Telekom odštartoval pilotnú prevádzku NarrowBand IoT - siete pre internet vecí

Internet vecí (IoT) nájde svoje uplatneniev rôznych oblastiach priemyslu i bežného života. Telekom zatiaľ pokryl sieťou NB-IoT dve veľké slovenské mestá.

Telekom odštartoval pilotnú prevádzku novej siete pre internet vecí v štandarde NarrowBand IoT (NB-IoT). Ide o úplne prvú IoT sieť v licencovanom pásme na Slovensku.

Čo je to NB-IoT?

Sieť NB-IoT je vhodná pre prenášanie menších objemov dát pri nízkych rýchlostiach (od pár 100 bit/s po 100 kbit/s), čo je potrebné napríklad pre rôzne senzory, vzdialený monitoring, alebo ovládanie zariadení a strojov.

Technológia umožní nasadiť nové riešenia a produkty v priemysle (napríklad v energetike, automobilovom priemysle, strojárstve), v logistike, poľnohospodárstve, zdravotníctve, projektoch SmartCity (napríklad parkovacie senzory), a v budúcnosti aj v oblasti bežného života (monitorovanie a zabezpečenie domácností, vozidiel, domácich miláčikov a podobne).

Výhodou je nízka energetická náročnosť dátových prenosov, ktorá umožňuje extrémne vysokú výdrž batérie. V závislosti od objemu a periodicity dátových prenosov môže zariadenie fungovať bez nabíjania alebo výmeny batérie aj vyše 10 rokov. Medzi ďalšie plusy patrí vysoká penetrácia signálu v budovách, schopnosť pripojiť až niekoľko tisíc zariadení, alebo nízke náklady na modemové čipy.

NB-IoT využíva licencované pásmo, čo umožňuje dosiahnuť potrebnú stabilitu prenosov, či rovnakú úroveň zabezpečenia akú ponúka 4G. Technológia NB-IoT je zároveň celosvetovým štandardom vyvinutým organizáciou 3GPP, ku ktorému sa prihlásilo už vyše 40 operátorov.

Telekom v prvej vlne pokryl sieťou NB-IoT dve veľké slovenské mestá Bratislavu a Trnavu aj ich široké okolie. Pokrytie bude postupne rozširovať do ďalších lokalít. Rýchlej implementácii NB-IoT napomáha využitie existujúcej 4G / LTE infraštruktúry, čo prináša aj výhodu v oblasti kvality a dohľadu siete.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu