Poradňa: Ako si správne nastaviť notifikácie na iPhone?

Pokiaľ váš mobil svieti a vibruje každých niekoľko minút, možno dostávate príliš veľa zbytočných notifikácií. Poradíme, ako si medzi nimi spraviť poriadok.

Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku v našej pravidelnej rubrike Poradňa.

Dnes skúsime pomôcť Michalovi: "Zdravím, chcel by som sa opýtať, či neviete prečo mi upozornenia z Facebook Messengera alebo YouTube, v prípade, že mám odomknutý iPhone, pri prezeraní Facebooku alebo surfovaní cez prehliadač nezmiznú. Stále zostávajú hore na obrazovke."

Správanie sa notifikácií na iOS závisí od ich nastavenia. Ak operačný systém na iPhonoch a iPadoch často označujeme za používateľsky prívetivý a jednoduchý, pre upozornenia to tak úplne neplatí. Pri troche snahy si však dokážete perfektne prispôsobiť, ktoré aplikácie majú svoj text zobrazovať len v notifikačnom centre, ktoré majú rozsvietiť displej aj so zvukom a ktoré naopak nechcete vidieť vôbec.

V iOS sa všetko nastavuje pre každú aplikáciu zvlášť. Otvorte Nastavenia a položku Hlásenia. Tu uvidíte všetky nainštalované aplikácie. Po kliknutí na každý riadok sa dostanete k podrobnostiam o notifikáciách z príslušnej hry, instant messengera alebo iného softvéru, ktorý ste si do svojho iPhonu stiahli.

Položka Povoliť hlásenia určuje, či z danej aplikácie notifikácie dostávať chcete, alebo nie.

Zvuky znamenajú doplnenie vibrácie tónom (pri vypnutom tichom režime) a Odznak na apke zas typické čevené odznaky pri ikone aplikácie na domácej ploche. Oveľa dôležitejšia je však druhá séria nastavení.

Michala budú najviac zaujímať Bannery, ktoré má zrejme v prípade Messengera a YouTube nastavené na Trvalé. Banery sa zobrazujú na hornom okraji displeja v prípade, že s odomknutým smartfónom práve pracujete. Dočasné po pár sekundách zmiznú, Trvalé musíte odstrániť pohybom prsta.

Notifikácie z aplikácií, pri ktorých zaškrtnete voľbu Zobraziť na zamknutej ploche, po svojom príchode rozsvietia displej zhasnutého iPhonu pod hodinami s aktuálnym časom ich uvidíte tiež vždy, keď stlačíte vypínač alebo smartfón vyberiete z vrecka (ak máte v nastaveniach displeja zapnutú funkciu "Zdvihnutím zobudiť").

Zobraziť v histórii zas bude voľba pre tie notifikácie, ktoré chcete vidieť až po stiahnutí hornej lišty.

Z našich skúseností odporúčame hlásenia povoliť len tam, kde je to naozaj nevyhnutné. TIe najdôležitejšie SMS-ky a správy s Messengera si môžete poslať aj na uzamykacou obrazovku, zvyšok len do histórie v hornej lište.

Ak chcete mať počas dňa kľud, nechajte si aktívne iba odznaky na aplikácii a desiatky e-mailov s reklamami na Gmaile možno ako notifikácie nemusíte vidieť vôbec. Stále na vás budú čakať po otvorení aplikácie.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu