Bola dokončená oficiálna špecifikácia 5G sietí

Komerčný príchod sietí piatej generácie sa očakáva okolo roku 2020. Firmy začlenené do projektu 3GPP podpísali dohodu o dôležitých štandardoch, ktoré má sieť spĺňať.

Pokrývanie 4G sieťou na Slovensku je v plnom prúde a väčšina operátorov sa chváli vysokým percentom pokrytia obyvateľstva. Ďalšou generáciou vo vývoji mobilných sietí je 5G. Členovia organizácie 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project) sa len nedávno zjednotili na kľúčových štandardoch a podpísali dohodu.

Ide o dôležitý dokument. Budú sa ním riadiť všetky spoločnosti starajúce sa o infraštruktúru, alebo ktoré dodávajú sieťový hardvér. Ako sme očakávali, 5G špecifikácia pokrýva veľmi široké spektrum od pásiem 600 MHz a 700 MHz až po milimetrové vlnenie spektra 50 GHz. Zahrnuté je aj pásmo 3,5 GHz. Kompletné podrobnosti sa dozvieme neskôr. Na Slovensku sa budú frekvencie pridelovať vo výberovom konaní, regulačný úrad sa na príchod 5G už pripravuje.

K nástupu novej generácie sa nedávno vyjadril Orange, ktorý má ambíciu uviesť 5G ako jeden z prvých operátorov v Európe. Nová technológia prinesie nielen vysokú rýchlosť až 5 Gbps a veľmi nízku latenciu, ale využitie nájde aj v automobilovom priemysle, vytváraní inteligentných miest, domácností a podobne.

Spustenie komerčnej prevádzky 5G sa očakáva až v roku 2020, prvé testovanie vo vybraných lokalitách by mohlo prebehnúť skôr.

Zdroj: fiercewireless.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu