RÚ SR: očakávame budovanie sietí a atraktívnejšiu dátovú ponuku

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zverejnil svoj odhad udalostí, ktoré sa budúci rok udejú na telekomunikačnom trhu.

Podľa regulačného úradu môžeme očakávať spájanie sa telekomunikačných operátorov, prípadne zdieľanie infraštruktúry podobne, ako sa to deje aj v iných krajinách Európskej únie. Aj na budúci rok je naplánované prideľovanie frekvencií na budovanie pevných alebo mobilných sietí.

Očakávanou udalosťou na Slovensku je aj uskutočnenie frekvenčného refarmingu, t.j. usporiadanie frekvencií tak, aby mal každý mobilný operátor k dispozícii súvislý frekvenčný úsek. Mobilní operátori si totiž v minulosti vysúťažili frekvencie, ktoré v niektorých prípadoch netvorili celok. Tejto téme sa RÚ venoval aj nedávno v súvislosti s budovaním 5G sietí na Slovensku. Úrad je pripravený vyriešiť situáciu v roku 2018 aj za pomoci prípadnej zmeny legislatívy.

Vzhľadom na stanovené povinnosti a dopyt po službách budú operátori pokračovať vo zvyšovaní pokrytia obyvateľstva signálom a skvalitňovaní služieb. Neustále sa zvyšujúci objem prenášaných dát v mobilných sieťach a tlak zo strany zákazníkov možno prinesie zatraktívnenie dátovej ponuky.

Európska komisia navyše pripravuje zmeny v legislatíve, čo bude znamenať nové povinnosti pre RÚ a telekomunikačných operátorov. Ako sa zmeny dotknú zákazníkov, ukáže čas.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Martin 29.12.2017 - 10:26

Ja by som mal tieto otazky na RÚ SR: Ako dopadlo setrenie pre nevyuzivanie 50MHz pasna v pasme TDD 2600MHz spolocnostou Telekom? Ci a kedy plannujete pridelit 1500MHz, 2300MHz pasma mob. operatorom? Kedy budete pridelovat 700MHz pasmo? Podla stranky http://www.spectrummonitoring.com/frequencies/index.html#Slovakia ostlo v 900 a 1800MHz pasme nepridelene spektrum. Planujete ho pridelovat? A ked tak akym sposobom?

Celá diskusia 1 príspevok