Apple možno kúpi Shazam

Apple vraj prejavil záujem o kúpu obľúbenej aplikácie, ktorá slúži na rýchlu identifikáciu hudby. Akvizícia spoločnosti je údajne na spadnutie. (doplnené)

Londýnska spoločnosť Shazam bola založená v roku 1999 a jej rovnomenná aplikácia sa za ten čas stala známou a obľúbenou. Minulý rok prekonala jednu miliardu stiahnutí. Pokiaľ vás v rádiu alebo televízii zaujme nejaká skladba, pomôže vám zistiť ďalšie podrobnosti.

Stlačením tlačidla nahrá kúsok skladby, ktorú potom odošle na identifikáciu. Následne zobrazí jej názov, interpreta, album na ktorom sa nachádza, prípadne odkáže na videoklip YouTube či na ďalšie hudobné služby, kde si danú skladbu viete vypočuť alebo rovno aj kúpiť.

Podľa posledných informácií má o Shazam záujem Apple. Nepotvrdené správy hovoria o blízkej dohode a výške 400 miliónov dolárov. V prípade, že sa akvizícia zrealizuje, môže Apple zmeniť sprostredkovateľa a upraviť podmienky používania. To by mohlo znamenať, že používatelia Shazamu by už nemuseli byť pri vyhľadávaní odkázaní na služby Google Music či Spotify, ale iba priamo na Apple Music. Tak, ako je to aktuálne v iOS aplikácii. To sú ale nepotvrdené špekulácie. Navyše by kalifornský výrobca ušetril na províziách, ktoré platí Shazamu z App Store.

Apple by mohol využiť takmer dvadsaťročnú technológiu Shazamu a v snahe zlepšiť svoje služby ju začleniť do Apple Music. Získal by tak konkurenčnú výhodu pred veľkým rivalom Spotify. Oficiálne stanovisko firiem zatiaľ nie je známe a na potvrdenie či vyvrátenie informácii čakáme.

Doplnené 12. 12.

Hovorca Apple obchod potvrdil.

Zdroj: mobileworldlive.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu