Orange: LTE sieť dostupná pre 90 % populácie

Ďalší operátor pokoril 90 % hranicu pokrytia LTE sieťou. V 39 novopokrytých obciach tak môžu ich obyvatelia využívať rýchly mobilný internet aj pevné 4G pripojenie.

Počas decembra minulého roka rozšíril Orange 4G sieť do ďalších 39 lokalít a zvýšil svoje pokrytie na 90 % populácie Slovenska. Aktuálne je LTE dostupné v 140 mestách a 1522 obciach.

Medzi novopokryté miesta patrí: Blatnica, Branovo, Bruty, Černina, Dolné Saliby, Domaniža, Drienovská Nová Ves, Dúbravy, Horné Mýto, Horné Saliby, Hranovnica, Jelenec, Kalameny, Kendice, Kojatice, Kráľovce, Ľubovec, Lukavica, Malé Lednice, Malý Šariš, Mužla, Nevidzany, Orovnica, Petkovce, Petrovany, Pohorelá, Príbelce, Pružina, Rudňany, Semerovo, Strekov, Tajná, Tekovská Breznica, Topoľníky, Trhová Hradská, Turcovce, Veľké Kostoľany, Zborov nad Bystricou a Župčany.

Obyvatelia môžu využívať výhody rýchleho mobilného internetu, pevného Domáceho 4G internetu a pokiaľ vlastnia podporvané zariadenie aj prenos hovorov cez dátovú sieť LTE (VoLTE). Prenos hlasu cez LTE sieť sprístupnil operátor v máji tohto roka. Zoznam podporovaných telefónov nájdete na webe Orangeu.

Pozn. redakcie:

Aktuálne LTE pokrytie populácie Slovenska podľa operátorov je nasledovné:

- O2 90,6 %

- Orange 90 %

- Telekom 88,65 %

- 4ka 70 %

Percentá pokrytia sa môžu líšiť podľa použitej metodiky meraní. Preto sme sa už dávnejšie všetkých slovenských operátorov opýtali, akú metodiku používajú pri výpočte pokrytia 4G signálom v danej lokalite. Tu sú ich odpovede:

Orange:

Orange má prísne kritéria pre posudzovanie pokrytia miest a obcí. Za pokrytú považuje Orange až takú lokalitu, kde má aspoň 50 % jej obyvateľov umožnený prístup do 4G siete. Do celkového počtu pokrytej populácie spadá však len tá časť obyvateľstva mesta alebo obce, ktorá môže mobilný internet v sieti 4G plnohodnotne využívať.

O2:

Pri zaradení medzi pokryté lokality dochádza k viacnásobnému testovaniu všetkých funkcionalít siete (volania, dáta) priamo v danej obci alebo lokalite. Dôležitým je nielen to aby, signál zabezpečil zákazníkom dobrú užívateľskú skúsenosť pre volania a dátovanie, ale aby sieť fungovala správne aj po technickej stránke (napr. prepínanie medzi 2G a 4G), ktoré zákazník ani nevníma. V krajských, okresných mestách a na rýchlostných cestách používame na stanovenie kvality signálu najmodernejsie meracie auto.

4ka:

Nové miesta sa vyberajú na základe prísnych kritérií.

Telekom:

Slovak Telekom používa pri LTE pokrytí pomerne prísnu metodiku, ktorá do pokrytej časti populácie ráta iba skutočne pokrytú časť a súčasne má zákazník používateľskú skúsenosť a rýchlosti 2 Mbps pre sťahovanie a 0,5 Mbps pre odosielanie dát. Pri týchto parametroch máme deklarované pokrytie 88,56%, ktoré sme štandardne používali aj doteraz. Pokiaľ znížime kritéria na na 0,5 Mbps pre sťahovanie a 0,25 Mbps pre odosielanie dát, vyjde nám pokrytie 93,63%. Ak dokonca ešte uberieme silu signálu, no stále chceme riešiť dostupnosť LTE pokrytia Slovak Telekomu, aktuálne máme už pokrytie 98,05%.

Zdroj: operátor

Diskusia k článku:

funboy 03.01.2018 - 23:45

:-)

nanoSIM04.01.2018 - 00:34 Trvalý odkaz

4ka už od 7. 12. 2016 na svojej stránke uvádza: Najmodernejšou 4G/LTE sieťou už dnes pokrývame viac ako 66% obyvateľov Slovenska a neustále pokračujeme.

https://www.4ka.sk/mapa-pokrytia

Lenka Ivančíková04.01.2018 - 10:30 Trvalý odkaz

fonyboy: nekleslo. :) moja chyba.

Celá diskusia 3 príspevky