Aplikácia Haven premení android na bezpečnostný systém

Whistleblower Edward Snowden spolupracoval na vývoji mobilnej aplikácie pre Android, ktorá pomôže ochrániť váš majetok a postráži zvolený priestor. Vďaka nej možno konečne zistíte, ktorý spolubývajúci vyjedá chladničku.

Nová aplikácia Haven zatiaľ beží len v beta verzii, už je ale v Google Play dostupná na stiahnutie. Softvér je určený ľuďom, ktorí si chcú chrániť svoj majetok či súkromie. Telefón poslúži ako IP kamera. Aplikácia využíva jeho senzory (akcelerometer, kameru, mikrofón, senzor okolitého svetla) na monitorovanie prostredia. Dokáže zaznamenať pohyb, otrasy, zvuk i svetlo.

V nastaveniach si zvolíte, akou intenzitou má snímať zvuk, vibrácie, či má obraz zaznamenávať prednou alebo zadnou kamerou a zadáte telefónne číslo, na ktoré bude zariadenie posielať informačné SMS-ky o narušení priestoru.

Pretože je v telefóne neustále zapnutá kamera a mikrofón, je potrebné mať zariadenie pripojené k zdroju napájania. Displej je zhasnutý, a tak napríklad spolubývajúci na internáte si tak ani nemusí všimnúť, že je sledovaný. Etické to však určite nie je. Každý v monitorovanom priestore by mal byť o tom zo zákona informovaný.

Pokiaľ si aplikáciu aktivujete pri odchode z domu, budete informovaní o každom pohybe a zvuku, ktorý telefón zaznamená. Neskôr si môžete zvuk prehrať a pozrieť si snímku zhotovenú pri zaregistrovaní pohybu. Takisto sa dozviete, keď sa niekto bude snažiť s telefónom manipulovať, alebo ho odpojí od energie.

Aplikáciu Haven nainštalujete na smartfón, v ktorom beží operačný systém Android 4.1 a novší. Dostupná je v Google Play bezplatne. Ide o open-source projekt, do ktorého sa môžu zapojiť ďalší autori, ktorí sa chcú podieľať na vývoji.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu