Xiaomi Mi Notebook Pro - inšpirovaný Applom

Nový notebook od Xiaomi dostal najnovšie procesory Intel 8. generácie, dedikovanú grafickú kartu Nvidia MX150, 256 GB NVMe SSD a celokovové telo. Na výber máte z 8 alebo 16 GB operačnej pamäte. (živé fotografie)

Čínsky výrobca len nedávno rozšíril svoju ponuku notebookov o novinky s označením Pro. Pri predchádzajúcich modeloch Mi Notebook Air sme si zvykli na 12,5 a 13,5-palcové uhlopriečky, nízku hmotnosť a strieborné kovové telo. Novinka prináša niekoľko zmien, no dizajnový jazyk a vysoká latka v oblasti výbavy bola zachovaná.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

Rozmery 361 x 244 x 16 mm, hmotnosť 1975 g, 15,6'' IPS Full HD 1920 x 1080 bodov, ochranné sklo Gorilla Glass 3, Procesor Intel Core i5 8250U alebo i7 8550U, 8 alebo 16 GB 2400 MHz RAM, 256 GB PCIe NVMe SSD, Nvidia GeForce MX150 2 GB GDDR5, 60 Wh batéria, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, čítačka odtlačkov prstov, Harman Infinity reproduktory s Dolby Atmos, 1 Mpix 720p kamera, USB-C nabíjanie a 4K 60 Hz výstup

Balenie je podobne ako pri iných výrobkoch Xiaomi strohé, nájdeme v ňom len USB kábel s dvomi type-C konektormi a 65 W nabíjačku. Na jej používanie budete potrebovať redukciu do našej siete. Mi Notebook Pro je dodávaný s čínskou verziou Windows 10, musíte sa preto pripraviť na preinštalovanie.

Mi Notebook Pro má precízne spracovanú konštrukciu s tmavo sivou farbou Deep Gray. Hmotnosť sa zastavila na 1975 gramoch, čo je pri 15,6'' notebooku s kovovým telom veľmi dobrá hodnota. Zaujímavosťou je, že na veku displeja nenájdeme logo výrobcu. To sa nachádza len pod displejom. V prednej časti je výrez, vďaka ktorému môžete notebook otvoriť jedným prstom.

15,6-palcový IPS displej má Full HD rozlíšenie a lesklý povrch. Obrazovka nie je dotyková, napriek tomu ju pokrýva odolné sklo Gorilla Glass 3. Z vlastnej skúsenosti viem, že vyššie rozlíšenia ponúkajú výborný obraz, no za cenu veľkej spotreby a krátkej výdrže batérie. Full HD displej tak síce neohúri svojou jemnosťou, ale podľa mňa je rozumnejšou voľbou.

Klávesnica má tiché, ergonomicky zahnuté klávesy s príjemnou odozvou a bielym podsvietením. Na veľkom touchpade, ktorý podporuje gestá, nájdeme aj čítačku odtlačkov prstov. Je veľmi rýchla a funguje spoľahlivo.

Poteší množstvom portov. Na ľavej strane sa nachádza HDMI 1.4, dvojica USB 3.0 a 3,5 mm audio konektor. Vpravo je čítačka na SD karty a dva USB-C porty. Na nabíjanie je možné použiť len ten vzdialenejší. Za negatívum pokladám absenciu technológie Thunderbolt 3, ktorá by výrazne rozšírila možnosti využitia USB-C portov.

Po odskrutkovaní spodnej časti sa dostaneme ku komponentom notebooku. Veľkým pozitívom je možnosť rozšíriť vnútornú 256 GB pamäť o ďalší M.2 SSD disk. Ten dodávaný je veľmi rýchly, vďaka pripojeniu cez PCIe a protokol NVMe.

Novinku poháňa najnovšia 8. generácia 15 W procesorov Intel Core i5 a i7 Kaby Lake R. Konkrétne ide o procesory i5 8250U a i7 8550U. Prvýkrát v histórii sú U procesory štvorjadrové, čo má výrazný vplyv na celkový výkon notebooku pri práci aj hrách. Okrem nových procesorov sa môže Mi Notebook Pro pochváliť aj novou 2 GB dedikovanou grafickou kartou Nvidia MX150, ktorá je určená do ultrabookov.

Xiaomi pri navrhovaní notebooku nepodcenilo ani chladenie, ktoré zabezpečujú dva ventilátory. Vďaka tomu je zariadenie väčšinu času veľmi tiché a teploty sú viac než dobré. Výborné chladenie umožňuje zvýšiť výkon procesora pomocou aplikácie Intel Extreme Tuning Utility. Stačí zvýšiť maximálny výkon Turbo boost na 30-40 W a notebook sa dokáže vyrovnať predchádzajúcej generácii herných notebookov s procesormi Core i7 7700HQ.

