Apple na súdnom dvore EÚ uspel proti Xiaomi

Druhý najvyšší súd Európskej únie rozhodol, že Mi Pad od Xiaomi by nemal byť registrovaný ako ochranná známka, pretože môže zmiasť spotrebilteľov, ktorí by si ho mohli pomýliť s iPadom.

Xiaomi si chcelo v roku 2014 na Úrade priemyselného vlastníctva v EÚ (EUIPO) registrovať označenie Mi Pad ako ochrannú známku. To sa však nepáčilo Applu, a tak podal sťažnosť. Obhajoval sa, že spotrebiteľ by si mohol myslieť, že Mi Pad je variáciou iPadu. Úrad v roku 2016 Applu vyhovel a čínsky výrobca podal proti rozhodnutiu EUIPO žalobu. Všeobecný súd ale žalobu zamietol, a tak platí rozhodnutie, že označenie Mi Pad nemôže byť zapísané ako ochranná známka.

Už na prvý pohľad vidno, že Xiaomi sa pri tablete Mi Pad inšpirovalo Applom. Ide o 7,9'' zariadenie s plastovým "vaničkovým" telom a pestrými farbami v štýle iPhonu 5C. Podľa vyjadrenia súdu nie je pridanie písmena M na začiatok názvu dostatočné pre jednoznačné odlíšenie. Anglicky hovoriaci spotrebitelia by zrejme mohli vyslovovať predponu Mi ako slovo My (foneticky máj), takže by ho volali "májped". Čo sa veľmi podobá na "ájped".

Ešte ale nie je koniec. Xiaomi sa môže proti rozhodnutiu odvolať na najvyššom súde Európskej únie. V Bratislave bol otvorený prvý Mi Store na Slovensku. Zábery z jeho otvorenia nájdete na našom Facebooku.

Zdroj: reuters.com

Diskusia k článku:

Nightmare 07.12.2017 - 01:32

bodaj by ne ked Apple je nedotknutelny

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy07.12.2017 - 10:50 Trvalý odkaz

v tomto pripade ma apple pravdu, myslim ze dalsie zaloby este len pridu.
xiaomi je jeden z najvacsich vykradacov patentov a aj preto mu to tak dlho trvalo kym sa odvazil vytiahnut paty z ciny

martian07.12.2017 - 16:52 Trvalý odkaz

Oxy, sudili sa o nazov a nie podobnost, patenty, kopirovanie, ... Posobi to dojmom zufalstva, ako keby si boli vedomi, ze v inom spore by neuspeli.
Cloveka, co by si Mi Pad pomylil s iPad, by som za inteligentneho nemohol povazovat.
Skor sa cudujem, ze nejaky american este nezazaloval Apple za neodlisitelnosti iP7 a iP8. Tam by bola vacsia sanca zamenitelnosti.

Tomas07.12.2017 - 17:56 Trvalý odkaz

Suhlasim s Martianom, smiesna zaloba. Ale ved Apple...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy07.12.2017 - 18:27 Trvalý odkaz

"máj ped" "áj ped" podobnost ciste nahodna.
samsung nazve tablet galaxy tab, huawei mediapad, lenovo ideatab...
len xiaomi mi pad :) pridat jedno pismenko do nazvu to je take nahodne

Celá diskusia 30 príspevkov