Dilema: Huawei Mate 10 Lite vs. Honor 8

Novší smartfón nemusí byť vždy jednoznačne lepší. Aj keď ponúkne fotoaparáty s vyšším rozlíšením a silnejšiou batériu, starší kúsok drží krok krajším displejom a vyšším výkonom.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Práve pre vás totiž pripravujeme nedeľnú rubriku Dilema. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk a z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dnes sa nám ozval Dominik: "Dobrý deň, rozhodujem sa medzi Huaweiom Mate 10 Lite alebo Honorom 8, oba som našiel za cca 300 eur. Ktorý by bol lepší aj do budúcna?

Huawei Mate 10 Lite je stále horúcou novinkou, či sa však dočká dlhšej podpory a väčšieho počtu aktualizácií operačného systému, si netrúfame odhadnúť.

Pôjde o jasnú voľbu pre každého, kto chce naskočiť na módnu vlnu displejov s pomerom strán 18:9. Natiahnuté Full HD+ rozlíšenie (1080 x 2160 b.) na väčšom 5,9-palcovom displeji ale nemusí stačiť každému.

Budete mať viac plochy na čítanie webov, no menšia 5,2-palcová obrazovka Honoru 8 s tradičným Full HD a pomerom strán 16:9 bude vyzerať krajšie.

Oba telefóny vsádzajú na rozdielny prístup ku konštrukcii. Po skúsenostiach v redakcii by sme dali prednosť sklu na chrbte Honoru, hoci sa naozaj mimoriadne šmýka. Farba na hliníkovom tele Mate 10 Lite sa rýchlo poškriabe a testovací kus sa dokonca mierne deformoval. V ochrannom obale sa teda určite bude cítiť lepšie.

"Osmička" zvládne aj náročnejšie grafické operácie a hry. Vďaka grafickému jadru Mali-T880 dosiahla vo viacerých benchmarkoch až dvojnásobný počet bodov. Pri každodennom používaní využijete vyšší výkon napríklad pri nahrávaní Full HD videí s 60 fps, kým konkurent zvládne len polovičný počet snímok za sekundu.

Recenzia: Huawei Mate 10 Lite - úzky displej, široká clona

Takto fotí Huawei Mate 10 Lite

Naopak, Huawei Mate 10 Lite ponúkne dvojnásobne veľké 64 GB úložisko, silnejšiu 3340 mAh batériu a mierne lepšie fotoaparáty. Zadný 16-megapixelový skombinovaný s 2 Mpix snímačom aj predný 13-megapixelový s rovnakým 2 Mpix pomocníkom, budú mať trochu navrch. Honor 8 vsádza na 12 Mpix fotoaparát, vpredu zas na 8 Mpix kameru.

Recenzia: Honor 8 - vynaliezavý štramák

Takto fotí Honor 8 (FRD-L09) + videá z mobilu

Aké je teda naše záverečné hodnotenie? Novšiemu Huaweiu Mate 10 Lite by sme dali prednosť v prípade, že preferujete väčší a natiahnutý displej aj na úkor kvality obrazu. Mierne navrch môže mať vo výdrži a kvalitnejších záberoch.

Honor 8 lepšie odolá škrabancom, každý deň budete pripájať nabíjačku s pohodlnejším USB-C konektorom, beh systému by mal byť o niečo rýchlejší a vďaka infraportu nahradí aj diaľkové ovládače v obývačke.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

mobo06 31.12.2017 - 13:53

Naozaj ma Honor 8 styri fotaky ako to pisete? 12+9 a 8+6???

Celá diskusia 1 príspevok