani po nájdení ideálnych nástavcov by som to sedem hodin naraz používať nedokázal. Obetoval som sa len pre účely recenzie.

Poslednou funkciou, ktorou Gear IconX (2018) disponujú je zvýraznenie okolitých zvukov. Vďaka tomu budete lepšie počuť osobu s ktorou telefonujete či zvuky áut na ulici, keď prechádzate cez cestu bez toho, aby ste si museli vyberať slúchadlá z uší. Túto funkciu je možné aktivovať len prostredníctvom aplikácie, čo je trochu nelogické.

Výhody:

+ výrazne lepšia výdrž oproti predchodcovi

+ vyvážená kvalita zvuku adekvátna rozmerom slúchadiel

+ bezproblémové pripojenie k rôznym platformám

+ vnútorné úložisko s prehrávačom hudby

+ meranie športových aktivít

+ kvalita hovorov

+ bohaté balenie

+ dobre držia v ušiach

Nevýhody:

- hlasový asistent nepozná slovenčinu

- neisté ovládanie dotykovou plochou

- môžete ich ľahko stratiť

- nemusia sedieť v ušiach každému (tri páry nástavcov v balení)

- po dlhšom používaní z nich bolia ušnice

Orientačná cena: 229 €

Záver

Samsung Gear IconX (2018) sú ideálnym doplnkom pri behaní, cvičení, prechádzke po meste či cestovaní v MHD. Sú nenápadné, neobmedzujú v pohybe, napriek tomu dobre držia v ušiach a len tak ľahko nevypadnú. Samsungu sa podarilo vyriešiť problematickú výdrž predchodcu a novinka tak vydrží v Bluetooth režime približne štyri hodiny a sedem hodín pri prehrávaní hudby z vnútorného úložiska.

Pripojíte ich k prakticky akémukoľvek smartfónu, tabletu, notebooku či počítaču, no najlepšie budú fungovať na androide s aplikáciou Samsung Gear. Ešte väčšiu pridanú hodnotu potom majú so smartfónmi Samsung a aplikáciou S Health. Treba si však dávať veľký pozor, aby ste ich niekde nezabudli, alebo aby vám nevypadli z vrecka.

Diskusia k článku:

Borland 16.01.2018 - 11:58

Velmi pekna, a obetava recenzia :)

Celá diskusia 1 príspevok