Eset Internet Security nechráni už len počítač, ale aj vašu sieť

Softvér od Esetu by mal nahradiť antivírus, anti-malware aj nástroje na ochranu domácej Wi-Fi siete. Súčasťou je tiež funkcia blokovania prístupu detí na nebezpečné webové stránky.

V segmente ochrany počítačov nie je slovenský Eset rozhodne žiadnym nováčikom. Obyčajná kontrola súborov na pevnom disku však už dnes stačiť nemusí, a preto prichádza s komplexnejším riešením.

Balíček ESET Internet Security pre Windows sme v redakcii vyskúšali. Na stiahnutie je k dispozícii zadarmo, rovnako bezplatný je prvý mesiac používania. Potom si už softvér, ktorý v ponuke stojí nad základným antivírusom NOD32, budete musieť kúpiť. Rok používania stojí 49,90 eur s DPH, dva roky sú za 74,90 eur. Študenti môžu ušetriť až polovicu.

Základná inštalácia je jednoduchá a zvládne ju každý, kto už do svojho počítača nejaký softvér pridával. Rozhranie je v slovenčine.

Po nej internet Security vykoná prvotnú kontrolu disku a navrhne ďalší postup v prípade označených súborov - ich vyliečenie, odstránenie, presunutie do karantény alebo ignoráciu, ak ste si istí, že sú v poriadku. Táto kontrola totiž neupozorňuje len na vírusy a malvér, ale aj tzv. nechcené aplikácie (dodatočne nainštalované nástroje alebo lišty zobrazujúce reklamu v prehliadačoch).

Balíček dokáže skontrolovať tiež UEFI rozhranie počítača (nástupcu tzv. BIOS-u) na prítomnosť vírusov aktívnych ešte pred štartom samotného Windowsu.

Neskôr môžete kontrolu spúšťať manuálne alebo skenovať len určitú časť disku, pripadne USB kľúčov alebo CD/DVD médií. Takzvaná Rezidentná ochrana ale beží neustále, takže by nové súbory a malvér mala detekovať okamžite.

Pri hrách a prezentáciách využijete Herný režim, ktorý potlačí notifikácie a zabráni štartu naplánovaných úloh. Po inštalácii je zapnutá aj Ochrana webovej kamery, ktorá paranoidným používateľom nahradí lepiacu pásku nad displejom notebookov. Systém ani žiadna aplikácia k nej prístup nedostanú, pokým prepínač nevypnete (napríklad na 10 minút) alebo pre svoj instant messenger nenastavíte výnimku.

Modul Ochrana internetu zabezpečuje detekciu a blokovanie webových stránok so škodlivým obsahom ale aj kontrolu prijatých a odosielaným e-mailov cez bežné programy ako Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird a podobne.

To zahŕňa ochranu proti spamom a detekciu stránok, ktoré sa pokúšajú vylákať vaše prihlasovacie údaje na Paypal, Facebook, eBay alebo do internetového bankovnícta cez podobne podvodné weby na serveroch útočníkov (Phishing).

Ochrana siete obsahuje Firewall, ochranu pred sieťovými IDS útokmi a botnet komunikáciou. Pokročilejší použivatelia môžu zvoliť prístup do podrobných nastavení a zoznam blokovaných IP adries, webových stránok a protokolov spravovať sami.

Samostatná pozornosť je venovaná ochrane online platieb, internetového bankovníctva a webových stránok požadujúcich zadávanie čísla karty. Rodičia ocenia možnosť zablokovať určité webové adresy na počítačoch využívaných svojimi deťmi, no Internet Security to zvládne aj automaticky, po zadaní veku dieťaťa.

Ochrana sa viaže na Používateľské kontá priamo v operačnom systéme Windows, takže ideálne bude, ak deťom vytvoríte vlastné kontá a sami budete môcť počítač využívať bez obmedzení. Samozrejme pod vlastným heslom.

