Dilema: LG V30 vs. LG G6

Rozhodovanie sa medzi dvoma mobilmi od jednej značky nemusí byť jednoduché. Novší kúsok prináša viacero vylepšení, predchodca však stojí len polovicu peňazí.

Neviete si dať rady pri výbere nového mobilu? Ak máte aspoň dvoch favoritov, je pre vás určená naša víkendová rubrika na Fony.sk. Nezdráhajte sa nám napísať na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Marek má už jasno aspoň v tom, aké má mať jeho nový smartfón logo: "Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Neviem sa rozhodnúť medzi LG G6 a LG V30. Zaujíma ma iba jediná vec a to je širokouhlá kamera, konkrétne jej výsledky. Či sa oplatí ísť do tej V30 alebo do G6, clona f/1.9 nemusí hrať takú úlohu. Zaujímajú ma skutočné fotky."

Test novinky LG V30 už nájdete na našom webe, spolu s tradičným článkom Takto fotí, obsahujúcim výber ukážkových fotografií priamo z mobilu. A hoci je medzi ňou a modelom G6 len pár mesiacov, rozdiely vidno na prvý pohľad.

Recenzia: LG V30 - to najlepšie na koniec

Takto fotí LG V30: Astana širokouhlým objektívom

Zaujme najmä väčší, až 6-palcový displej (+0,3' oproti LG G6). Dnes populárny širší pomer strán 18:9 a QHD rozlíšenie s mriežkou 1440 x 2880 bodov zostali zachované, IPS technológiu ale nahradil OLED. Zúžili sa okraje a rozšírili možnosti Always-on displeja s upozorňovaním na zmeškané udalosti.

V30-tka dostala rýchlejší Snapdragon 835 (oproti Snapdragonu 821). Oba modely sú spriahnuté so 4 GB operačnou pamäťou, no novší kúsok dostane dvojnásobné 64 GB úložisko už v základe.

Batéria s 3300 mAh kapacitou teraz okrem rýchleho podporuje aj bezdrôtové nabíjanie. Okrem certifikácie IP68 s ochranou proti vode a prachu zostal zachovaný aj vojenský štandard MIL-STD 810G, takže obe zariadenia zvládnu aj ľahšie pády na zem.

Mareka najviac zaujímajú rozdiely vo fotoaparátoch a aj tu sú zmeny naozaj výrazné. Rozlíšenie hlavného fotoaparátu poskočilo z 13 megapixelov na rovných 16 Mpix. Zlepšili sa tiež nočné fotky vďaka vyššej svetelnosti jeho objektívu - z hodnoty f/1.8 na rekordných f/1.6. Ešte krajším prekvapením je niekoľko zaujímavých funkcií pri zázname videa.

Duálne fotoaparáty od LG máme zo všetkých výrobcov najradšej. Možnosť snímať širokouhlé scenérie, krajinky a zábery v interiéroch tým druhým je oveľa praktickejšia než 2-násobné priblíženie od Samsungu a Apple. Obyčajné hry s rozmazaným pozadím od ostatných výrobcov potom vyznievajú až smiešne.

Rozlíšenie sekundárneho fotoaparátu zostalo na 13 Mpix, no svetelnosť stúpla aj tu. Z f/2.4 na veľmi slušných f/1.9. Predná kamera, naopak, zostáva iba priemerná.

Recenzia: LG G6 - ešte nákazlivejší širokáč

Takto fotí LG G6. + videá z mobilu

Kvalitnejší by mal byť tiež záznam zvuku. Vstavaný hlasitý reproduktor za veľa nestojí, ale v balení nájdete slúchadlá od spoločnosti Bang & Olufsen a jeden z najkvalitnejších výstupov cez 3,5 mm audiojack a digitálno-analógový prevodník (DAC).

Všetky zmeny teda vyzerajú dostatočne sľubne, no odporúčanú cenovku na úrovni 899 eur nemusia obhájiť pred každým záujemcom. LG G6 láka polovičnou cenovkou na úrovni 449 eur.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

pepo982 17.12.2017 - 13:43

Aj ja som chcel velmi Lg v30 ale zobral som g6 lebo príliš dlho sa mi nechcelo čakať na uvedenie v30tky na náš trh. Ale čo sa tyka používania tak som nad mieru spokojný a to som prešiel z iphone7 kedze mi iphone zletel na zem :( ale s lg som bol vzdy spokojný Aj co sa tyka systému po 2 mesiacoch je stale rychly a svižný a ani raz nezamrzol a to uz tam mam dosť aplikácií, a stale šlape ako má , Čo sa týka fotiek no okrem predného fotoaparátu podáva vynikajúce výsledky aj zo sirokouhleho.Záleží na tebe či chceš dat raz toľko peňazí a ci sa ti to oplatí, ale ked uz tak by som počkal minimalne po vianociach novom roku az cena klesne co urcite ako pri lg g6 pojde dolu ale s g6 nic nepokazis

ondrakomous17.12.2017 - 14:50 Trvalý odkaz

obrovsky rozdil bude v displayi a cenovce.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.12.2017 - 20:47 Trvalý odkaz

Som sa dnes tak hrabal v tych telefonoch. Pri tejto hw vybave a cenovke, by som si asi uz doplatil na Pixel 2 XL. Lebo; lepsi zvuk (cez repro), novsi system (8.1, vs 7.1.2), dlhodoba podpora (do oktobra 2020, vratane neobmedzeneho uloziska v google fotkach pre vysoku kvalitu foto a videa), ziadny bloatware (okrem toho od google) a uplne genialny fotoaparat. Odporucana cena 899 vs 940 eur (s trochou sikovnosti to ide objednat z Nemecka v pohode, bez stresov)... To uz za tu 3 rocnu HW podporu stoji...

Z tychto dvoch, urcite V30. No pri cene, za ktoru je u nas aktualne V30 dostupny cez oficialnych predajcov, by som ho bud kupil zo zahranicia, spolahlivych eshopov, ktore reaguju rychlejsie ako tuzemske, striktne dodrzujuce 30 dni na reklamaciu, je dostatok. Alebo by som si kupu 2x rozmyslel...

David17.12.2017 - 23:53 Trvalý odkaz

Wayne to je síce pekné čo píšeš ale jeho zaujíma ako písal len jediná vec a to kvalita fotoaparátu. Zbytočne sa namáhaš s polemizovaním či sa medzigeneračné modely oplatia. Mate 9 400€ vs Mate 10 pro 800€ oplati sa? nie. Samsungs S7 350€ vs S8 800€ oplatilo sa? nie. Medzigeneračné prechádzanie sa nikdy finančne neoplatí. Novinky nie sú dostatočne veľké na wau efekt. A rady na kúpu mobilu zo zahraničia kvôli ušetreniu pár desiatok eúr sú tiež top. Človek na to príde až keď sa jeho zariadenie pokazí, pokým to nie je Apple s medzinárodnou zárukou.

Celá diskusia 26 príspevkov