O reprodukciu zvuku sa starajú reproduktory Harman Infinity s podporou Dolby Atmos. Umiestnené sú na spodnej strane, čo nie je ideálne. S kvalitou zvuku som bol napriek tomu spokojný, rozhodne ide o jeden z lepších výsledkov s akým som sa na notebooku doteraz stretol. Počítať ale treba s prenosom vibrácií do tela notebooku, a to hlavne pri vyšších hlasitostiach.

Tak ako býva u Xiaomi zvykom, aj pri Mi Notebook Pro nastavilo zaujímavú cenovku. Všetky modely si môžete zakúpiť na stránke Gearbest.com, z ktorej som si ho zakúpil aj ja.

Predajca si pre vás pripravil zľavové kupóny, vďaka ktorým si môžete všetky konfigurácie zakúpiť lacnejšie:

- Intel core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD s kupónom FONYMIBOOK1 za 637 €

- Intel core i7, 8 GB RAM, 256 GB SSD s kupónom MIBOOKI7 za 778 €

- Intel core i7, 16 GB RAM, 256 GB SSD s kupónom GBDY0059 za 916 €.

Všetky ceny sú vrátane poštovného EU Express, pri ktorom už neplatíte žiadne ďalšie poplatky.

Diskusia k článku:

Michal 21.12.2017 - 17:48

Čakám na neho už 2 týždne a neviem sa dočkať. S tým Intel Extreme Tuning Utility mate pravdu len na polovicu. Funguje len na staršej verzii Biosu. Lenže na staršej verzii ide ssd "len" cca 1400MB/s po update Biosu už ide cca 3000MB/s ale zase nefunguje Intel Extreme Tuning Utility.

Michal29.12.2017 - 22:13 Trvalý odkaz

Tomas ako je na tom zvuk z ventilátorov? Na nete píšu ľudia, že ventilátory vkuse idú a je ich dosť počuť. Dokonca, že z pravej strany ide dosť nepríjemný zvuk. Aké sú vaše skúsenosti? Ďakujem

Tomáš Brestovanský30.12.2017 - 00:27 Trvalý odkaz

Notebook som doteraz asi 95% času používal v režime Vysokého výkonu, na nabíjačke a rozhodne som ho nešetril. Ventilátory je samozrejme počuť, no skôr by som povedal, že patria k tým tichším. Odskúšal som teraz zvoliť režim šetrenia batérie a prehrávať video, ventilátory bežia naďalej, aj keď má procesor len 40 stupňov. Skúsim zistiť, či sa nedá v BIOSe nastaviť vlastná krivka ventilátora, prípadne ako by sa ti dalo ošetriť. Žiaden nepríjemný zvuk z pravej strany som zatiaľ nepočul.

Upozorňujem, že mám staršiu verziu BIOSu, pri ktorej je síce SSD pomalšie kvôli pripojenia len cez 2 PCIe linky, no môžem upravovať voltáž a napätie v IETU.

Michal30.12.2017 - 12:55 Trvalý odkaz

Tak pokiaľ to není nejaký pískavy, drnciaci zvuk tak je dobre. Na nete som čítal, že tie ventilátory nejdu podľa teploty ale podľa voltaze a stačí ju znížiť a ventilátory sa ani nepustia. Takže ten zvuk není nič nepríjemné áno? Kazdopadne dúfam ze príde notebook so starým biosom:) len keby to tak dlho netrvalo dokedy príde...

Tomáš Brestovanský30.12.2017 - 13:50 Trvalý odkaz

Žiadne pískanie ani drnčanie som zatiaľ nepočul. Aj pod plnou záťažou je notebook pomerne tichý, už som počul oveľa horšie zvuky.

Mám nastavené podvoltovanie o 90 mV ale zároveň zvýšený power limit na 40 W, Turbo až na 50 W a 96 sekúnd. V záťaži mi tak drží Turbo na 3,8-3,9 GHz nonstop a bez dropov. Úplne bez problémov 8 hodín v kuse a teplota len málokedy prekročí 60 stupňov. Lepšie výsledky na notebooku som ešte nevidel. Intely majú zvyčajne okolo 80-90 stupňov v záťaži a vtedy som už zvykol notebook rozobrať a prepastovať, tu to vôbec nie je nutné.

Celá diskusia 8 príspevkov