Pre majiteľov notebookov je určená funkcia Anti-Theft, previazaná s registráciou zariadenia na webe My.eset.com. Po spárovaní a správnej aktivácií slúži podobne ako vyhľadávanie mobilov cez služby Find My iPhone alebo Find My Device od Google.

Ak váš počítač cez web označíte ako stratený alebo ukradnutý, po prihlásení sa k internetu cez Wi-Fi (niektoré ultrabooky disponujú aj slotom pre SIM kartu) sa reštartuje a zablokuje prístup k správnemu používateľskému účtu vo Windowse.

Namiesto toho zlodeja alebo poctivého nálezcu prihlási do tzv. fantómového účtu a prístup k disku a aplikáciám, ale zablokavanej sekcii so skutočným používateľským menom majiteľa počítača (čiže napríklad obsahu v priečinku Moje Dokumenty, Obrázky, Videá, vašej Ploche a vášmu účtu v Chrome.

Tento účet je využívaný najmä na to, aby cudzia osoba počítač naozaj používala. Vy potom cez rozhranie My.eset.com uvidíte pravidelne aktualizované screenshoty obrazovky (teda napríklad jej facebookové konto alebo Gmail), zábery tváre vďaka obrazu z web kamery a v ideálnom prípade aj polohu počítača. To všetko spolu s možnosťou odoslať zlodejovi alebo nálezcovi správu zvyšuje šancu vrátenia zariadenia opäť do vašich rúk.

Jednou z najzaujímavejších funkcií má byť skenovanie a kontrola všetkých zariadení pripojených vo vašej domácej sieti. Eset Internet Security pritom postačí spustiť na jednom počítači. Ten potom zobrazí váš router a všetky k nemu pripojené zariadenia.

V náčrte by ste teda mali nájsť napríklad svoj mobil, notebook, počítače ďalších členov rodiny ale aj inteligentné kamery a smart home príslušenstvo. Eset dokáže kontrolovať a odhaliť zraniteľnosť routera aj väčšiny takýchto pripojených tzv. IoT zariadení. Neskôr navrhne kroky na ich odstránenie, typicky v prípade použitia slabých hesiel alebo neaktualizovaného a zastaraného firmvéru.

Na zabezpečenie a následnú starostlivosť o tieto zariadenia totiž po ich prvej inštalácii zvyčajne zabúdame. Wi-Fi kamery a rôzne zásuvky od menej skúsených výrobcov pritom väčšinou obsahujú len jednoduché rozhranie a často príliš slabú ochranu.

Najjednoduchšie je však odhalenie toho, čo do domácej siete nepatrí - napríklad potenciálnych útočníkov alebo suseda, ktorí uhádli heslo do vašej siete a na vašu Wi-Fi pripojili svoj počítač.

Eset Internet Security by mal podľa autorov nahradiť klasický antivírus a v rozhraní jednej aplikácie ponúknuť nástroje na zabezpečenie počítača aj bezpečnosti jeho používateľov pri surfovaní na webe.

Diskusia k článku:

rtg 16.12.2017 - 12:11

Nepoznám nikoho, kto si kupuje AV, väčšinou sú to len firmy. Bežný užívateľ, pokiaľ sa bojí hrozieb, dá si napr. bezplatný Avast Free Antivirus, ktorý je kvalitovo ešte lepší ako ESET a je zadarmo, ale väčšina nemá žiaden, resp. sa spolieha na Windows Defender, bohate to stačí 99% ľuďom, AV je dnes vcelku obsolétna záležitosť... Jediné, čo je užitočné, je AdwCleaner. Navyše nejaký AV netreba, nie to ešte platiť, lebo sa platí nie za ochranu, ale len pocit bezpečia :)))

Nightmare16.12.2017 - 23:16 Trvalý odkaz

Do fonoch nedavam AV v PC mam ale nehodlam to platit tiez...

Celá diskusia 2 príspevky